Premier se je zahvalil vsem vpletenim v pogajanja, ki so zaslužni za kompromis. Foto: EPA
Premier se je zahvalil vsem vpletenim v pogajanja, ki so zaslužni za kompromis. Foto: EPA
Sporazum ocenjen pozitivno

"Mislim, da je zmagal razum na obeh straneh," jedejal Janša in dodal, da gre po njegovem za sprejemljiv kompromis. Prav tako je premier izrazil zadovoljstvo v zvezi z napovedano rešitvijo težav avtoprevoznikov. Vsi predlogi avtoprevoznikov, ki so v splošnem interesu, so bili upoštevani, je povedal premier. Upoštevati niso mogli le predlogov, ki posegajo v državne finance.

Premier k razumnosti pozval tudi zasebni sektor
Glede napovedane stavke v zasebnem sektorju pa je premier obe strani pozval, naj zahteve še enkrat pretehtata in se srečata na sredinski točki. Vlada je svoje že storila s tem, da je zaposlenim omogočila participacijo pri dobičku in s spremembo zakona o dohodnini zmanjšala davčne obremenitve, je dodal.

Datuma koalicijskega vrha, ki sta ga zahtevala prvaka DeSUS-a in SLS-a, premier še ni določil.

Vlada spodbuja tehnološki razvoj
Na današnji redni seji je vlada sicer ustanovila svet za konkurenčnost, katerega prednostni cilj bo spodbujanje tehnološkega razvoja.

Poleg tega je vlada iz upravnega odbora Soda razrešila tri člane in imenovala nove. Ugodeno je bilo zahtevi 37 poslancev za presojo ustavnosti člena zakona krovnega zakona v šolstvu (ZOFVI), ki je bil že poslan ustavnemu sodišču. Nekaj sklepov je ministrski zbor sprejel tudi v zvezi s postopkom uvrstitve Idrije na Unescov seznam svetovne dediščine.

Slovenija in Črna Gora korak bližje
Vlada je sprejela tudi predlog zakona o ratifikaciji sporazuma med Slovenijo in Črno Goro o sodelovanju na obrambnem področju.

Ministrski zbor je določil tudi besedilo predloga zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Po novem naj bi bilo tako za izdajanje dovoljenja za promet, nadzor in sledljivost eksplozivov pristojno ministrstvo in ne več upravne enote.

Sporazum ocenjen pozitivno