Izbor Slovenija
SDS je sprožil oglaševalsko akcijo že pol leta pred volitvami. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič si je na svoji hiši, po poročanju nekaterih medijev jo sicer prodaja, namestil elektronski oglasni pano, kjer poleg komercialnih oglasov objavlja tudi svoja sporočila. Foto: MMC RTV SLO
       V prihodnje bi bilo verjetno smotrno razmisliti o regulaciji te dejavnosti, če bi to postala stalna praksa vseh strank in bi analize pokazale določena tveganja. Trenutno o tem sicer nismo konkretneje razmišljali, saj je že pri nadzoru volilnih in referendumskih kampanj precej pomanjkljivosti, ki bi jih morali urediti pred tem. Tudi lanske predsedniške volitve so pokazale, da se kandidati povečini požvižgajo na določena pravila, na primer pri plakatiranju, pretekle izkušnje pri nadzoru lokalnih volitev pa kažejo, da tudi nadzor ni ustrezno izvajan.       
 Sebastijan Peterka (TI Slovenia) o tem, ali bi moral biti večji nadzor tudi nad političnimi oglaševalskimi akcijami zunaj predvolilne kampanje.
V stranki SDS so začeli kampanjo “Zavarovali bomo Slovenijo,” ki močno spominja na sporne plakate britanskih evropskeptikov Ukip pred britanskim referendumom glede članstva v EU-ju. Tudi tedaj je bila uporabljena fotografija prebežnikov, kako korakajo pri mejnem prehodu Rigonce, s pripisom „Točka preloma“. (zlo)Raba prebežnikov pa je naletela na precej ogorčenja v Veliki Britaniji, tudi od avtorja fotografije. Foto: SDS

Dodaj v

Politično plakatiranje pred volilno kampanjo je "svoboda govora"

Nekatere politične stranke so pohitele s predvolilno propagando
19. januar 2018 ob 06:20
Ljubljana - MMC RTV SLO

Za oglaševanje političnih strank v času volilne kampanje veljajo določena pravila, kršitve pa so lahko sankcionirane. Politična propaganda zunaj kampanje pa je tako rekoč neomejena. Le dovolj finančnih sredstev je treba imeti.

Leto 2018 je volilno leto, tako na državni kot tudi na lokalni ravni. Čeprav volilni datum še ni določen, najverjetnejši je 3. ali 10. junij, prav tako ne datum začetka volilne kampanje, so nekatere stranke pohitele in začele predvolilno oglaševanje.

Vsaj na videz je pri tem najdejavnejša največja opozicijska stranka in po meritvah javnega mnenja tudi najverjetnejša relativna zmagovalka na prihajajočih volitvah, SDS. Najbrž le redki niso opazili številnih t. i. jumbo plakatov, kjer napovedujejo, da bodo "V zdravstvu naredili red!". Ob zdravstveni kampanji pa so začeli še kampanjo "Zavarovali bomo Slovenijo", kjer so uporabili prizor prihoda prebežnikov, ki so jeseni leta 2015 množično vstopali v Slovenijo.

Reklamiranje političnih strank in njihovih kandidatov pred volitvami na plakatih je še vedno zelo priljubljeno. Toda med volilno kampanjo, ki se "lahko začne najprej 30 dni pred dnem glasovanja, končati pa se mora najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja", je oglaševanje podvrženo precej strogim pravilom.

Za oglaševanje v volilni kampanji zakon o volilni in referendumski kampanji (ZVRK) določa, da mora biti v "biltenih, katalogih ali drugih nosilcih objavljanja informacij, plakatih, prospektih in transparentih ter videostraneh brez žive slike ter v telekomunikacijskih sporočilih, ki vsebujejo oglaševalske vsebine za volilno kampanjo", naveden naročnik vsebine. Na plakatih pa mora biti navedena tudi njihova zaporedna številka. Nad pravilnim izvajanjem bedi inšpektorat, pristojen za notranje zadeve, ki je zaradi nepravilnosti že izrekal globe.

Pravica do zbiranja in združevanja
Za oglaševanje zunaj kampanje pa ta pravila ne veljajo oz. sploh niso zakonsko zapovedana. Stranke ali pa lokalni politiki se lahko oglašujejo, kolikor želijo, če seveda imajo finančna sredstva. Gre namreč za svobodo govora.

"ZVRK res določa, da se volilna kampanja začne najprej trideset dni pred dnevom glasovanja na volitvah. To je obdobje, v katerem je zakonodajalec želel poostriti nadzor nad dejanji volilne kampanje, še posebej nad njenim financiranjem, po drugi strani pa olajšati njeno izvajanje (lokalna skupnost določi brezplačna plakatna mesta in zagotovi enakopravnost pri njihovem nameščanju, zakon olajšuje organiziranje predvolilnih shodov). Menimo, da so dejanja kandidatov zunaj tega obdobja dejanja svobode izražanja in pravice do zbiranja in združevanja, kot jih določa Ustava RS v 39. in 42. členu, razen če se ne "raztezajo" v obdobje volilne kampanje (npr. plakati se tiskajo pred začetkom volilne kampanje, razobešajo pa se (tudi) med volilno kampanjo)," glede plakatiranja in drugih političnih promocij zunaj volilne kampanje pravijo na ministrstvo za javno upravo (MJU).

