Uroš Lubej je predsednik stranke Solidarnost. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Lubej je predsednik stranke Solidarnost. Foto: MMC RTV SLO

"Solidarnost je jedrna stranka, ki ne tiči v idejah preteklosti, ampak od njih jemlje tisto, kar je pozitivno. Iščemo nove, kreativne rešitve, ki bodo izkoristile kapital v prid vseh, in ne razmišljamo zgolj o delitvi. Zagovarjamo idejo solidarizma, ki je ideja prihodnosti in ne preteklosti. Odločno se distanciramo od avtokracije socialističnih režimov, čeprav smo še bolj zgroženi nad surovostjo neoliberalizma, ki je naš dejanski sovražnik," je programske razlike glede na druge stranke opisal Lubej.

Med temami, ki bi se jim v predvolilni kampanji in nato v prihodnjem štiriletnem mandatu morali posvetiti še posebej, je Lubej med drugim omenil sproženo ustavno presojo pokojninskih zakonov, ker zahtevajo, da tisti, ki dela, uživa sadove svojega dela.

"Kazensko smo ovadili Pahorja, Lahovnika in Križaniča, ker zahtevamo, da morajo politiki prevzeti odgovornost za svoja dejanja. Objavili smo pobudo za spremembo ustave, da se prepove revščina, zato ker menimo, da mora država izkoristiti vse potenciale, ki jih ima. In, vsekakor, smo edina stranka, ki dosledno zagovarja univerzalni temeljni dohodek (UTD), brezpogojno za vse državljane," je še naštel predsednik Solidarnosti.