"Pozivam poslance stranke DeSUS, da s tem samovoljnim početjem nemudoma prenehajo, da spoštujejo sprejete sklepe in zaveze stranke DeSUS, sicer bomo proti njim prisiljeni sprejeti najbolj rigorozne ukrepe," je v sporočilu za javnost zapisal Ljubo Jasnič. Foto: BoBo

Predsednik DeSUS-a Ljubo Jasnič je v popoldanski izjavi za medije dejal, da bo odstopil, če bodo poslanci DeSUS-a podali prijavo Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), da je poslancem naročal, kakšna dopolnila naj vložijo k dopolnitvi gradbenega zakona. "Mislim, da je to unikum v politiki, da predsednika stranke prijavljajo KPK-ju, ker nekatere stvari svetuje," je dejal.

Kot je še dodal, ga pa obenem poslanci DeSUS-a pozivajo, da stranka na vsak zakon poda mnenje. "Takoj, ko bo poslanska skupina podala prijavo KPK-ju proti meni, v tistem trenutku bom predlagal, da prevzamejo stranko," je bil jasen Jasnič.

Sorodna novica Poslanci opozorili na pomanjkljive finančne vire v zakonu o dolgotrajni oskrbi

V izjavi je sicer še poudaril, da vodstvo stranke in njega osebno žalosti podpora poslanske skupine vladnim ukrepom in zakonodajnim predlogom, ki so po njihovi presoji škodljivi za Slovenijo. "Podpora vladnim zakonom, ki poglabljajo razkol družbe in dajejo še več vzvodov vladi, da z represijo tlači ljudi, ni v interesu DeSUS-a, ne večine prebivalcev Slovenije."

Spomnil je, da vodstvo stranke zaradi škodljivih ravnanj ne podpira več trenutne vlade in njenih zakonodajnih ukrepov, pri tem pa je izpostavil novelo zakon o organiziranosti in delu v policiji, ki bo po njegovem mnenju Nacionalni preiskovalni urad podredila vodstvu policije. "Pod vsako naslednjo akcijo Hojsovega ministrstva, ki bo razsuvala delovanje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), bo poslej stal tudi pečat stranke DeSUS. To pa je v izrazitem nasprotju z interesi in vrednotami stranke DeSUS in predstavlja grobo kršitev sklepov najvišjega organa, sveta stranke," je zapisal Jasnič.

"Vsi v okviru stranke DeSUS moramo vedeti, da gre za demokratično stranko in da so bile njene vrednote vedno usmerjene v demokratično ureditev Republike Slovenije, v neodvisnost in avtonomijo njenih institucij," je še dodal Jasnič. Prav tako je prepričan, da ne obstaja razlog, da DeSUS "drži štango zaostrovanju razmer v družbi, ki ga orkestrirajo vlada in njeni ministri".

Na vprašanje, ali bo vztrajal pri izključitvi poslancev DeSUS-a iz stranke, pa je dejal, da sam nikogar ne izključuje, saj lahko člane iz stranke izključi le občinski odbor.

Sorodna novica Svet DeSUS-a odrekel podporo vladi. Poslanci se s tem ne strinjajo povsem.

"Izdaja stranke DeSUS"

Dopoldan je sicer Jasnič v izjavi za javnost pozval poslance, da prenehajo samovoljno početje ter da spoštujejo sprejete sklepe in zaveze stranke. Glasovanje poslancev je po Jasničevem mnenju "neposredna izdaja stranke DeSUS, zlasti njenih volivcev in podpornikov". Zapisal je tudi, da je poslanska skupina v sredo na glasovanju v DZ-ju "spet in znova eklatantno kršila sklepe iz zadnje seje sveta stranke DeSUS, ki je sklenil, da stranka zaradi škodljivih ravnanj ne podpira več niti trenutne vlade niti njenih ukrepov, še najmanj zakonodajnih".

Sorodna novica Poslanci DeSUS-a bodo tudi v prihodnje glasovali na podlagi dogovora v poslanski skupini

Takšno glasovanje poslancev je po Jasničevem mnenju ne samo neposredna izdaja stranke DeSUS-a, ampak tudi izdaja slovenskih državnih interesov, še posebej v evropskih okvirih. Poudaril je še, da je takšno glasovanje poslancev DeSUS-a morda res v skladu z njihovimi osebnimi interesi, a je hkrati v neposrednem nasprotju z interesi stranke, ki naj bi jo v DZ-ja zastopali.

Poslance je Jasnič tako ponovno pozval k spoštovanju sklepov stranke, sicer bodo proti njim "prisiljeni sprejeti najbolj rigorozne ukrepe", je še dejal. Svet stranke DeSUS-a je na seji v preteklem tednu podprl dokument, s katerim odrekajo vsakršno nadaljnjo podporo vladi. Hkrati vlado, ki so jo zapustili že decembra lani, pozivajo, naj nemudoma odstopi in razpiše predčasne volitve.