Neomejeno trošenje
Podobno je s stroški. Medtem ko so stroški volilne kampanje zakonsko omejeni oz. ne smejo preseči najvišje dovoljene porabe sredstev, pa je zunaj volilne kampanje trošenje za propagando neomejeno.

"Stroški, ki so nastali zunaj obdobja volilne kampanje, se ne štejejo v stroške volilne kampanje, prav tako pa se ti stroški ne morejo delno povrniti organizatorju volilne kampanje v skladu s 24. členom ZVRK. Izjemoma so stroški odstranjevanja plakatov in stroški vodenja in zaprtja posebnega transakcijskega računa. Kot primer navedimo najem pisarne, ki jo je kandidat na primer najel že maja, dan glasovanja pa je določen za oktobra. Stroški najema pisarne do tridesetega dne pred dnem glasovanja se ne štejejo za stroške volilne kampanje, strošek najema za zadnjih trideset dni pa so stroški volilne kampanje, zato se vštevajo v znesek najvišje dovoljene porabe sredstev in organizator volilne kampanje lahko te stroške dobi delno povrnjene," na svoji spletni strani pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo.

Ali lahko za oglaševanjem tiči korupcija?
Na številne nepravilnosti, ki se vseskozi pojavljajo ob volilnih kampanjah, večkrat opozarja nevladna organizacija Transparency International Slovenia, ki se posveča boju proti korupciji. Na zadnjih lokalnih volitvah leta 2014 pa se je s pomočjo prostovoljcev lotila nadzora volilnih kampanj. Ali bi bilo strankarsko oglaševanje zunaj volilne kampanje lahko sporno z vidika potencialne korupcije oz. netransparentnosti poslovanja političnih strank?

"Poslovanje političnih strank je vselej tvegano, zato si v TI Slovenia že dalj časa prizadevamo za pogostejši nadzor poslovanja političnih strank in zakonska določila, ki bi poslovanje političnih strank naredila bolj javno. Pri oglaševanju je treba biti pozoren na pogoje poslovanja, ki jih ima stranka ali kandidat pri oglaševalcih, da ne prihaja do nezakonitega financiranja od pravnih oseb. Kot je vidno tudi iz zadnjega odmevnega primera, so pomembni tudi viri financiranja. V obeh primerih obstajajo tveganja za neetične vplive na stranke za povračilo uslug, popustov, donacij ali česa drugega, kar pa lahko privede tudi do ujetosti države s strani neke interesne skupine ali posameznika. Še bolj kot stranke pa je tvegano financiranje samostojnih oz. neodvisnih kandidatov, ki zunaj časa volilne kampanje sploh ni urejeno, čeprav je na lokalni ravni zelo pogosto," je za MMC pojasnil vodja projektov in raziskovalec TI Slovenia Sebastijan Peterka.

Politična propaganda je le včasih prepovedana
Čeprav ni zakonskih omejitev za politične kampanje zunaj volilne kampanje, pa imajo nekatere manj številčne slovenske občine v svojih občinskih odlokih o plakatiranju zapisano, da ni dovoljena politična propaganda, razen v času pred volitvami in referendumi. Medtem ko je v večjih slovenskih občinah politično oglaševanje dovoljeno.

Kako imajo urejeno "politično propagando“ zunaj volilne in referendumske kampanje, smo povprašali slovenske mestne občine. Njihovi odgovori, pa so bili bolj ali manj podobni. Tovrstno oglaševanje ni prepovedano, občina pa plakatna mesta v volilni in referendumski kampanji omogoča v skladu z zakonom.

V mestnih občinah je politično oglaševanje dovoljeno
"Sankcij za plakatiranje pred začetkom volilne kampanje iz pristojnosti nadzora inšpekcij lokalne skupnosti ali redarstvene službe ZVRK ne predpisuje. Za vsako oglaševanje na javnih mestih v lasti Mestne občine Ljubljana pa je treba pridobiti dovoljenje na podlagi odloka," so pojasnili na ljubljanskem mestnem inšpektoratu.

"Če politične stranke oglašujejo npr. na jumbo panojih, ki so v lasti pravnih oseb, to z občinskim predpisom ni prepovedano," pravijo v Slovenj Gradcu.

"Iz vašega vprašanja razumemo, da se plakati z volilno vsebino že pojavljajo na oglasnih mestih v upravljanju družb, ki se ukvarjajo s tovrstno dejavnostjo. Odlok posebej ne opredeljuje volilnih sporočil na teh objektih, določa pa, da se morata obveščanje in reklamiranje na (vseh) reklamnih objektih izvajati v skladu s sprejetimi moralnimi in družbenimi normami ter kodeksom Slovenske oglaševalske zbornice. Navedeni odlok tudi posebej ne opredeljuje oziroma ne prepoveduje oglaševanja političnih strank zunaj časa predvolilne kampanje," so nam odgovoril v Murski Soboti.

