Janez Janša in Urška Bačovnik sta se poročila 4. julija v Drežnici nad Kobaridom. Foto: Iztok Novak
Janez Janša in Urška Bačovnik sta se poročila 4. julija v Drežnici nad Kobaridom. Foto: Iztok Novak
Poroka Janeza Janše in Urške Bačovnik
Po navedbah Janeza Janše so se domačini Drežnice ob prihodu novinarskih ekip samoiniciativno organizirali ter pomagali pri usmerjanju prometa in udeležencev. Foto: Iztok Novak

Pri SDS-u so ob tem priložili poziv inšpektorata RS-a za notranje zadeve o posredovanju podatkov, katera družba je varovala Janševo poroko 4. julija v Drežnici nad Kobaridom, saj naj bi po njihovih podatkih to opravila služba, ki za to nima ustrezne licence. Janez Janša je moral v treh dneh od prejetja poziva posredovati tudi odgovor, katera služba je varovala njegovo poroko. Za neizpolnitev te zahteve se sicer lahko izreče 500 evrov kazni, in to večkrat zapored.

Janša je že odgovoril. Navedel je, da na njegovi poroki ni bilo nobene varnostne službe, saj poroka ni bila načrtovana kot javni dogodek.

"Domačini so se samoiniciativno organizirali"
Razložil je še, da so se domačini Drežnice ob prihodu novinarskih ekip samoiniciativno organizirali ter pomagali pri usmerjanju prometa in udeležencev. Pri tem pa naj bi v soboto zvečer zaradi velike gneče pomagali tudi nekateri izmed gostov poroke. Prvak SDS-a je še dodal, da oboji za svoje angažiranje zaslužijo zahvalo, ne pa ovadbe. Janša je inšpektorat še zaprosil za posredovanje imena naročnika ali vira za lažno ovadbo.

SDS: Dokument je avtentičen
V SDS-u so ob tem v sporočilu za javnost zapisali, da marsikdo ne bo na prvi pogled najbrž niti verjel, da je MNZ-jev dokument resničen - "da je lahko nekdo tako pokvarjen, da mu ni sveto prav nič", in dodajajo, da je dokument avtentičen. Kot so navedli v SDS-u, so upali, "da pripadniki MNZ-ja ne vohunijo po zasebnih porokah in cerkvah."

"Kresalova naj se ukvarja s svojimi zakonitimi nalogami"
K svojemu zapisu so v SDS-u dodali še pričakovanje, da se bo inšpekcija MNZ-ja namesto s šikaniranjem politične konkurence ministrice Katarine Kresal in z vtikanjem v najbolj intimne zadeve državljanov raje dosledno ukvarjala s svojimi zakonitimi nalogami.

Zapisali so še, da doslej niso namreč še nikjer zasledili, da bi ta inšpekcija tako hitro posredovala v primerih, ko so zaradi nereda pri delovanju služb za zasebno varovanje umirali mladi ljudje pred lokali.

Kresalova: Za poziv inšpektorata nisem vedela
Odzaval se je tudi notranja minsitra Katarina Kresal. Dejala je, da je za zadevo izvedela iz medijev in dodala, da bo že jutri zahtevala pojasnila ter na podlagi vseh dejstev tudi ukrepala.