Izraelski nerezidenčni veleposlanik Ejal Sela, ki Slovenijo in Malto pokriva iz Jeruzalema.  Foto: BoBo
Izraelski nerezidenčni veleposlanik Ejal Sela, ki Slovenijo in Malto pokriva iz Jeruzalema. Foto: BoBo

"A v primerjavi s Hamasom poskušamo zadeti infrastrukturo teroristov, ki nas napadajo. Tudi banke, ki jih financirajo. Na žalost prihaja do civilnih žrtev, ki niso naša tarča. V Gazi je tudi veliko žrtev Hamasovih raket, saj jih kar četrtina ne zadene ozemlja Izraela, ampak padejo tudi med civiliste v Gazi," je Sela povedal v intervjuju za Siol.net.

Ne napadamo šol in vrtcev, kot to počne Hamas v Izraelu
"Upoštevamo vse mednarodne zaveze in delujemo v skladu z mednarodnim pravom. Ne merimo v civilne objekte, ampak v infrastrukturo, ki jo uporablja Hamas. Ta pa uporablja tako imenovani živi ščit. Ne napadamo šol in vrtcev, kot to počnejo oni v Izraelu,"
je dodal.

Sorodna novica Izraelski veleposlanik Ejal Sela: Kategorično zanikam, da je Izrael apartheidska država

Zloraba živega ščita je zločin proti človeštvu
Pojasnil je, da je Hamas poslopje tujih medijev, ki je bilo uničeno v enem od izraelskih napadov, uporabljal za vodenje obveščevalne dejavnosti, s pomočjo katere so izvajali napade. "Takšna zloraba živega ščita je zločin proti človeštvu," je dejal. Ponovil je, da so jih pred napadom obvestili in da ni bilo žrtev.

Palestinskega veleposlanika odločitev slovenske vlade presenetila

Izraelska zastava ob slovenski in zastavi Evropske unije. Foto: Borut Živulovič/Bobo
Izraelska zastava ob slovenski in zastavi Evropske unije. Foto: Borut Živulovič/Bobo

Predtem je palestinski veleposlanik Salahem Abdel Šafi izrazil ogorčenje nad petkovo potezo slovenske vlade, ki je v znak solidarnosti z Izraelom ob slovenski in evropski izobesila tudi izraelsko zastavo. "Izkazovanje sočutja z žrtvami le ene strani je rasizem," je za časopis Dnevnik dejal palestinski veleposlanik Salahem Abdel Šafi, pristojen za Slovenijo. Odločitev slovenske vlade ga je presenetila, saj se je prejšnji teden v Ljubljani sestal z državnim sekretarjem na zunanjem ministrstvu Stanislavom Raščanom, ki mu je zagotovil, da se bo Slovenija držala evropskega vztrajanja pri rešitvi dveh držav. Izobešanje zgolj izraelske zastave po njegovih besedah to stališče v praksi zanika in ni kredibilno.

MZZ: Slovenija je solidarna z Izraelom v kontekstu terorističnih napadov Hamasa

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) je za MMC pojasnilo, da "Slovenija izraža solidarnost z Izraelom v kontekstu terorističnih napadov Hamasa. Pri tem se je nujno potrebno izogniti civilnim žrtvam in ustaviti vse oblike nasilja. Zunanji ministri držav članic Evropske unije se bodo na to temo sestali jutri na izredni videokonferenci, na kateri bodo poskušali najti načine, kako bi Evropska unija najbolj pripomogla h končanju nasilja".

"Seveda vemo, da ima premier (Janez) Janša prijateljske odnose z (izraelskim) premierjem (Benjaminom) Netanjahujem (...) Proti temu nimamo popolnoma nič. V to se ne vtikamo. Ko pa se zgodi nekaj takega, kar se je v petek, ko se izraža sočutje le z enimi žrtvami, z drugimi pa ne, pa se moramo oglasiti. To je žaljivo do žrtev, ne gre zgolj za politično vprašanje," je dejal in napovedal protestno pismo slovenskemu zunanjemu ministrstvu. "Gre za zelo nediplomatsko potezo," je dodal.

Za enako potezo podpore Izraelu sta se odločili tudi vladi na Dunaju in v Pragi. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je na Twitterju zapisal: "Danes je bila na strehi zveznega kanclerja v znak solidarnosti z #Izraelom izobešena izraelska zastava. Teroristične napade na Izrael najmočneje obsojamo! Skupaj stojimo ob Izraelu."

Veleposlanik je poudaril, da je bilo na palestinski strani občutno več civilnih žrtev, tudi otrok in žensk: "Izražanje solidarnosti in empatije z izraelskimi žrtvami ali Izraelom je rasizem. To je politika nadvlade bele rase. Tega ne moremo sprejeti, to najostreje obsojamo."

Skupno je bilo do zdaj od ponedeljkovih spopadov v Gazi ubitih 188 ljudi, med njimi 55 otrok in 33 žensk, več kot 1230 je bilo ranjenih, poroča Hamas.

Od začetka novih spopadov, ki so se začeli prejšnji ponedeljek, je bilo na izraelski strani od ponedeljka ubitih deset ljudi, med njimi dva otroka.

Medsebojno obtoževanje Palestincev in Izraelcev