"Oblast me ne zanima. Ta rada pokvari ljudi. A nekdo mora opravljati javne funkcije. In če jih ne bomo mi, ki smo pametni in v srcu dobro mislimo, jih bodo oni drugi rade volje prevzeli," je ob izvolitvi dejal Požar. Foto: Bojan Požar

Program Liste novinarja Bojana Požarja zajema 33 točk, prva se zavzema za ustanovitev posebne finančne policije, ki bo preiskovala "velike ribe" oziroma najtežje oblike gospodarskega kriminala, v okviru tega predlaga tudi operacijo "Zadnji bankster", ki bi skupaj z Interpolom, FBI in tožilci z Islandije preiskala vse člane uprav državnih bank v zadnjih 25 letih. Tretja točka programa pa predvideva, da vsi obsojeni zaradi gospodarskega kriminala sami plačujejo vse stroške zapora. Javno bi objavili tudi profile vseh obsojenih pedofilov, z imeni, priimki in fotografijami.

Program predvideva uvedbo enakih kazni za mučenje ali ubijanje živali, kot so kazni za mučenje ali ubijanje ljudi, ter prepoved načina klanja živali po načelu halal.

Javne storitve
Lista namerava vsakemu, ki redno plačuje zdravstveno zavarovanje in je za storitev javnega zdravstva predolgo v čakalni vrsti, omogočiti, da enak poseg na stroške Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije opravi v tujini ali pri zasebniku v Sloveniji. Za 50 odstotkov namerava zmanjšati število zaposlenih v pravosodju oziroma ukiniti vsa višja sodišča ter sodni svet. Lista predvideva tudi 30-odstotno zmanjšanje števila javnih uslužbencev in ukinitev RTV-prispevka.

Bojan Požar - novinar
Bojan Požar je pred slabim letom ustanovil gibanje Druga priložnost, ki naj bi se posvečalo pritisku na politiko glede ekoloških tem, že takrat ni izključeval vstopa v politiko. Ko se je 6. februarja letos Lista za Maribor na izrednem kongresu v Mariboru preimenovala v Listo novinarja Bojana Požarja, je kot soglasno izvoljeni predsednik dejal: "Kot novinar lahko nečednosti razkrivam, ne morem pa jih spreminjati." Lista za Maribor je s tem imenom pred novim predsednikom sicer nastopala kar 23 let. Požar je pravnik ter lastnik in urednik spletnega portala pozareport.si ter voditelj in producent televizijske oddaje VVFaktor na TV3. Za Reporter je nedavno dejal, da bo še pred volitvami izdal knjigo o Miru Cerarju.