Foto:
Foto:
Salama Poli je odšla s hrvaških trgovin

To so pokazali izidi preiskave živil, ki jih je naročila Hrvaška. Čeprav živila, ki vsebujejo gensko spremenjene organizme, na Hrvaškem niso prepovedana, so salamo umaknili iz trgovin. Na deklaraciji je namreč pisalo, da takšnih snovi ne vsebuje več kot odstotek, poroča Radio Slovenija.

Afera, ki je privedla do podrobnega testiranja 14 vzorcev živil, med njimi omenjene salame, je izbruhnila, ko so pred kratkim v laboratoriju v Osijeku pri pregledu 33 živil odkrili, da je kar 14 takih, ki vsebujejo več kot odstotek gensko spremenjenih sestavin, kar pa ni bilo zapisano na deklaracijah. Ugotovitve so sprožile preplah in razburjenje v javnosti, minister za zdravstvo Andrija Hebrang, ki je bil do teh izsledkov že v začetku skeptičen, pa je sporna živila poslal še v tuje laboratorije. Ti izidov iz Osijeka, razen v primeru salame Mini poli, niso potrdili. V preostalih 13 vzorcih takih sestavin ni bilo oziroma jih je bilo manj kot odstotek ali pa natančne količine niso mogli zanesljivo potrditi, je še poročal Radio Slovenija.

Pipo umika proizvod
Pipo je po potrditvi pozitivnega izida analize na prisotnost gensko spremenjenih organizmov (GSO) v proizvodu mini poli že zamenjal dobavitelje izdelkov iz soje in začel dodatne analize vseh surovin, ki jih uporablja tudi Perutnina Ptuj. Vse surovine kontrolira tudi slovenski laboratorij Univerze v Ljubljani. V družbi so, kot zagotavljajo v sporočilu za javnost, že sprejeli vse potrebne ukrepe za umik proizvoda, v katerem so ugotovili prisotnost GSO-ja, s prodajnih polic.

Generalni direktor podjetja Pipo Krešimir Lovrenčič je poudaril, da poslujejo zgolj z mednarodnimi partnerji, ki so priznani na evropski ravni, in dodal, da so že sprejeli vse potrebne varnostne ukrepe, da se kaj takega ne ponovi več.