Foto: BoBo
Foto: BoBo

Veljati je začela novela zakona o delavcih v državnih organih, s katero se odpravljajo neskladja pri priznavanju dodatnih dni dopusta uslužbencem državnih organov. Za zaposlene v državni upravi je namreč do zdaj veljalo, da ima delavec pravico do povečanega dopusta največ za tri dni ne glede na število otrok v starosti do 10 let in ne glede na preostala merila.

Medtem pa drugi deli javnega sektorja opredeljujejo dodatne dni dopusta po merilih kolektivnih pogodb, pravilnikih, sklepih, ki povzemajo zakon o delovnih razmerjih in imajo tako pravico do dneva dopusta na leto za vsakega otroka do 15. leta starosti. To je v praksi pomenilo, da so imeli delavci na enakih oz. primerljivih delovnih mestih drugačne pravice glede na to, ali so zaposleni na ministrstvu ali občini ali pa v javnem zavodu.

V 38. člen zakona o delavcih v državnih organih so zato poslanci dodali besedilo, da se delavcu letni dopust poveča za en dan za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let. Dopolnili pa so tudi 39. člen zakona. Tako so jasneje določili upravičenje za povečanje dodatnih dni dopusta za vse invalide in delavce, ki negujejo in varujejo otroke, ki potrebujejo posebno nego in varstvo.