Foto: BoBo/Žiga Živulović
Foto: BoBo/Žiga Živulović

Generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin je na novinarski konferenci poudarila, da v organizaciji nadaljujejo podporo najranljivejšim. "V času epidemije je dodatno za pomoč zaprosilo več kot 1000 ljudi," je dejala in poudarila, da že sicer pomagajo okoli 90.000 uporabnikom. Dnevno je na terenu prisotnih več kot 900 prostovoljcev, je navedla in dodala, da so skupaj z bolničarji prisotni tudi na mejnih točkah, kjer spremljajo morebitni prenos okužb.

Prostovoljci Rdečega križa pomagajo v domovih starejših občanov, odlično sodelujejo tudi s kolegi iz drugih dobrodelnih organizacij in se ves čas usklajujejo s civilno zaščito. "Naš cilj je enak, lajšati stike ljudi, ki so velike in raznovrstne. Stiske ljudi naraščajo, številnih žal ne moremo odpraviti," je dejala.

Krvodajalce vabijo s SMS-sporočili, krvi za zdaj dovolj

Dostavljajo hrano, higienske pripomočke, zdravila, nudijo psihosocialno pomoč, skrbijo pa tudi za preskrbo s krvjo, "kjer smo v Sloveniji na srečo še samozadostni". Zaradi zaščite krvodajalcev in zaposlenih ter zaradi preprečevanja širjenja okužb so sicer spremenili sistem krvodajalskih akcij – nanje zdaj krvodajalce pozovejo s SMS-sporočilom. Pomagali so tudi prebivalcem Zagreba oz. Hrvaške pri nedavnem potresu.

Tominova je pozdravila povabilo vlade, ki je sklicala posvet in prisluhnila predlogom, kako zagotoviti nemoteno in učinkovito delo nevladnih organizacij. "Tudi mi smo v velikih finančnih stiskah, ki so posledica interventnih ukrepov, ob tem, da delamo bistveno več in neprekinjeno."

Karitas razdelil 260 ton hrane

Generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič je opomnil, da so si v zadnjih treh tednih zadali nalogo, da v tem času ne sme biti nihče sam. "Vsak mora imeti možnost, da je z nekom v stiku. Odprli smo telefonske številke, prejeli smo 1300 klicev. Na Karitas se lahko obrnejo kadar koli. Veseli smo odziva mladih, ki so naredili program za pomoč starejšim. Naše župnijske karitas opravljajo delo s telefonskimi klici. Nihče ne sme ostati brez hrane, vode in strehe nad glavo. Poskrbeli smo za najnujnejše za tiste, ki so pomoči najbolj potrebni. Karitas je 15.000 gospodinjstev oskrbel z najnujnejšim. Razdelili smo 260 ton hrane, plačali za 53.000 evrov položnic," je navedel.

Tomažič je tudi povedal, da so zadovoljni z ukrepi vlade, ki pomaga socialno ogroženim. Nevladne organizacije, ki sodelujejo s civilno zaščito na terenu, pa so vladi razložile, kje so težave in katere so skupine, ki jih sprejeti oziroma načrtovani ukrepi ne bodo dosegli, vendar so potrebne pomoči.

"Dobili smo obljubo, da bo čim več naših predlogov vključenih v popravke obstoječih in načrtovanih ukrepov," je dejal in dodal: "Veseli smo podpore darovalcev. Mi imamo nalogo, da v aprilu oskrbimo tudi preostalih 30.000 gospodinjstev, ki so redni prejemniki socialne pomoči. Najlepše je, da smo v teh časih vsi stopili skupaj."