Foto:
Foto:
Kmalu predlog o dvojezični topografiji? Foto: RTV SLO
Janša o pristojnostih predsednika

Čistopis predloga sporazuma o sodelovanju med predsedovanjem EU-ja je bil že poslan vsem, ki so izrazili pripravljenost na njegov podpis. Še ta teden bodo znane morebitne dodatne pripombe, nato pa bo mogoče določiti tudi datum podpisa, je zagotovil Janez Janša.

Premier je spregovoril tudi o dilemah glede pristojnosti predsednika republike. Izrazil je dvom, da bi bilo treba to vprašanje rešiti pred prihodnjimi predsedniškimi volitvami. Zavrnil pa je tudi namigovanja, da naj bi bil predsedniški kandidat SDS-a Danilo Türk, in pojasnil, da bo kandidat SDS-a določen na prihodnji seji stranke.

Janša: Izbrisane lahko reši le ustavni zakon
Med aktualnimi vprašanji, zastavljenimi premierju, je bilo tudi vprašanje izbrisanih. Po Janševih besedah ima na tem področju vlada zvezane roke, saj naj bi bila pravna situacija, ki je nastala zaradi nasprotujočih si odločitev glede referenduma, parlamenta in ustavnega sodišča, zelo zapletena. Edini način, da bi se situacija razpletla, je po njegovem mnenju sprejem ustavnega zakona. Obstaja pa možnost, da zakon ne bo imel dvotretjinske večine, ki je potrebna za njegov sprejem.

Premier je zavrnil tudi govorice o izgradnji plinskih terminalov v Kopru in zatrdil, da to ni v načrtih vlade.

Janša od Gusenbauerja pričakuje predlog o topografiji
Sicer pa je Janša po seji odbora za statusna in pravna vprašanja slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah, ki deluje v okviru vlade za Slovence v zamejstvu, izrazil tudi pričakovanje, da bo skorajšnji obisk avstrijskega kanclerja Alfreda Gusenbauerja v znamenju rešitve vprašanja dvojezičnih napisov.

Namero sedanje avstrijske vlade, da bo to vprašanje na avstrijskem Koroškem mogoče rešiti do poletja, Janša ocenjuje kot resno. Za Slovenijo pa bo sprejemljiva, če bo šla v smeri izpolnjevanja mednarodnopravnih in ustavnopravnih zavez Avstrije do slovenske manjšine. Sicer pa iz odločbe avstrijskega ustavnega sodišča izhaja, da je treba dvojezično topografijo uveljaviti v krajih z več kot 10-% deležem slovensko govorečih ljudi.

Avstrijski kancler Alfred Gusenbauer bo Slovenijo obiskal 18. 5.

Janša o pristojnostih predsednika