Na Ptuju pa pravijo, da se politične stranke zunaj volilne kampanje lahko oglašujejo, če imajo dovoljenje oz. če se oglašuje pri registriranih oglaševalcih. "Če pa politične stranke nastopajo kot naročnik oglaševanja pri izvajalcih oglaševanja, mora biti vsebina takšnih oglasov in oglaševanje političnih strank zunaj predvolilne kampanje v skladu z obstoječo zakonodajo," navajajo.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
malikaliber
# 19.01.2018 ob 06:36
Kdo sploh še jemlje resno slovensko politiko, takšno in drugačno in zraven vsega še naseda njihovim poceni obljubam in reklamam?...
theone
# 19.01.2018 ob 06:36
Najbolj bizarni so bili tisti od jankovica kjer je bila njegova slika spodaj pa napis: posteno
Kot kaze je pri ljubljancanih delovalo in ze cel mandat jankovica povezujejo z dobrim delom.
Marketinski triki
Krimsky
# 19.01.2018 ob 06:36
Finančni vložek koristi samo novim (nepoznanim) strankam
~
… starim ne (ker imamo že vsi mnenje o njih, dokaz – 1500 komentarjev), in so se pravzaprav čisto po nepotrebnem blamirali s kreditom … ker denarja sploh ne morejo učinkovito porabiti za spremembo svoje, v četrt stoletja zacementirane/armirane, slike.
watcher33
# 19.01.2018 ob 07:42
"V zdravstvu bomo naredili red." Hahahaha, še v lastni stranki ga niso sposobni nardit.
dharma
# 19.01.2018 ob 06:33
Seveda za Zmagota ne velja finta sovražnega govora.
K_ris
# 19.01.2018 ob 07:46
@mihče

SDS-a se itak vsi v javni upravi bojijo, ker vedo da je SDS nazadnje hotel 40.000 ljudi, ki jih je v javni upravi itak preveč, odpustiti...

Hotel odpustiti? Ja zakaj jih pa ni, če je to hotel?

Se pa spomnim nečesa drugega, kar pa je na tem področju dejansko storil. Še nihče pred njim, pa tudi ne za njim, ni za toliko dvignil plač javnih uslužbencev, kot je z Virantovim enotnim plačnin sistemom storil prav on.
nvk
# 19.01.2018 ob 07:36
Zanimivo, zakaj sta le dve desni stranki na tapeti? Lahko recem, da mi levi tudi macka v zaklju prodajajo, ji dam glad pa nikoli ne dobim obljubljenega.
Tao3
# 19.01.2018 ob 07:33
SĐS in ĐĐ sta naredila najboljši možni oglas v kampanji z Đuđićko! Nikoli več bo prehitro pralci denarja ...
Guinness
# 19.01.2018 ob 08:14
Npr. Požareport jasno dokazuje kako je z "balkanskimi posli" drugih strank o katerih na RTV ničesar ne slišimo!!!!

Pozar vedno zgodbo predstavi, obrne, zmanipulira ali napihne tako, da ustreza njegovim interesom. Jaz sem ga bral takrat, ko so s partnerji rusili Magno - kako je tam namerno napacno razlagal in interpretiral razne zakonike, pravila in dejstva je absurdno, na zalost pa je celo preprical marsikaterega bralca.

Po eni strani govoris o cenzuriranih medijih, po drugi pa omenjas Pozarja, ki je vse prej kot verodostojen ali objektiven porocevalec.
alcatraz
# 19.01.2018 ob 07:24
kje si đurđica? :))))))))))
SamoRes
# 19.01.2018 ob 07:35
S srbskim denarjem in sumljivim kreditom financirati plakate slovenske stranke, ki prek njih obljublja kaj bo vse uredila, To je možno le v Sloveniji. In ta stranka vodi po anketah. Kot Slovenec bi se zjokal.
reader
# 19.01.2018 ob 08:33
Iz Prijedora vas lepo pozdravljajo.
royayers
# 19.01.2018 ob 06:44
Slovenska politika je farsa. Moj glas ponovno dobi kakšen pravljični lik...
SamoRes
# 19.01.2018 ob 07:43
mihče
# 19.01.2018 ob 07:38
SDS-a se itak vsi v javni upravi bojijo, ker vedo da je SDS nazadnje hotel 40.000 ljudi, ki jih je v javni upravi itak preveč, odpustiti...

Hahaha. Fant, po koncu njihove vladavine je bilo 5000 javnih uslužbencev več, pa še družboslovne fakultete so ustvarjali in jim neustavno podelili koncesije. Malo beri, ne le njihove propagande
Bivši uporabnik
# 19.01.2018 ob 11:20
najdite na desnici ustreznega človeka...podprite,recimo Ljudmilo...

Se strinjam, da je treba na desnici najti ustrezne cloveka, ampak za bozjo voljo, Ljudmila???
Kaj je pa na njej desnega? To da slepo poslusa Vatikan? To hocete?
To da ji je Merklova vzor? To hocete?
Mi potrebujemo desnega cloveka, ki bo narodu vbijal v glavo, da je vsak clovek odgovoren sam zase, ne glede na spol, raso, izgled, vero, ali kdo so njegovi starsi bili. Dvigni rit in v okvirih veljavne zakonodajo delaj zase in skrbi za nesrecnike, ki zaradi slabega zdravja ne morejo skrbet zase. To je vse. To je za moje pojme desno.
Plavix
# 19.01.2018 ob 10:09
Sicer pa 21 let je že levica na oblasti, pa kam smo prišli? Nikamor! Še vedno na repu Evrope, še huje, prehitela nas je Češka in Poljska, Hrvati nas bodo pa tudi. V levičarskem raju živite, neprekinjeno levo oblast imamo že od leta 1945 (6 let pavze vmes, ko je bila na oblasti desnica), in ti meni zdaj govoriš, da je mafija v tej državi Janša?! Resno? Levica ima celo večino v parlamentu, Janša nima absolutno nobene besede pri kakih odločitvah,... ampak ta država je še bolj v razsulu, pa še kar je Janša vsega kriv?!

