Lani je sklad izplačal več kot 20 milijonov evrov. Foto: EPA
Lani je sklad izplačal več kot 20 milijonov evrov. Foto: EPA

"Sredstva, ki so nam bila dodeljena na začetku tega leta, tako kot lani za izplačila upravičencem ne bodo zadoščala, dodatna sredstva pa bo zagotovilo ministrstvo za delo oz. proračun," je povedal predstavnik sklada Aleš Marinček.

Sklad glede na število upravičencev ministrstvo zaprosi za dodaten denar, ministrstvo pa jim ga zagotovi. "Doslej je bilo še vedno tako in ni razloga, da ne bi bilo tudi zdaj," je dejal. Sklad ima po Marinčkovih besedah za vloge, ki so že pri njih, še dovolj denarja, po stečaju gradbenega podjetja Kraški zidar pa ga najverjetneje čakajo veliki izdatki.

Ob tem je spomnil, da je sklad lani upravičencem izplačal rekordno vsoto, ki je močno presegla znesek, predviden na začetku leta, pa izplačila tudi takrat niso bila nikoli pod vprašajem. "Denarja nam je zmanjkalo bistveno prej kot letos, če nam ga bo," je dodal.

Denar bodo zagotovili na ministrstvu
Na ministrstvu za delo so ob tem pojasnili, da bo glede na ocene sklada od septembra do decembra potrebnih dodatnih 3,2 milijona evrov. Hkrati pa so dodali, da bodo sredstva zagotovili oni oz. proračunske rezerve.

Letos je bilo za vsa izplačila upravičencem namenjenih 7,5 milijona evrov. Do konca avgusta bo porabljenih skoraj 6,7 milijona evrov, ki jih bodo razdelili med 2.269 upravičencev, piše Delo.
Lani so, za primerjavo, izplačali 7.205 upravičencev v znesku slabih 20,6 milijona evrov, leta 2010 pa 4.098 upravičencev v znesku več kot 11,3 milijona evrov, zadnje leto pred krizo, leta 2008, pa je 849.295 evrov prejelo 448 upravičencev.