Prizor z enega izmed številnih zasedanj vlade na Brdu pri Kranju letos. Foto: Twitter/Janez Janša
Prizor z enega izmed številnih zasedanj vlade na Brdu pri Kranju letos. Foto: Twitter/Janez Janša
Sorodna novica Velik porast števila okuženih med 35. in 45. letom, med okuženimi več žensk

"A če bomo dosledni in bomo vsi z odgovornim obnašanjem podprli napore zdravstvenih delavcev, lahko čez 7 do 10 dni pričakujemo postopno sproščanje," je še dodal premier.

Podrobnosti bodo pristojni ministri predstavili danes dopoldne na novinarski konferenci.

Kot kaže, bodo tudi prihodnji teden veljale omejitve gibanja ponoči, omejitve prehajanja med občinami ter prepoved zbiranja nad šest ljudi.

Kaj podaljšanje ukrepov pomeni za šolo, pa še ni jasno. Šolarji sicer, kot kaže, v šolske klopi po počitnicah ne bodo sedli, vprašanje pa je, ali bodo imeli pouk na daljavo ali jim bodo za teden dni podaljšali počitnice.

Tedensko preverjanje ukrepov

Vlada mora tedensko preverjati upravičenost omejevalnih ukrepov. Od 20. oktobra je denimo začasno prepovedano zbiranje več kot šestih ljudi, od 21. oktobra pa omejitev gibanja ponoči. Nazadnje je preteklo soboto začela veljati še prepoved prehajanja občinskih meja. A vlada ima na mizi še eno pomembno odločitev, iztekajo se namreč šolske počitnice, v šolah zato pričakujejo odločitev, ali se bodo lahko osnovnošolci in srednješolci v ponedeljek vrnili k pouku, in če da, ali bo to pouk na daljavo ali v šolskih klopeh.

Sorodna novica Pečan: Treba se je zavedati, v kako težkem položaju so starši

Po poročanju TV Slovenija pa je najverjetnejši scenarij, po katerem bi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec za teden dni podaljšala šolske počitnice. Tako rešitev so podprli ravnatelji osnovnih šol, medtem se je predsednica združenja ravnateljev srednjih šol Nives Počkar za Kanal A zavzela za začetek pouka na daljavo.