Janša meni, da trenutno poteka boj za slovensko in evropsko identiteto.
Janša meni, da trenutno poteka boj za slovensko in evropsko identiteto. "In ta boj je ključen. Vse ostalo je manj pomembno, če ta boj izgubimo." Foto: BoBo
Slavnostna akademija SDS-a

"Če kje, je v SDS-u zbrana energija, ki omogoča, da bomo Cankarjev stavek 'delajo nas majhne' obrnili v stavek 'naredili se bomo velike'," je dejal Janša. Napovedal je, da se bo SDS bojeval "za Slovenijo, kakršno smo izglasovali na plebiscitu, za Slovenijo, v kateri bodo lahko tudi naši praprapravnuki peli slovenske pesmi, v kateri bo Slovencev vsako leto več in v kateri bomo lahko vsako leto živeli bolje".

Janša: Boj med slovensko in evropsko identiteto
Kot je dejal Janša, v SDS-u nasproti internacionalizmu postavljajo slovenstvo kot pozitivni patriotizem, v katerem velja, da ker imaš rad sebe, imaš lahko rad tudi druge. "Brez tega ni prihodnosti niti za Slovenijo niti za druge evropske narode," je prepričan prvak SDS-a.

Po njegovi presoji namreč trenutno poteka boj za slovensko in evropsko identiteto. "In ta boj je ključen. Vse ostalo je manj pomembno, če ta boj izgubimo," je dejal. Večina velikih evropskih mest je boj za identiteto že izgubila, meni. "Poglejte, kdo so župani, poglejte strukturo prebivalstva. Da ne omenjam Ljubljane," je pozval in dodal, da se zdaj ta boj v številnih državah seli na državno raven, spremljamo pa ga lahko skozi volilne spopade.

Po njegovih besedah smo lahko upravičeno zaskrbljeni za usodo EU-ja in Nata, ker se je zanemarjalo nacionalne in skupno evropsko identiteto, nasedalo pa zgodbi o multikulturnosti. "Začelo se je reagirati, ko je bilo marsikje že prepozno. Za Slovenijo ni prepozno, je pa čas za prebujanje," je poudaril Janša.

Ob tem je izrazil prepričanje, da je na tej točki treba opustiti t. i. politično korektnost, ker lahko ta prinese zgolj zablode. "Eno je solidarnost do trpečih, drugo pa uničevanje lastne identitete. Od tistih, ki prihajajo od drugod, pričakujemo, da bodo spoštovali naše navade, tradicijo, kulturo, da se bodo oni prilagodili okolju, v katerega prihajajo, ne pa da bodo zahtevali, da se mi prilagodimo," je dejal.

Po njegovih ocenah danes v Sloveniji obstaja tudi nekaj deset civilnodružbenih organizacij, ki so financirane iz proračuna, evropskih sredstev ali Sorosevih fundacij in "načrtno napadajo in skušajo razgrajevati narod, družino, privatno lastnino in zasebno šolstvo". "V nekaterih državah so že začeli odkrit boj proti temu in to čaka tudi nas," je napovedal.

Program stranke za volitve
Janša je spregovoril tudi o prihajajočih državnozborskih in lokalnih volitvah in dodal, da je bistvo njihovega programa Slovenija, ki bo domovina za vse, varna Slovenija, država, kjer bo v javnih in državnih storitvah red, kjer bo šlo manj za davke in bo ljudem več ostalo, ki bo razvijala okolje svobodne podjetniške pobude, kjer pokojnina ne bo socialna kategorija, ampak pošteno plačilo za pošteno preteklo delo.

Ob tem se je dotaknil tudi novih obrazov, ki so že skoraj stalnica slovenskih volitev. A praviloma gre zgolj za reciklažo starega, je dejal in kot primer navedel stališča Toneta Ropa, Gregorja Golobiča, Zorana Jankovića in Mira Cerarja.

Slavnostna akademija SDS-a