Foto:
Foto:
Ministri članic Nata so izpostavili naloge zavezništva v prihodnosti

To je dejal obrambni minister Anton Grizold v Münchnu, kjer poteka neformalno zasedanje obrambnih ministrov Nata in pristopnic.

Kot je dodal, morajo odločitvi o širitvi operacije sil Isaf v Afganistanu slediti dejanja, saj bo v nasprotnem primeru celo vprašljiva verodostojnost zavezništva, ZN-a in tudi prihodnost Afganistana. Grizold je sestanek izkoristil za dvostranska srečanja, med drugim z ameriškim kolegom Donaldom Rumsfeldom in norveško obrambno ministrico Kristin Krohn Devold.

Tudi o Bosni, preoblikovanju in Iraku
Pomembna tema zasedanja obrambnih ministrov Nata v Münchnu je poleg Afganistana tudi Irak. Na zasedanju prvič sodeluje tudi novi generalni sekretar zavezništva Jaap de Hoop Scheffer. Obrambni ministri so govorili tudi o preoblikovanju zavezništva, mirovnih operacijah v Bosni in Hercegovini, o statusu vojaškega načrtovanja in politične strategije ter o bližajočem se vrhunskem zasedanju zveze, ki bo konec junija v Carigradu.

V soboto se bo v bavarski prestolnici začela 40. mednarodna konference o varnostni politiki, ki se je bo poleg Antona Grizolda udeležil tudi Dimitrij Rupel.