Izsledki so bili objavljeni v ugledni mednarodni strokovni reviji za pravo in psihologijo.

V sodni dvorani. Foto: BoBo
V sodni dvorani. Foto: BoBo

Preiskovalni psiholog Igor Areh je proučil 166 izvedenskih mnenj, izdelanih v obdobju 15 let. Prišel je do presenetljivih izsledkov – psihologi, ki delajo za slovenska sodišča, uporabljajo teste, ki so znanstveno in etično sporni, navaja.

"166 forenzičnih sodnih ocen o različnih osebah sem primerjal s prakso, ki jo imajo v državah, kjer imajo sodno psihologijo razvito. Ugotovil sem, da se pri nas slovenski izvedenci ne držijo teh standardov, nobenih strokovnih smernic. Poleg tega uporabljajo psihološke teste, za katere je stroka v resnih dvomih," pojasnjuje.

Raziskava, objavljena v ugledni strokovni reviji za pravo in psihologijo, je presenetila tudi tuje strokovnjake. Predvsem to, kako pogosto naši sodni psihologi uporabljajo znanstveno sporne projekcijske teste.

"V več kot polovici primerov so uporabili projekcijske teste, pri otrocih kar pri 85 odstotkih – to je zelo veliko. Ko smo leta 2001 opravili raziskavo v Avstraliji, je projekcijske teste uporabljalo le 16 odstotkov psihologov. To je pomembna raziskava, psihologi naj jo jemljejo resno," opozarja Alfred Allan iz avstralske Univerze Edith Cowan.

Vznemirjenost med izvedenci

Raziskavo je omogočilo vrhovno sodišče, ker kot pravijo, podpirajo vsa prizadevanja za dvig kakovosti dela. Z izsledki so seznanili vsa sodišča, zdaj pa je na potezi ministrstvo za pravosodje.

Po neuradnih informacijah so slovenski sodni izvedenci za psihologijo precej vznemirjeni, raziskavo naj bi skušali prikazati kot etično sporno zaradi osebnih podatkov iz sodnih spisov.

"Nisem operiral z nobenimi osebnimi podatki, tudi jih nisem predstavljal. Gre pravzaprav za delo s sekundarnimi podatki, podobno kot dela tudi recimo Nacionalni inštitut za javno zdravje v primeru covida, ko raziskuje okužbe," pojasnjuje avtor raziskave.

Vse skupaj zdaj proučuje Strokovni svet za sodno izvedenstvo.

Delo sodnih izvedencev za psihologijo