Ne morem se načuditi, kakšno moč ima ta človek :D


Hvala, vse si napisal!
Se podpišem!!
monterey
# 19.01.2018 ob 10:00
Vsem, ki tako navijate za Šarca. A ne bi dali Cerarju še ene priložnosti? :)
Tao3
# 19.01.2018 ob 08:10
Pomagali so babica, bratranec in Janšev direktor

Prej omenjene nepremičnine je poskušala prevzeti njegova babica Marija Juvan, ki naj bi mu, po Snežičevih navedbah, leta 2008 posodila 400 tisoč evrov. Kot dokaz je predložila pogodbo, ki pa je bila po mnenju tedanjega upravitelja Francija Ježka fiktivna.

Po vrsti zapletov je Snežičeva stanovanja kupilo podjetje v solastništvu Gregorja Jeze. Gre za člana Slovenske demokratske stranke (SDS), ki je bil zaradi skoraj milijon evrov vrednega oškodovanja državne družbe Elektrooptika lani na prvi stopnji obsojen na tri leta in deset mesecev zapora.

Jeza je v obdobju prve vlade Janeza Janše vodil šentiljski Hit. Pred leti se je pojavil na dražbi zemljišča v Trenti, ki je bilo v lasti nekdanjega predsednika vlade.

Jeza je nato stanovanja v začetku leta 2016 prodal Iztoku Snežiču, bratrancu Roka Snežiča.

MMC zelo malo piše o kriminalnih rabotah SĐS-a, zato malo več lahko izveste tukaj:
https://siol.net/novice/slovenija/tozilc
i-zahtevajo-sodno-preiskavo-za-roka-snezica-457900
lamesa
# 19.01.2018 ob 10:20
Vongobongo
# 19.01.2018 ob 10:11


In, ne samo po tajkunih, ki so še danes nekaznovani, pobiramo se tudi po reševanju bank, tudi tistih privat (zopet Forum21) - ProBanke in Faktor Banke, ki jih je reševala Bratuškova (zopet leva koalicija).

Berite malo ljudje, raziskujte,... danes je težko biti neumen, ko imaš vse informacije na dosegu roke in je vse preverljivo! Vsako vašo tezo z dvema klikoma lahko ovržem!
ni maitre
# 19.01.2018 ob 09:58
Vsakemu, ki leta 2018 tuli o komunizmu, bi bilo treba pregledat glavo! Večkrat letno!
maja kibira
# 19.01.2018 ob 08:19
Le dovolj denarja je treba imeti..
SDS ga ima ocitno na pretek..vila za 2mio eurov v rozni dolini..plakatiranje ze eno leto pred volitvami..sumljivi krediti za prikrivanje pravega izvora denarja...dobro so se omastili ko so bili na oblasti...zdaj pa samo se pobirajo dividende
Banban
# 19.01.2018 ob 07:52
A red v zdravstvu? Bejž no bejž. Bo minister Gregor Pivec? Dolgoletni vodja druge najbol zavožene bolnice v Sloveniji? Al bo kar łepa Urška prevzela vajeti?

Trenutna vlada morda res ni naredila vsega kar bi morala, zelo verjetno se drugi tir pripravlja za “razporejanje in optimizacijo” financnih sredstev, kar je na zalost naroda neizbezno. Vseeno, stvari se dogajajo, delujejo umirjeno in zmerno ucinkovito. Janezovega kravala in politike konstantnega konflikta si ne bi smel zelet nihce vec.
lamesa
# 19.01.2018 ob 10:17
Vongobongo
# 19.01.2018 ob 10:11
Pustimo dejstvo da je v njegovem vladanju bilo podeljenih najvec kreditov brez kritja , po katerem se se danes pobiramo itd...


Daj razmišljaj malo, tako si zaslepljen, da totalne bedarije pišeš! Beri, raziskuj in še enkrat razmišljaj!

A je Janša kak bančni uslužbenec? A jim je on dajal kredite? Potem lahko tudi rečemo, da je Pahor oprav miljardo Iranskega denarja!
Kdo je pa sprejel zakon, ki je omogočil tajkunske prevzeme?! Anton Rop, leta 2003.
Banke so dobesedno silile k jemanju kreditov, ker je bil denar naenkrat poceni, ko smo dobili Euro.

In krediti levim tajkunom, vsem članom Foruma21... Janša, ki jih tako ljubi jim je dajal kredite? :)

Meni se samo smeji kake bedarije pišete eni, pa ja 2 čistih ne spravite skupaj. Samo mlatenje prazne slame.
sm0ve
# 19.01.2018 ob 10:04
Zaj vas že plakati motijo. Najraji bi jih kar prepovedali, a ne?
Enakost za vse
# 19.01.2018 ob 10:06
SamoRes # 19.01.2018 ob 09:51 Tako je. Tudi letos bomo šli na volitve in preprečili sds da pride na oblast. Kot ste videli je levica Jankovića vrgla iz politike že samo ob sumu na nepravilnosti

