Osrednja tema njunih pogovorov so bile aktualne razmere na področju varnosti in migracij, med drugim pa sta si v živo ogledala tudi varovanje slovenske schengenske meje.

Na meji s Hrvaško sta se ministra srečala s slovenskimi in češkimi policisti, ki skupaj nadzirajo zunanjo schengensko mejo. Hojs se je češkemu kolegu zahvalil za njihovo pomoč, ki jasno kaže, da sta Slovenija in Češka prijateljski državi, policiji pa pri nadzoru meje zelo dobro sodelujeta, so sporočili z notranjega ministrstva.

Ministra sta se strinjala, da je nujno preprečiti nenadne množične migracijske tokove v EU in pritisk na zunanje meje EU. "To lahko storimo le z ustrezno pripravljenostjo, obenem pa moramo biti previdni pri podajanju izjav, ki bi lahko predstavljale vzpodbude za nezakonite migracije," je dejal Hojs in poudaril, da z okrepljenim nadzorom zunanje meje EU zagotavljamo tudi varnost in stabilno okolje v EU.

Vzpostavitev dobro delujočega schengenskega območja, krepitev varovanja zunanjih meja, celostno upravljanje z migracijami in zagotavljanje visoke stopnje varnosti v EU in Sloveniji je sicer med prioritetami slovenskega predsedovanja Svetu EU, ki jih je Hojs v okviru pogovorov predstavil kolegu Hamačku.

Med prioritetami je izpostavil tudi krepitev policijskega sodelovanja na območju Zahodnega Balkana, predvsem pri preprečevanju spolnih zlorab otrok na spletu in širše.

V pogovorih pa sta se posvetila tudi drugim temam, zlasti migracijskim pritiskom na EU iz Belorusije in posledicam talibanskega prevzema oblasti v Afganistanu, ki so zahtevale takojšen in koordiniran odziv, izpostavlja Hojs.

Oba s Hamačkom sta izpostavila pomen izjave notranjih ministrov članic EU o razmerah v Afganistanu, ki je bila konec avgusta sprejeta soglasno.

Hojs in Hamaček sta se tudi zavzela za vzpostavitev celovitega sistema za upravljanje migracij in azila v EU. Glede vprašanja odgovornosti in solidarnosti se stališča držav članic še vedno razhajajo, kar otežuje pogajanja o zakonodajnih aktih v okviru pakta o migracijah in azilu, ki ga je Evropska komisija predstavila jeseni 2020. Pogajanja o zakonodajnih predlogih v okviru pakta sicer intenzivno potekajo na strokovni ravni, je pojasnil Hojs.

Notranja ministra sta se srečala tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo, ki je češkemu ministru izročil vladno priznanje in zahvalo za pomoč češke vlade Sloveniji pri obvladovanju epidemije covida 19.