V DeSUS-u je ponovno zavrelo

Hršak očitke označil za laž, napovedal prijavo Jasniča na KPK

Pred novinarje sta v odzivu na še dopoldansko izjavo Jasniča sta stopila namestnik vodje poslanske skupine DeSUS-a Ivan Hršak in poslanec Branko Simonovič. Hršak je predsedniku Jasniču in generalni sekretarki Mariji Pukl očital, da "ubirata pot reševanja težav v stranki preko medijev," namesto da bi se o tem pogovorili znotraj stranke. "Poslanska skupina je bila ves čas zelo potegnjena nazaj, nismo hoteli napenjati teh odnosov, večkrat smo se potegnili nazaj v dobro stranke, da bi te zadeve poskušali urediti med sabo. Vendar enostavno to ne gre. Priča smo zelo hudemu napadu na poslance poslanske skupine DeSUS, glede tega, kako so glasovali na sredni seji DZ-ja," je opozoril.

"Poslanci lahko odločajo v DZ-ju v skladu z lastno vestjo in v skladu z določili ustave, ker nismo vezani na nikakršna navodila iz katere koli smeri. Tega nam ne more nihče vzeti," je dejal Ivan Hršak. Foto: STA/Youtube (zajem zaslona)

Očitke, da poslanci DeSUS-a ne spoštujejo sklepov stranke, je Hršak označil za "čisto laž". "Naše vodstvo ne pozna parlamentarne demokracije, kako zadeve pravzaprav potekajo v DZ-ju. Ti naši vodilni veljaki si predstavljajo, da nam bodo pošiljali za vsak zakon ali karkoli, se bodo spomnili, napotek, kako bomo poslanci poslanske skupine dejansko potem glasovali v DZ-ju. Seveda to ne gre, česa podobnega ni v nobeni stranki, in smo ogorčeni," je dejal v izjavi.

Ob tem je opozoril na razliko med sklepi organov stranke in stališči predsednika Jasniča. Opozoril je, da so na klavzuri stranke razpravljali o predlogih, niso pa bili sprejeti sklepi. Ponovil je, da Jasnič nima nobene podlage za poziv poslancev k odstopu. "Zato je hotel stališča prekategorizirati v sklepe. In če bi mi v DZ-ju glasovali v nasprotju s tem sklepom stranke, bi nato imeli podlago za izključitev ali poziv k odstopu," je pojasnil.

Napoved prijave domnevnega poskusa lobiranja

Ob tem je Hršak spomnil na dva veljavna sklepa iz obdobja, ko se je na vrh stranke začasno vrnil Karl Erjavec: "Da stranka DeSUS ni v KUL-u in da bo zmerna opozicija. In kot drugo, da poslanci poslanske skupine DeSUS lahko podpirajo vse predloge vlade, ki so v skladu s programom stranke in katerih potrditev gre v korist naših volivcev upokojencev." "In tega smo se mi držali," je dejal Hršak.

Jasniču je očital tudi poskuse lobiranja. "Po mailu oziroma SMS-u sem dobil navodila, kako si oni predstavljajo, da bi bilo treba gradbeni zakon dopolniti z amandmaji," je povedal Hršak in dodal, da je bilo v sporočilu izraženo pričakovanje, da bi morali odreagirati tako, kot jim je napisal Jasnič. "To je očitno način lobiranja in poslanska skupina DeSUS-a bo to, kar nam je on poslal, prijavila KPK-ju, ker na takšne način, pa ne more iti," je napovedal.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Simonovič opozoril na poskuse "očrnitve poslancev"

Pred novinarje je stopil tudi poslanec Branko Simonovič. Dejal je, da se organi stranke od junija, ko je predsednik postal Jasnič, ukvarjajo samo s tem, kako očrniti poslance, ker da naj bi bili poslanci krivi za vse zlo, ki se v DeSUS-u dogaja. Sam je prepričan, da ni tako, saj da zavestno uresničujejo sklepe sveta stranke. Kot je še poudaril, so poslanci 12. avgusta tudi zaprosili, da stranka poda jasna stališča glede predlogov zakonov, ki čakajo na obravnavo v DZ-ju.

Sorodna novica Poslanci DeSUS-a bodo tudi v prihodnje glasovali na podlagi dogovora v poslanski skupini

Na vprašanje, kako bo poslanska skupina glasovala ob napovedanih interpelacijah članov vlade, je dejal, da so pri prvi interpelaciji šolske ministrice Simone Kustec poslanci DeSUS-a glasovali proti. "Počakati bo treba razpravo in se odločati na podlagi argumentov," je dejal. Glede interpelacije pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča ocenjuje, da bo interpelacija uspela.

Glede ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, je Simonovič izrazil zaskrbljenost, če je bil resnično seznanjen s posnetki pogovorov okoljskega ministra Andreja Vizjaka in poslovneža Bojana Petana, in ob tem ni reagiral. "In ne nazadnje, tudi če bo vložena interpelacija ministra Vizjaka – če je to res, je odgovor o tem, kako bom glasoval, jasen," je dejal. "Verjamem, da se kaj takega ni dogajalo. Če pa se je, moramo biti toliko odgovorni do vseh nas, da mora iti," je še dodal.

O morebitnem prestopu v kakšno drugo stranko je Simonovič dejal, da se vedno udeležuje pogovorov, ko ga nekdo povabi in mu predstavi svoja razmišljanja. "Odločitve o tem, kaj se bo zgodilo, pa še ni. DeSUS je moja edina stranka do sedaj, od leta 1994," je dejal in poudaril, da je ves ta čas verjel v program stranke. Pojasnil je še, da je kolegom v občinskem odboru DeSUS-a Izola, kjer je predsednik, ponudil odstopno izjavo, a so ga prepričali, da naj ostane na položaju.