Tole je pa izjava za neumnost desetletja: A če je Jankovič župan mesta Ljubljane je vržen ven iz politike. In če je uspel Ljubljano zadolžiti za 200 milijonov samo v zadnjem mandatu, je uspešen gospodarstvenik na političnem položaju.
Janezski
# 19.01.2018 ob 09:27
Za začetek bi lahko uvedli konkretne denarne kazni za stranke od a do ž, če njihove obljube ne bodo izpolnjene. Pa naj potem plakatirajo.
m72
# 19.01.2018 ob 09:19
Politično plakatiranje pred volilno kampanjo je "svoboda govora"

Potem je svoboda govora tudi to, če kaj napišem in narišem v odgovor.
burnoutslo
# 19.01.2018 ob 08:06
Preden sem na telefonu povečal SDS-ov oglas sem prebral: "Zaklali bomo slovenijo". Danes sem predolgo spal...
Mirko Tipka
# 19.01.2018 ob 07:15
izgleda, da se že pripravljamo na volitve
seb123
# 19.01.2018 ob 07:11
Naj Transparency International Slovenija v duhu transparentnosti najprej objavi, kdo jih financira, kolikšna sredstva letno prejmejo in koliko jih je zaposlenih! In potem se lahko pogovarjamo naprej ... najprej o tem, da gre za kopico birokratov, ki se financirajo iz javnega proračuna (slo in eu), v naslednjem koraku pa o tem, da bi vse tisto koristnega, kar naredijo, moralo itak narediti nekaj zaposlenih znotraj ministrstva za javno upravo ... In potem se lahko pogovarjamo naprej o debirokratizaciji in depolitizaciji javne uprave.
monterey
# 19.01.2018 ob 09:58
Komaj čakamo jumbo plakate LMŠ. V ozadju vitez na belem šarcu. :)
bolkonsky
# 19.01.2018 ob 08:48
V zdravstvu bomo naredili red,pravijo SD(Đ)S...

he,he..
kot prvo-.kako je šlo(in še gre) že tsto s kirurgom Brecljem(pravi možak,ki NOČE zapustiti Slovenije,čeprav bi jo lahko)...?
kot drugo-v zdravstvu je že 'red' in to PREDOLG,zato ga je treba izničit,ne pa narediti...

kot tretje-(ko smo že pri kirurgu Breclju-

Spoštovani gospod Aleš Primc !

Veseli me, da ste se name obrnili z imenom in priimkom. Ljudi, ki delujejo v javnosti anonimno ali preko drugih, seveda ne spoštujem. Pri ljudeh cenim tudi iskrenost. Zato vam moram takoj povedati, da vam nisem poslal prijaznega vabila, kot mi pišete. Pošiljati prijazno vabilo ljudem, ki ščitijo in podpirajo tiste, ki so v preteklosti npr. soustvarjali afere in nezakonitosti na Onkološkem inštitutu, pač ni možno.

Dalj časa hote in nehote spremljam vaše aktivnosti v zvezi z, po vašem
mnenju, krivično sodbo Janezu Janši, občasno tudi Krkoviču, nezaslišano pa Črnkoviču ali celo mogoče obsojenim v Avstriji v zadevi Patria. Sodbe ne bom komentiral. Že dobesedno čaščenje kulta človeka, ki ga poveličujete kot najzaslužnejšega za osamosvojitev Slovenije, največjega borca proti komunizmu, udbomafiji, komunističnim sodnikom, poštenjaka brez primere, da ne rečem že skoraj svetnika, pa zahteva nekaj pojasnil. In to ne z moje strani, ampak z vaše. V Odboru 2014 imate posameznika/e, za katere sem 100%, da imajo odgovore in pojasnila na moja vprašanja.

1. Najprej me zanima, zakaj je vlada Janeza Janše podpisala prevzem novogradnje Onkološkega inštituta od SCT-ja, če je bila seznanjena s tem, da so v gradnji hude napake. To sedaj preiskuje policija. Žal prepozno.

2. Zakaj zaradi goljufive gradnje OI vlada Janeza Janše ni ovadila Ivana Zidarja ?

3. Zakaj vlada Janeza Janše ni prijavila gradnje OI KPK, tako kot je kasneje storil minister Gantar? Žal tudi prepozno.

4. Zakaj je svet zavoda OI, v katerem so imeli večino predstavniki vlade Janeza Janše, sprejel sklep, da je selitev bolnikov v nove prostore OI varna, čeprav so bili seznanjeni, da obstaja velika nevarnost okužbe z Legionelo. Zato je bilo kasneje potrebno izvajati ukrepe proti Legioneli, ki so stali OI več kot milijon EUR in katerih posledica je bilo uničenje vodovodnih cevi. Posledično je potrebno sedaj zamenjati celotno vodovodno omrežje, kar bo davkoplačevalce stalo 6 do 7 mil. EUR. Takrat sem zahteval, da to popravi SCT in bil zato kaznovan s strani podpornikov vlade Janeza Janše in kasneje levice, kot vi rečete komunistične udbomafije.

Kaj bi lahko naredili s sedmimi mil EUR, če bi takrat stopili na prste Ivanu Zidarju ?! Vi se menda trudite za izboljšanje položaja družin v Sloveniji. Kaj vse bi lahko naredili z desetinami milijonov EUR, ki so bili in še bodo po nepotrebnem zapravljeni na OI ?! Tudi s pomočjo ljudi, ki jih
ščitite. Škoda. Pomagali bi nešteto družinam. Pomagali bi otrokom. Mogoče bi katerega celo rešili. Bilo bi neprecenljivo in nepozabno.

