Sorodna novica Opozicija kritična do Janševega pisma EK-ju: "Pismo gotovo odmeva v Bruslju."

Predsednik vlade Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da si že "dolgo prizadevamo, da pride na evropski ravni do razprave o medijski svobodi in medijski sliki v Sloveniji, vladavini s pomočjo (zlorabe) prava namesto vladavine prava in uporabi dvojnih meril". Opozoril je, da Slovenija 1. julija prevzema predsedovanje Svetu EU-ja, podobnim obtožbam o kršenju medijske svobode "pa smo bili priča že pred prvim predsedovanjem", ko je 571 novinarjev in urednikov iz Slovenije podpisalo pismo o razmerah v slovenski medijski krajini. "Slovensko prvo predsedovanje EU-ju se ni izkazalo za "veliko grožnjo Uniji", kot so zapisali novinarji," je prepričan.

Zdaj se po njegovih besedah vrstijo podobni poskusi, ki naj bi jih organiziralo istih 571 novinarjev. Slovenija se kljub pandemiji odgovorno pripravlja na vodenje Sveta EU-ja, zagotavlja in dodaja, da ne želijo, "da sredi trdega dela letijo na nas absurdne obtožbe, ki jih z lahkoto zavrne vsak, ki ob korektnem prevajalcu dan ali dva spremlja medijsko in politično dogajanje v Sloveniji".

Foto: EPA
Foto: EPA

"V resnici imamo težave s stanjem demokracije v Sloveniji na splošno. Moram pa poudariti, da so izvor in vzroki teh težav veliko globlji in starejši, povezani z elementi nedokončane tranzicije v Sloveniji," trdi predsednik slovenske vlade.

V našem skupnem interesu je, da se pri ocenjevanju vladavine oprava in stanja demokracije tako v Sloveniji kot v celotni Evropski uniji uporabljajo enaki vatli za vse in da se povsod vzpostavlja vladavina prava in ne vladanje s pomočjo (zlorabe) prava.

Janez Janša

Predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen v pismu našteje primere napada na nekdanjega novinarja in zdajšnjega vidnega člana SDS-a Mira Petka, izgubo zaposlitve nekdanjega odgovornega urednika STA Boruta Meška, tožbo nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek proti fotoreporterju, ki je iz balkona fotografiral SMS-sporočilo na njenem osebnem telefonu, poziv nekdanjega premierja Marjana Šarca državnim podjetjem, naj razmislijo, ali bodo oglaševali v medijih, ki spodbujajo nestrpnost, ter jo sprašuje, ali je to v skladu z evropskimi vrednotami, normami in temeljnimi načeli vladavine prava v kateri koli državi članici EU-ja.

Ob tem je dodal, da "90 odstotkov vseh medijev promovira osebe, ki kršijo preventivne ukrepe vlade za zajezitev epidemije, in večina tudi osebe, ki javno grozijo s smrtjo članom vlade, parlamenta in vladnim strokovnjakom za epidemijo", ter da je "90 odstotkov vseh medijev v lasti ali v upravljanju oseb, ki se javno opredeljujejo za eno samo politično opcijo".

Janšev pogled na stanje v sodstvu

Večji del pisma je namenjen tudi trditvam o stanju sodstva, in sicer premier zapiše, da je vrh rednega sodstva sestavlja večje število sodnic in sodnikov, "za katere je bilo ugotovljeno, da so v času enopartijske diktature pri svojem sodniškem delu kršili človekove pravice", da v vrhu rednega sodstva sodelujejo osebe, "ki so na nekdanji državni meji “verificirale” uboje civilnih beguncev", da je predsednik računskega sodišča kršil prepoved konflikta interesov in vladavino prava, da se sodniki in sodnice rednih sodišč "udeležujejo strankarskih prireditev v opravah s simboli totalitarnih režimov", da Sodni svet in Vrhovno sodišče nasprotujeta kakršnemu koli povečanju preglednosti in javnosti njunega delovanja, da obstajajo "resni dvomi o notranji neodvisnosti in nepristranskosti sodnikov" in da več kot ducat sodb ustavnega sodišča še naprej ostaja neuresničenih.

EK: Svoboda medijev se ocenjuje v letnem poročilu

V Evropski komisiji so potrdili, da so v četrtek prejeli pismo premierja Janeza Janše z vabilom na obisk v Slovenijo, da se prepričajo o stanju demokracije in svobode medijev. Ob tem so poudarili, da je svoboda medijev steber demokracije in da je primeren okvir za oceno položaja medijev njihovo letno poročilo o vladavini prava.

"Svoboda medijev je steber naših demokracij. Zato to ocenjujemo v našem letnem poročilu o vladavini prava," so zapisali v komisiji v odzivu na Janševo pismo. Ob tem so dodali, da se je priprava naslednjega letnega poročila o vladavini prava že začela.

"To je primeren okvir za ocenjevanje položaja glede svobode medijev," so še poudarili in pojasnili, da so izmenjave z državami članicami vsekakor del tega procesa.

SD, ki deluje v nekdanji vili judovske družine

Nato nadaljuje s političnim vzdušjem in ponovi, da se je "predsednika opozicijske stranke, ki se ji obeta zmaga na volitvah, pod lažno obtožbo tri tedne pred dnevom glasovanja poslalo v zapor", omeni, da ima stranka SD-ja prostore v vili, ki je nekoč pripadala judovski družini, umorjeni v Auschwitzu, ter zatrdi, da celotno politično vodstvo vseh vej oblasti na javnem dogodku "prepeva pesem z naslovom "EU je banda kravatarska" in/ali ji navdušeno ploska".

Omemba policijskih preiskav

Opisal je tudi nekatere policijske postopke, in sicer preiskavo na sedežu največje opozicijske stranke " z namenom zasega vseh podatkov stranke s strežnika," preiskavo na sedežu Banke Slovenije, ki je bila po njegovih besedah opravljena "z namenom izvajanja pritiska na guvernerja Banke Slovenije, da bi odstopil s funkcije", preiskavo domnevnega pranja iranskega denarja v NLB-ju, o čemer "90 odstotkov medijev v državi ves čas po odkritju praktično ne poroča".

Pričakuje priporočila, kako odpraviti nedokončano tranzicijo

Ker ne želi, da se "saga z neutemeljenimi obtožbami zoper slovensko vlado, podobno kot leta 2007, še naprej širi po Evropi", predlaga, da se čim prej dogovorijo za oblikovanje omenjene skupine za ugotavljanje dejstev in njen obisk v Sloveniji. Vlada bo po njegovih trditvah v okviru svojih pristojnosti omogočila članom skupine dostop do vseh potrebnih informacij.

"Zelo bi bili veseli, če bi takšna skupina v okviru svoje "misije za ugotavljanje dejstev" po koncu obiska v svojem poročilu med drugim predlagala tudi z evropskimi normami skladne ukrepe, s katerimi lahko Slovenija naslovi in odpravi zgoraj opisane probleme nedokončane tranzicije," še meni Janša.