Generalni direktor policije Marjan Fank je z ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar podelil medalje policije za požrtvovalnost in hrabrost. Foto: BoBo
Generalni direktor policije Marjan Fank je z ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar podelil medalje policije za požrtvovalnost in hrabrost. Foto: BoBo
Medalje policije za požrtvovalnost in hrabrost
Policija medalj ne podeljuje le policistom, ampak tudi državljanom, ki se izkažejo ob izrednih okoliščinah. Foto: BoBo

Tako so medaljo prejeli občani Janko Kukec, Mitja Pahor in Primož Pinterič, ki so pomagali po množični nesreči na primorski avtocesti konec januarja. S tem ko so s svetlobnimi znaki in mahanjem opozarjali na nevarnost, so preprečili še veliko hujše posledice.

Medalja za požrtvovalnost je šla tudi v roke občanu Suadu Idrizoskemu, ki je rešil življenje udeleženke v prometni nesreči. Ta je med vožnjo doživela epileptični napad, zaradi česar je vozilo nenadoma zavilo z avtoceste, podrlo kovinsko ograjo in z veliko hitrostjo zapeljalo naravnost v ribnik, kjer se je v celoti potopilo. Idrizoski se je ustavil, skočil v vodo in voznico rešil iz potopljenega vozila ter jo nezavestno pripeljal v šempetrsko bolnišnico.

Roka ljudem
Prometna policista iz Ljubljane Marko Oblak in Mihaela Cetinski sta prejela medaljo za požrtvovalnost, ker sta z nujno vožnjo v bolnišnico odpeljala žensko, ki je doživela infarkt, ter ji s tem rešila življenje.

Policistka Jasna Litrop Mulec je dobila medaljo, ker je pozimi na poti iz službe rešila življenje človeku, ki je napol gol, podhlajen in zmeden taval po cesti.

Novogoriški prometni policist Adrijano Jeseničnik je marca letos med hojo po hribih, v gosti megli na Sabotinu, kjer je še vedno veliko nevarnih mest z ostanki neeksplodiranih sredstev iz prve svetovne vojne, našel izgubljenega sedemletnega dečka. Pospremil ga je v dolino in preprečil morebitno nesrečo.

Nagrajen je bil tudi trboveljski policist Jernej Groboljšek, ki je pomagal mladostniku in njegovemu psu, ki sta se zaplezala v skalno pečino.

Nad roparje in vlomilce
Policist Nejc Muljavec iz Zagorja ob Savi je ponoči brez oklevanja in v zelo slabi vidljivosti skočil z višine treh metrov v ledeno mrzel potok, da je ujel vlomilca. Zato je šla medalja tudi v njegove roke.

Medalji policije sta prejela Matej Zupan, zaposlen v draguljarni, in ljubljanski policist Jure Bauman. Zupan je stekel za tremi roparji po ropu draguljarne, eden od njih ga je ustrelil v nogo. Ranjenega je našel Bauman in se trudil ustaviti krvavitev. Prvi je nevarnosti izpostavil svoje življenje, drugi ga je rešil, je zapisala policija v obrazložitvi.

Požrtvovalnost med begunsko krizo
Medalje so šle v roke murskosoboškim policistom Dejanu Fajfarju, Matjažu Antolinu, Aleksandru Jerebicu, Robertu Majcu in Robertu Bevku, ki so med begunsko krizo v Brežicah rešili življenje deset dni staremu dojenčku.

Ljubljanski policisti Gregor Jamšek, Marko Gumzej, Tadej Dimnik Magdič in David Mihelič pa so dobili medaljo po tistem, ko so rešili ljudi iz gorečih šotorov v Brežicah med begunsko krizo.

Življenje je dragoceno
Medaljo policije je prejel grosupeljski policist Željko Ključarič, ki je prepričal psihičnega bolnika, ki se je želel razstreliti, naj tega ne stori.

Medalji policije sta prejela tolminska policista Gregor Plajnšek in Jaka Obid, ki sta decembra preprečila, da bi psihični bolnik razstrelil hišo s plinsko jeklenko, je še zapisano na spletni strani policije.

Medalji za požrtvovalnost sta prejela tudi policista v Grosuplju Tomaž Bukovinski in Marko Eržen, ki sta rešila moškega, ki je želel storiti samomor. Zaradi koncentracije plina nista mogla do njega, da bi ga odnesla na varno, zato sta razbila okna in preprečila eksplozijo.

Koprska prometna policista Borut Drevenšek in Danijel Krajnc sta prejela medaljo, ker sta preprečila samomor mladega moškega na viaduktu Črni Kal.