Lahko mi verjamete, da se je t.i. udbomafiji srce smejalo, ko je vlada Janeza Janše delala usluge SCT-ju in Ivanu Zidarju. Vlada Janeza Janše je samo legalizirala tisto, kar je zastavila gradbena mafija, ki je prav gotovo izhajala iz udbomafije. Zagotavljam vam, da si udbomafija ne bi upala zadeve z "zaključkom gradnje OI" pred volitvami izpeljati tako hitro in brez kančka sramu v javnosti, kot je to storila vlada Janeza Janše.
Zato ne razumem vašega besa proti komunistični udbomafiji, ki je sedaj kriva za vse vaše težave. Imeli ste vpliv na policijo, tožilstvo, SOVO in vse možnosti, da pozaprete glave komunistične udbomafije. Pa jih niste.

Človek, ki naj bi po mnenju številnih vaših podpornikov bil vrh tega, Janez Zemljarič, ni nek "Sicilijanec", ki bi se skrival na kakšni visokogorski slovenski kmetiji v bunkerju pod hlevom. Je človek, ki bi ga zlahka prijeli, če je res počel to, kar javno naznanjajo vaši ljudje. Še telefonske številke mobitela skozi leta ni spreminjal. Pa ga niste. Zakaj ne ? Prepričan sem, da nekateri vaši bližnji sodelavci vedo zakaj. Zato je to moje peto vprašanje Odboru 2014.

5. Bi Hilda Tovšak lahko postala to kar je, če ne bi bilo sodelovanja
požrešne t.i. desnice (ki to nikoli ni bila) s postkomunistično udbomafijo. Hilda Tovšak je dobesedno produkt tega sodelovanja. Po mojem mnenju vrh desnice nikoli ni iskreno želel udariti po komunistični udbomafiji, ampak je želel prevzeti njeno vlogo. Ker mu to ni uspelo, je raje z njo sodeloval, kot npr. na Onkološkem inštitutu. Zato se mi obrača, ko mi te ljudi prikazujete kot poštenjake brez primere, ki so žrtev komunističnega krivosodja. Kar pa je najbolj tragično, ljudje ki jih branite, niso skupaj s poblaznelimi plenilci iz levice samo spravili te države na kolena, ampak naredili to, kar si je komunistična udbomafija od leta 1941 želela. Ponovno so uničili desnico v Sloveniji. Že drugič po letu 1945. Zato ker so ljudje, ki imajo polna usta udbomafije, sami prevzeli njene navade in v svojih dejanjih praktično postali udbomafija.Pošiljam vam še dopis enega od vaših očitnih podpornikov. Ni najbolj bedno to, kar piše. Ampak to, da se ni sposoben predstaviti s svojim imenom in priimkom, temveč uporablja ime tujega glasbenika. Revež. On mi ne more pljuniti v obraz, ker ne ve, kaj je to obraz, ker ga sam očitno nima. Samo za primerjavo vam lahko povem, da sem s strani ljudi post komunistične udbomafije prejemal tudi grožnje zaradi mojih zahtev do SCT-ja. Cenim pa, da so imeli toliko jajc, da so prišli do mene ljudje z obrazi in imeni, in to kljub temu, da so mi grozili.

Veliko let bo preteklo, preden bodo sanirane napake v gradnji OI. Samo za popravilo vodovoda bo potrebnih vsaj dve do tri leta, nato za klimo, pa fasado. Za vse te napake se je vedelo že v času primopredaje, ki jo je izvedla vlada Janeza Janše od SCT-ja. Zato nima smisla, da Onkološki inštitut obiščete samo enkrat zaradi pojasnila bolnikom, zakaj morajo to trpeti. Lahko boste prihajali mesece in leta. Nimam niti časa, niti potrebe, da bi sodeloval pri vaših obiskih. Se boste pa zlahka dogovorili za srečanje na OI, ker so na položajih še vedno ljudje, ki so delali usluge SCT-ju in so zato nagrajeni, tako s strani desnice (ki to nikoli ni bila), kot - po vaše - komunistične udbomafijske levice. Po drugi strani prav tako ne boste imeli težav, ker so ljudje, ki so nasprotovali udbomafijksim poslom SCT-ja, na tak ali drugačen način umaknjeni s položajev. S pomočjo t.i. desnice in levice.

Kje vi vidite tu kaj poštenega?
Lep pozdrav!
Erik Brecelj, kirurg.
tvuser
# 19.01.2018 ob 08:41
"V zdravstvu bomo naredili red!"
Če pogledamo za nazaj, so pravzaprav njihovi ministri naredili največ škode.

