Aplikacija eDavki na prenosnem telefonu. Foto: MMC RTV SLO/Furs
Aplikacija eDavki na prenosnem telefonu. Foto: MMC RTV SLO/Furs

V skladu z zakonom, ki ga je DZ sprejel v četrtek zvečer, bo država samozaposlenim med epidemijo izplačevala mesečni temeljni dohodek in jih oprostila plačevanja prispevkov.

DZ potrdil sveženj ukrepov za pomoč ob epidemiji

Za marec bodo prejeli 350 evrov temeljnega dohodka, za april in maj pa po 700 evrov. Aprila in maja jim tudi ne bo treba plačati socialnih prispevkov. Enaka pomoč je predvidena za kmete in verske uslužbence.

Da pa bodo pomoč lahko prejeli, morajo prek informacijskega sistema Finančne uprave RS (Furs) predložiti izjavo, s katero izjavljajo, da zaradi epidemije novega koronavirusa ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, piše v zakonu.

Izjava bo pripravljena 14. aprila, vendar jo bo mogoče oddati zgolj prek sistema eDavki, bodisi prek računalnika ali mobilne aplikacije. Da bodo torej lahko izkoristili ukrep, na Fursu samozaposlene pozivajo, naj si dostop do eDavkov uredijo čim prej.

Ob tem vsem tistim, ki so imeli doslej morda pooblaščenca za urejanje zadev s finančno upravo, svetujejo, naj se v eDavke prijavijo tudi osebno. Tako bodo lahko vse zadeve preverili in nadzorovali osebno prek računalnika ali mobilnega telefona. Bo pa lahko omejeno izjavo oddal tudi pooblaščenec.

Namestitev eDavkov na telefon ali osebni računalnik je povsem enostavna, zatrjujejo na Fursu, kjer hkrati svetujejo tudi prijavo v elektronsko vročanje dokumentov, kar pomeni, da zavezanec prejme od Fursa vse dokumente le po elektronski poti, in ne več po navadni pošti.

Kaj lahko pričakujejo samozaposleni

Samozaposleni bodo pomoč države prejeli, če so zaradi epidemije imeli vsaj 25-odstotno zmanjšanje prihodkov v marcu v primerjavi s februarjem ali pa vsaj 50-odstotno zmanjšanje prihodkov v aprilu ali maju v primerjavi s februarjem. Prav tako ne smejo biti davčni dolžniki.

Mesečni temeljni dohodek bo izplačevala finančna uprava, in sicer je prvo izplačilo – za tiste, ki bodo izjavo vložili do 18. aprila – predvideno 25. aprila.