Foto: BoBo
Foto: BoBo

Židan je razložil, da se sprva ni nameraval "odzvati na polresnice in laži", ki so se v javnosti pojavile v povezavi z njegovim prestopom iz poslanske skupine SMC-ja med poslance SD-ja, "a se zadeve niso umirile". V SMC-ju so namreč navajali, da je Židan dejal, da gre v SD, ker da je dobil sanjsko ponudbo, ki je ni mogel zavrniti.

Židan je danes v izjavi za medije zanikal ugibanja, da naj bi za prestop prejel denar ali da naj bi mu kot nekdanjemu reprezentančnemu nogometašu obljubili mesto v Nogometni zvezi Slovenije (NZS).

Kot je dejal, se je s poslanskimi kolegi SD-ja dogovoril le, da gredo skupaj na volitve in skušajo zmagati, njegova prednostna zadolžitev pa bo področje športa. Pri tem je opozoril, da se ni včlanil v stranko SD. Zanikal je tudi, da bi bil prestop iz SMC-ja v SD kakor koli povezan z njegovim podjetjem Gregorino, ki naj bi se znašlo v rdečih številkah.

Na vprašanje, kaj ga je zmotilo v SMC-ju, je Židan odgovoril, da v javnosti ne želi prati umazanega perila. Foto: BoBo
Na vprašanje, kaj ga je zmotilo v SMC-ju, je Židan odgovoril, da v javnosti ne želi prati umazanega perila. Foto: BoBo

O tem, kaj se mu je zamerilo v SMC-ju, Židan ni želel govoriti. "Ne bom izdajal tistega, kar se je dogajalo za štirimi stenami," je poudaril. Pri tem je izrazil upanje, da bo s svojo nekdanjo poslansko skupino ohranil normalne odnose in da se bo tudi končalo širjenje neresnic. Dodal je, da je v SMC-ju že pred dvema tednoma najavil možnost svojega odhoda.

Počivalšek nazaj med poslance?

Židan je v poslanske klopi sedel kot nadomestni poslanec, potem ko je predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek prevzel ministrski položaj. Zato se je v zadnjih dneh omenjala tudi možnost, da bi se Počivalšek vrnil med poslance in tako SMC-ju vrnil deveti poslanski mandat.

Počivalšek je na novinarski konferenci v sredo sicer izrazil razočaranje nad Židanovim prestopom.

Sicer je prejšnji teden poleg Židana iz poslanske skupine SMC-ja izstopil tudi Jani Möderndorfer in se pridružil skupini LMŠ. Židan in Möderndorfer pa nista edina, ki sta zapustila SMC. Stranka ima nekaj težav tudi na terenu.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Težave SMC-ja na Obali

Po poročanju medijev je iz strankinega lokalnega odbora v Kopru in Ankaranu izstopilo deset članov. Razlog naj bi bilo slabo delo lokalnega odbora in nezadovoljstvo z vstopom v desnosredinsko koalicijo.

"Sodu so izbile dno informacije o nabavah zaščitne opreme, ki kažejo, da zadeve niso potekale tako, kot bi morale. Nezadovoljni smo tudi zaradi vstopa stranke v vlado Janeza Janše, saj je ta s svojim kadrovanjem pokopala gospodarstvo na Obali, prav tako nismo bili uslišani z zahtevami po sklicu zbora odbora in tudi z informiranjem o dogajanju nismo zadovoljni," je za Primorske novice pojasnil zdaj že nekdanji član SMC-ja Viktor Markežič.

Poleg njega so se za izstop po skupnem posvetu odločili še podpredsednik lokalnega odbora Matjaž Andrejašič, Iztok Poljak, Bojan Mavrič in drugi. Časopis Delo pa je v teh dneh spomnil, da je pred SMC-jem že dalj časa načrtovani programski kongres, na katerem se bo stranka morala soočiti tudi z ljudmi na terenu in njihovimi pomisleki. Podpredsednik SMC-ja Igor Zorčič je za časopis sicer ocenil, da ni mogoče pričakovati, da bi se programski kongres spremenil v volilnega.

Je pa dejal, da je sodelovanje v koaliciji ideološko različnih strank težko in da nekaterih potez, predvsem največje koalicijske stranke SDS, baza SMC-ja ne odobrava.