Po sestanku. Foto: BoBo/Borut Živulović
Po sestanku. Foto: BoBo/Borut Živulović

Prvi uradni krog koalicijskih pogajanj je bil "zelo uspešen", je po skoraj štirih urah sestanka dejal prvi mož Gibanja Svoboda (GS) in najverjetnejši kandidat za mandatarja za sestavo vlade Robert Golob. Dogovorili so se o časovnici. Vlado bodo poskušali sestaviti do 3. junija, pod pogojem, da se še pred 13. majem dogovorijo o večini vsebinskih točk in lahko pravočasno vzpostavijo novo koalicijo v DZ-ju.

V sredo se bodo začela delovna pogajanja o vsebini koalicijske pogodbe, pa tudi o spremembah zakona o vladi.

O imenih in razrezu ministrstev se po navedbah Goloba še niso pogovarjali. Pripraviti ga želijo do konca tedna. Glede razdelitve mest, za kar se omenja, da bi štiri ministrska mesta lahko pripadla SD-ju in tri Levici, je dejal, da so zaenkrat znotraj teh izhodišč, "plus minus eno ministrstvo".

Prihod Roberta Goloba na prva koalicijska pogajanja. Stranko Gibanje Svoboda je na državnozborskih volitvah podprlo 34,53 odstotka volivcev, kar je stranki prineslo 41 poslanskih sedežev v parlamentu. Foto: BoBo
Prihod Roberta Goloba na prva koalicijska pogajanja. Stranko Gibanje Svoboda je na državnozborskih volitvah podprlo 34,53 odstotka volivcev, kar je stranki prineslo 41 poslanskih sedežev v parlamentu. Foto: BoBo

Kakšna bo vloga SAB-a in LMŠ-ja, ki se nista uvrstila v parlament? Ti dve stranki bosta v kvoti Gibanja Svoboda, je navedel Golob. Z njimi se bo od začetka pogovarjal GS, je dodal. Sicer pa se ti pogovori uradno še niso začeli, stekli bodo v prihodnjih dneh.

Na tokratnih pogajanjih so se tudi dogovorili, da sta v resnici cilj dva mandata, je nadaljeval. Le tako se bodo lahko resno lotili razvojne vizije. Dogovorili so se tudi, da če hočejo deliti, morajo najprej ustvarjati. Obenem je treba poskrbeti za najšibkejše. "Ta dva na videz protislovna cilja bomo takoj naslovili."

Usklajevanja o mestu predsednika DZ-ja še niso stekla. Ena izmed možnosti je, da to mesto prevzame Urška Klakočar Zupančič iz Gibanja Svoboda. Golob je potrdil, da je to ena izmed možnosti na mizi, vendar dogovora ni, za to pa je še čas.

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je navedla, da večjih vsebinskih zapletov ni na vidiku. Ozračje je dobro, sledijo vsebinska pogajanja o koalicijski pogodbi. Napovedala je, da bo do petka bolj jasno, kakšen bo razrez ministrstev. Dodala je, da na mizi še niso imeli nobenega "vsebinskega papirja". Sicer pa bo prihodnja vlada po njenih navedbah spoštovala ljudi, poslušala civilno družbo in sledila razvojnemu desetletju.

Golob: Do 3. junija želimo sestaviti vlado
O cenah naftnih derivatov

Najverjetnejši mandatar za sestavo vlade Golob je komentiral tudi potezo vlade, ki je sprostila cene naftnih derivatov. To so nagajanja, je dejal. Vlada se maščuje ljudem, ker je niso izvolili. To kaže, da so bili vsi bombončki v resnici predvolilni in dani na vrvici, zdaj, ko so volitve mimo, jih je potegnila nazaj. Golob je ocenil, da trg naftnih derivatov v Sloveniji ne deluje, zato je čas za pametno regulacijo. Navedel je tudi, da v zadnjih podražitvah vidi sume kartelnega dogovarjanja. Če bo šlo tako naprej, bodo pozvali agencijo za varstvo konkurence, naj ukrepa proti trgovcem. "Cene so tako neverjetno usklajene, da si zaslužijo podrobno analizo."