"Zavarovali bomo slovenijo"
Ni je potrebno zavarovati pred tistimi na plakatu, ker ti gredo samo mimo, potrebno bi jo bilo zavarovati pred notranjimi hijenami, ki so zasejali korupcijo že v vse pore. Jo finančno spravili na kolena, delaven in priden državljan pa to plačuje in vzdržuje z visokimi davki. Samo kaj, ko imajo take tudi med svojimi.
copcop
# 19.01.2018 ob 08:40
Na letošnjih volitvah bo SĐS zagotovo prejela največ glasov, saj bodo zanjo glasovali vsi trenirkarji.
ivod
# 19.01.2018 ob 08:31
... več ko je plakatov SDS in več ko se JJ pojavlja kjerkoli, bolj prozorno, prepoznavno je za Slovenijo škodljiva njihovo delovanje ...
... karkoli preberem, vidim ali slišim ... me samo še nasmeji ...
ker ... ker je povsem jasno,
da 90 % ljudi jim ne naseda ... preostalih 20 % pa je pač žalostna stalnica ;)
mag.lepi
# 19.01.2018 ob 07:12
škoda da se jim je prikradel tiskarski škrat pa je tam t namesto m
bolkonsky
# 19.01.2018 ob 11:15
Sicer pa 21 let je že levica na oblasti, pa kam smo prišli? Nikamor! Še vedno na repu Evrope, še huje, prehitela nas je Češka in Poljska, Hrvati nas bodo pa tudi. V levičarskem raju živite, neprekinjeno levo oblast imamo že od leta 1945 (6 let pavze vmes, ko je bila na oblasti desnica), in ti meni zdaj govoriš, da je mafija v tej državi Janša?! Resno? Levica ima celo večino v parlamentu, Janša nima absolutno nobene besede pri kakih odločitvah,... ampak ta država je še bolj v razsulu, pa še kar je Janša vsega kriv?!
--------------------------
to je ZAVAJANJE...
Slovenija ni na repu Evrope ampak lepo v zgornji sredini,po raznoraznih evropskih raziskavah(recimo mladina najbolje živi v Evropi,ekvivalentno s Skandinavci)...nihče iz vzhodnega bloka nas ni prehitel,kakovost življenja je povsem primerljiva z zahodnimi državami in Slovenija ni v razsulu...

in nihče pravzaprav ne trdi,da je Janša za vse kriv( to je samo fama,za katero je sam kriv)...njemu se očita,da ni naredil kaj dobrega za Slovenijo,da razdvaja narod in,da so se pod njegovo vlado dogajale velike nepravilnosti in,da smo se takrat PREPIRALI med sabo,kot zmešani...

človek je popolnoma NEPRIMEREN za mandatarja...

res bi bili nori,da mu sedaj,ko nam je uspelo se postavit na noge njemu dali krmilo...
ker najprej bi se spravil nad njegove 'nasprotnike',kar pomeni,da bi se spravil na tri četrt prebivalstva...

najdite na desnici ustreznega človeka...podprite,recimo Ljudmilo...
skozi zid se pač ne da !!!
ZETAC
# 19.01.2018 ob 10:24
Uf kako se bojijo novinarji za svoje ....začeli so seveda zopet slučajno pred volitvami s polnimi topovi po vsem, kar vsaj malo diši po desnem. Kaj pa o sumljivem financiranju SMC-ja že v fazi formiranja, se še čaka na navodila?
kralj matjaž
# 19.01.2018 ob 12:43
Guinness
Kdo bo bolj politično aktiven? Družboslovec ali naravoslovec?
Kdo bolj občuti probleme v državi? Nizko plačani delavec ali visoko plačani delavec? Partiski funkcionar s vprašljivo izobrazbo in politično pokojnino ali izmučen delavec z nizko pokojnino?

Statiskia je popolnoma razumljiva ljudem, ki razumemo stanje v državi.
ForwardThinking
# 19.01.2018 ob 10:46
Lepo je videti kako se levičarji in desničarji trgate med sabo in razkrivate zgodbe...

Politiki so vas fajn skregali med sabo. Še vedno pa vas je daleč največ zvestih levičarjev (vsaj po komentarjih sodeč), ki delujete po načelu: Janša je kradel,... ok tudi mi smo,... ampak bolje, da mi kot on!

Sorry, čisto nič boljši niste! Da ne govorim o vaši mafiji, ki ima v rokah dobesedno vsak kotiček te države.
Partizan Miha
# 19.01.2018 ob 10:33
Tole z nkbm, bo še zanimivo :)
Adi H.
# 19.01.2018 ob 09:35
JJ točno ve, kje še ima volivce, pri tistih, ki jim prejšnji sistem ni bil pisan na kožo, ali se jim je kako drugače zameril, sicer ga ne bi bilo več v politiki. Ravno zaradi tega pa je v njegovih medijih toliko pogrevanja pol-pretekle zgodovine, namesto da bi raje povedali, kaj bi oni naredili bolje kot Cerar. Res se nam je Cerar zameril s svojo politiko in hvalisanjem o gospodarski rasti, ki jo gre pripisati trenutnim svetovnim trendom in ne njemu. Poleg tega "majhni" ljudje nimajo nič od tega, še tisti drobiž dobrih 20 eurov povečanja minimalne plače mu gre v nos. Se pa peščica njegove elite okorišča na ta račun. Voliti tiste, ki so pripomogli k tem, da imamo kot imamo je nespametno. Šarec gor, Šarec dol, očitno je poštenjak, saj mu med njegovim županovanjem niso našli nič spornega. Razen to, da je živel v rejniški družini, so mu očitali nekateri, predvsem Mahnič. Moj glas gre Šarcu.
bolkonsky
# 19.01.2018 ob 09:14
sem pa ljubitelj domovine Slovenije in mi ni vseeno kaj se z njo dogaja in kako jo levičarji uničujejo. Še vedno, čeprav so bili na oblasti samo 4 leta, je Janša in njegovi kriv za vse.....in to vas, levičarje spravlja v ekstazo in izkoriščate vsak trenutek udrihanja po desnici....."svojih" seveda ne vidite(mo)....taki smo pač slovenci....
-----------------------
tiste 4 leta so bila katastrofa...
preberi si pismo od Breclja...

