Krajani so nezadovoljni z občinsko upravo na čelu z županom Damijanom Pernetom, ki je gorenjskim občinam ponudila lokacijo Tenetiše za regijski center za odpadke. Foto: RTV SLO
Krajani so nezadovoljni z občinsko upravo na čelu z županom Damijanom Pernetom, ki je gorenjskim občinam ponudila lokacijo Tenetiše za regijski center za odpadke. Foto: RTV SLO
Odlagališče smeti
Krajani so zagrozili, da bodo s svojimi telesi preprečili dovažanje odpadkov. Foto: RTV SLO
Protestni shod pred deponijo

Na protestu se je zbralo okrog 300 krajanov, ki živijo v neposredni bližini odlagališča. Temu je dovoljenje poteklo pred dvema dnevoma, agencija za okolje pa odločitve o morebitnem podaljšanju še ni sprejela.

Tudi s svojimi telesi proti dovozu odpadkov
Shod je potekal mirno, saj Komunala Kranj brez obratovalnega dovoljenja ni dovažala odpadkov. Na negativne posledice odlagališča so krajani opozorili s številnimi transparenti: "Dost nam je svinjarije", "Smetišče - pokopališče", "35 let laži bo dovolj", "Tudi mi si zaslužimo zdravo okolje" in "Župan ima raje smeti kot ljudi". Dežurstva na dovozni poti bodo krajani izvajali najmanj do konca tedna in tako po potrebi tudi fizično, s svojimi telesi, preprečili odlaganje smeti.

Večletni boj proti odlagališču
Krajani Tenetiš in Mlake si prizadevajo za zaprtje in sanacijo deponije že desetletja. Pred dvema letoma so preprečili, da bi se deponija širila proti bivališčem, pred dvema dnevoma pa so dočakali zaprtje deponije. Do preklica bodo smeti z območja Kranja vozili na deponiji v Kovor v Tržiču in na Malo Mežaklo na Jesenicah.

Današnji javni shod je varovala tudi policija, čeprav dogodek ni bil prijavljen. Kot je povedal policijski inšpektor Boštjan Omrzel, bodo zoper organizatorje napisali kazni, saj gre za kršitev zakona o javnem zbiranju.

Štirikrat dražji odvoz smeti
Zaradi javnega shoda krajanov Komunala Kranj, ki odvaže v občinah Kranj, Cerklje, Šenčur, Naklo, Preddvor in Jezersko, odpadkov ni mogla odlagati na deponijo Tenetiše, ampak je sklenila pogodbo za odvoz v Kovor. Vendar pa je odvoz odpadkov v tržiško občino štirikrat dražji, kot je bilo deponiranje v Tenetišah, zato direktor Komunale Kranj pričakuje, da bo dovoljenje Tenetišam kmalu podaljšano.

Protestni shod pred deponijo