Koordinator Levice Luka Mesec je tudi bil mnenja, da so pogajanja uspešno stekla. Določili so časovnico, predstavili prioritete vsake stranke in prvi obrisi vlade se že kažejo, je navedel. To bodo v Levici v prihodnjih dneh obravnavali na strankinih organih. Napovedal je, da bo to vlada, ki bo gledala v leto 2030, ki bo operativna in ki bo "po dolgem času res levosredinska".

"Nekatera ugibanja, ki so v javnosti, niso napačna," pa je na vprašanje o tem, kaj so prioritete Levice dejal Mesec. V javnosti se namreč ugiba, da bi Levica utegnila zasesti resorje sociale, šolstva in kulture.

Sorodna novica Kdo so neuradne kandidatke in kandidati za ministrske položaje?

Goloba sta na pogajanja spremljala namestnica direktorja vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v času vlade Marjana Šarca Sanja Ajanović Hovnik, sicer nekdanja vidna članica SAB-a, in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo v času vlade Alenke Bratušek Bojan Kumer. Fajonova sta spremljala glavni tajnik stranke Dejan Levanič in predsednik strokovnega sveta SD-ja Milan M. Cvikl. Mescu sta se na pogajanjih pridružila generalni sekretar stranke Simon Maljevac in sekretar poslanske skupine Matej Kolenc.

Video: Posnetek novinarske konference

Kdo vse naj bi kandidiral

Koordinator Levice Luka Mesec. Foto: BoBo
Koordinator Levice Luka Mesec. Foto: BoBo

V medijih je zaokrožil neuraden razrez resorjev in kandidatov. V Gibanju Svoboda so sicer že javno povedali, da bodo prevzeli finančno ministrstvo, zdravstvo, področje infrastrukture in okolja, notranje ministrstvo (kandidatka je Tatjana Bobnar). V SD-ju so kandidati za ministre Tanja Fajon za zunanje zadeve, Dominika Švarc Pipan za pravosodje, v igri sta tudi Milan M. Cvikl in Andreja Katič. V Levici se poleg Luke Mesca omenjata še Asta Vrečko in Matej T. Vatovec. Lahko bi prevzeli šolstvo, kulturo ter delo in socialo, to sicer zanima tudi SD, je poročala novinarka Radia Slovenija Nataša Mulec.

Predsednica SD-ja Tanja Fajon. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predsednica SD-ja Tanja Fajon. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Na mizi je način združitve infrastrukturnega in okoljskega ministrstva, pa tudi razdružitev šolskega ministrstva, in sicer na ministrstvo za osnovne in srednje šole ter na visoko šolstvo, znanost in digitalizacijo. Mogoče so tudi spremembe glede ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Da bi Marjan Šarec in Alenka Bratušek zasedla ministrska položaja, je, kot je bilo prejšnji teden razumeti Goloba, malo verjetno. Bi pa utegnila postati državna sekretarja, kar naj bi bil rezultat pogovorov o združevanju strank pod streho Gibanja svoboda. V Golobovi stranki se sicer zavzemajo za sodelovanje s strokovnimi sodelavci LMŠ-ja in SAB-a, pa tudi z nekaterimi poslanci, je še poročala Nataša Mulec.

Državna volilna komisija bo obstoječim volilnim glasovom danes začela prištevati še glasovnice iz tujine. Ko bo končni izid volitev potrdil DVK in poročilo poslal predsedniku republike Borutu Pahorju, kar se bo zgodilo nekje do 10. maja, bo Pahor najverjetneje 13. maja sklical ustanovno sejo državnega zbora - kandidatka za predsednico je Urška Klakočar Zupančič. Pahor bo Roberta Goloba za mandatarja državnemu zboru predlagal 23. ali 24. maja. Državni zbor mora o novem predsedniku vlade glasovati v sedmih dneh, po potrditvi pa ima premier 15 dni časa za predlaganja ministrov. V skladu s tem scenarijem bo Slovenija novo vlado dobila v prvi polovici junija.

Začenjajo se uradna pogajanja o prihodnji vladni koaliciji