levica nedvomno ima marsikaj na duši ampak,da bi desnica vodila Slovenijo toliko let,bi danes bili,kot Hrvaška...

desnica naj najprej nekaj pokaže(DOBREGA) in potem bo dobila vlado...
ampak kaj,ko uboga NSi z Ljudmilo komaj diha...SLS je itak na tleh...SNS tudi švoh,Lipa je kdo ve kje...skratka desnica je v Sloveniji potolčena...in vemo zaradi koga...

pa če se še vrnem na tista štiri leta...
to je edinstven primer ko velja matematična funkcija-
4+2>22...
ginza
# 19.01.2018 ob 08:26
Ko sem videla tisti SDSov plakat, sem se smejala. Kje so bili pa do zdaj, prekleti butalci?
biztok
# 19.01.2018 ob 07:30
rabelj - a ti Požareport jemlješ kot resen medij , pa veš kdo ga vodi in to kar se tam piše naj bo resno novinarstvo - daleč od tega in žal je tako da lahko vsak dandanes napiše kar se mu vzljubi in zato potem ne odgovarja kao svoboda govora. Plakati so zavajujoči , saj je stranka SDS imela možnost narediti red v zdravstvu pa tega ni. Kar se pa tiče migrantov , nas je velika večina v Slovenija potomcev migrantov in to že od 8.stol. naprej , da migracij v času turških vpadov ne omenjamo in dvomim da lahko kdo še sploh reče da je čisti slovenec. MIgracije so bile in bodo kakšne pa je odvisno od nas našega razmišljanja da bomo to preprečili ampak ne na naši meji ampak globalno in za nekaj takega SDS ni prava strabnka.
za_vse_sem_sam
# 19.01.2018 ob 07:29
Denar so vrnili ja, my ass . Evo sedaj se bo začel trošiti.
gorenc007
# 19.01.2018 ob 21:47
tlele gor že dolgo ne obstaja sloboda govora, admin briše kar mu paše...........
ZETAC
# 19.01.2018 ob 12:03
Ko je beseda o zdravstvu, dežujejo kritike z leve in desne, spomnimo se samo enega odkritega primera o korupciji pri nabavi žilnih opornic, ki je (bo) sigurno ostala brez epiloga. Ob tem se lahko samo še vprašamo, koliko je v zdravstvu podobnih primerov ter kam odteka zdravstveni denar, na drugi strani pa imamo dolge vrste v čakalnici. In potem se pojavi nekdo, ki pravi, da bo naredil red s tem, pa hop po njem, ker "ni naš" in ga najprej popljuvat, potem pa zopet kritizirat razmere v zdravstvu in verjeti obljubam "naših" preverjenih kadrov, pa smo sklenili krog, barabe pa se še naprej mastijo in (upravičeno) posmehujejo naivnim volilcem..
Jon Sneg
# 19.01.2018 ob 11:39
Še vedno na repu Evrope, še huje, prehitela nas je Češka in Poljska, Hrvati nas bodo pa tudi.

Kako priročno je zagnati vik in krik o tem, kako so nas države vzhodne Evrope prehitele. To navadno počno tisti, ki nikoli niso bili tam in se na lastne oči prepričali o stanju v teh državah. Navadno to famo o prehitevanju Slovenije s strani vzhodne Evrope tako radi poudarijo mediji, ki so naklonjeni (ali pa so pod kontrolo) trenutne (večne) opozicije. In potem v dokaz prehitevanja navajajo le parcialne posamezne kazalnike (tiste, ki jim ustrezajo). Vsi ti strokovnjaki za ekonomsko analizo in politiko, prosim navedite konkretne podatke slovenskega zaostanka za državami vzhodne Evrope.
Plavix
# 19.01.2018 ob 10:56
Guinness
# 19.01.2018 ob 10:43
Poglej si malo statistike kdo koga voli - SDS ima najvec volilcev med tistimi z nizjo izobrazbo in starejso populacijo, torej tezko trdis, da mladi intelektualci zapuscajo drzavo zaradi tega, ker ne morejo vec gledat levice.


Tukaj bi te pa jaz popravil! Pusti ankete na strani, ki so le prilagojena statistika.
Delam v okolju, kjer smo zaposleni sami z univerzitetno izobrazbo, večina nas ima tudi doktorate, pa nihče ni podpornik levice. Resnično nihče. Ene par jih je bilo sicer takrat za Cerarja, pa so se ušteli.
Iz domačega okolja pa poznam ljudi, ki pljuvajo po Janši na dnevni bazi (predpostavljam, da so volilci levice), to so navadni delavci v proizvodnji, neki neizobraženci, postopači, ljudje, ki niti niso razgledani, vso življenje v svojem kraju, najdlje grejo 1x na leto kam na Hrvaško na morje v prikolico.
Ja, statistika tudi kaže, da so mesta volilna baza levice, da je v mestih več izobraženih, podeželje pa desnice. No tudi ne velja več ta kriterij, če opazuješ družbene trende, vidiš da je trend ravno obraten. Izobraženi in intelektualci se selijo ven iz mest, kjer je višja kvaliteta bivanja, v mestih pa ostajajo gheti, priseljenci iz juga, ki so tako ali tako iz nobenega vzroka proti JJ.
Tako da že iz te izkušnje verjamem, da so te ankete za lase privlečene in so skregane z realnostjo.
Kazalo