Gorenak je kritičen do dela ministra Zalarja in ministrice Kresalove. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Gorenak je kritičen do dela ministra Zalarja in ministrice Kresalove. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Miro Senica
Miro Senica je vedno pripravljen darovati kri v humanitarne namene, ne bo pa dal svoje krvi SDS-u. Foto: MMC RTV SLO

Poslanec SDS-a Vinko Gorenak je na novinarski konferenci spregovoril o stanju na področju notranjih zadev in pravosodja. Dotaknil se je tudi t. i. afere Baričević in pozval odvetnika Mira Senico, naj "gre na sodnomedicinski inštitut, da vzorec krvi, ga dostavi policiji, ta naredi primerjavo in stvar bo popolnoma jasna".

"Prav gotovo ne bom dovolil, da bi me stranka SDS poniževala na tak način, da bi kadar koli in kakor koli izpolnjeval njihove sprijene zahteve ter podlegel njihovi umazani politični igri. Očitno si želi SDS podrediti vse ljudi v tej državi, saj si samovoljno jemlje pravico posegati v človekove pravice in v človekovo dostojanstvo. Zmeraj pa sem pripravljen svojo kri darovati v humanitarne namene," se je na Gorenakov poziv odzval Miro Senica.


"Že pred imenovanjem te vlade smo opozorili predsednika vlade, da imenovanje Aleša Zalarja na mesto ministra za pravosodje ni primerno iz mnogo razlogov. Opozorili smo tudi na to, da pravosodnega in notranjega ministrstva kot dva represivna resorja nikoli v zgodovini Slovenije ni obvladovala ena stranka. Zelo hitro se je pokazalo tudi to, da pravzaprav v navezi med Zalarjem in Katarino Kresal prihaja do nečesa, čemur bi lahko rekli zadovoljevanje potreb LDS-a in elit,"
je povedal Gorenak.

"Goršek osebna izbira Kresalove"
Opozoril je, da je izbira Janka Gorška za generalnega direktorja policije osebna izbira ministrice in da je bil zato sprejet tudi poseben zakon, "s katerim ga je ustoličila". Po njegovih besedah je tudi pri najemu stavbe NPU-ja bolj ali manj vsem v tej državi jasno, da je šlo za zadovoljevanje potreb Pogačarja, kar naj bi se pokazalo že ob interpelaciji Kresalove, zaradi česar naj ji koalicija ne bi izrekla enotne podpore. Dodaja, da protikorupcijska komisija, policija in Računsko sodišče zadevo še zmeraj preiskujejo, vendar še zmeraj niso ničesar odkrili.
"Policijo seveda nadzoruje in usmerja Kresalova in samo še naivni ljudje lahko verjamejo, da se na tem področju kar koli dogaja," je dejal.

Gorenak: Pravna država razpada

V nadaljevanju se je med drugim dotaknil tudi afere z mulmastifi. Kot je dejal, je policija na začetku trdila, da na kraju dogodka ni bilo tretje osebe, zadnje razkritje pa je pokazalo obstoj krvi na stikalu, ki ni bila kri ne Saše Baričevića ne poškodovanega policista, temveč je pripadala tretji osebi.

"Stvar je čisto preprosta, v nekaj urah lahko ovržejo vse. Gospod Senica naj gre na sodnomedicinski inštitut, da vzorec krvi, ga dostavi policiji, ta naredi primerjavo in stvar bo popolnoma jasna," je dejal.

V soboto naj bi sicer potekel zakonski rok, do katerega morajo operaterji hraniti podatke o prometu klicev na dan 2. februarja in ki bi morda lahko osvetlili nekatere nejasnosti v aferi. Kot je opozoril Gorenak, ne bomo nikoli več vedeli, kaj se je pri Baričeviču na Oražnovi res zgodilo, če bodo ti podatki o klicih uničeni.

"V eni uri naj izgine z ministrstva"
Dotaknil se je tudi zadeve Satex. Poudaril je, da bodo davkoplačevalci morali plačati 11 milijonov evrov zaradi zastaranja zadeve, Zalar pa ob tem še zmeraj trdi, da je sodstvo neodvisno. Izpostavil je tudi, da je bilo študentki, ki je v diplomski nalogi ugotovila, da je Zalar v enakem obdobju porabil več denarja za potovanja kot njegov predhodnik Lovro Šturm, rečeno, naj v eni uri izgine z ministrstva.

"Dejstvo je, da politična navezava med Kresalovo in Zalarjem obvladuje policijo, notranje ministrstvo in pravosodje. Gre za zlorabljanje politične moči in obvladovanje vseh teh represivnih organov države. To škodi delovanju domnevno še pravne države, ki po moji oceni razpada. Ta preizkušen model Zalarja in Kresalove ob molku Boruta Pahorja deluje in bo še očitno deloval leto in pol," opozarja Gorenak in dodaja, da bodo v SDS-u še naprej zelo skrbno spremljali dogajanje na tem področju.