Obrambni minister Roman Jakič je prepričan, da je osamosvojitev pomembna lekcija tudi za slovensko vojsko, ki je mlada, a v mednarodnem smislu primerljiva z drugimi vojskami. Foto: BoBo
Obrambni minister Roman Jakič je prepričan, da je osamosvojitev pomembna lekcija tudi za slovensko vojsko, ki je mlada, a v mednarodnem smislu primerljiva z drugimi vojskami. Foto: BoBo

"

Tedanje izkušnje so po mnenju obrambnega ministra Romana Jakiča dragocene tudi za današnjo Slovensko vojsko, ki je mednarodno primerljiva, učinkovita in kljub svoji mladosti in majhnosti "usposobljena, da brani domovino". Sicer pa je Jakič na prvem med prihajajočimi posveti o obdobju osamosvojitve, ki jih organizirata zveza veteranov vojne za Slovenijo in državni svet, dejal tudi, da je še danes med slovenskimi državljani veliko volje po doseganju skupnih ciljev.

Na posvetu v državnem svetu so udeleženci sicer razpravljali o vlogi Teritorialne obrambe pri vzpostavljanju in zavarovanju slovenske osamosvojitve. Jakič je pojasnil, da je poleg pripravljenosti TO-ja, ki je v tistem času imel hrabrost, da se je postavil po robu JLA, pomembno vlogo v obdobju osamosvajanja odigrala tudi politika, ki je sprejemala tedanje odločitve in od leta 1985 protestirala zoper enopartijski sistem. Mednje je bil vključen tudi Jakič sam.

Posveta se je udeležil tudi nekdanji predsednik Milan Kučan, ki je ob robu posveta dejal, da je po dveh desetletjih od osamosvajanja dozorel čas za neobremenjeno in strokovno razpravo o osamosvojitvi, saj so bile dosedanje interpretacije tedanjih dogodkov večinoma ideološke in politične. "Zmagovalec te vojne je bilo slovensko ljudstvo."

Tudi predsednik državnega sveta Mitja Bervar je prepričan, da je bila ustanovitev TO-ja zgodovinsko dejanje, ki je s svojim delovanjem v času osamosvajanja pokazal, da smo imeli "v Sloveniji v kritičnem trenutku dobro pripravljene in usposobljene oborožene formacije, ki so odigrale ključno vlogo ob trenutku odločitve o slovenski državnosti".