Foto:
Foto:

Gostitelj, načelnik generalštaba SV-ja Ladislav Lipič, je gostu predstavil tudi sodelovanje Slovenske vojske v mednarodnih misijah ter izrazil željo, da bi v njih Slovenija sodelovala ne le z vojaki, ampak tudi s civilnimi strokovnjaki.

Lipič o prehodu v poklicno vojsko
Generalmajor Lipič je v pogovorih izpostavil značilnosti prehoda SV-ja v poklicno vojsko, dopolnjeno s pogodbeno rezervo, kot novost pa je predstavil prostovoljno usposabljanje državljank in državljanov za izvajanje nalog vojaške obrambe. Jonesa je tudi seznanil s
tem, da so pripadniki SV-ja doslej sodelovali na skupno osmih misijah v sedmih evropskih državah. V misijah je tako sodelovalo več kot 1.000 vojakov, kar pomeni vsak peti pripadnik SV-ja.

Grizold: Stabilen Balkan slovenski strateški interes
Jones se je srečal še z obrambnim ministrom Antonom Grizoldom. Grizold je zatrdil, da je stabilen Balkan slovenski strateški interes, in izrazil pripravljenost Slovenije, da deli izkušnje na poti v Nato z državami JV Evrope. Grizold je tudi povedal, da je pred kratkim obiskal enoto, ki bo odšla v Afganistan, in izrazil zadovoljstvo z njeno pripravljenostjo. Menil je, da bi bil bistveni cilj zveze Nato v Afganistanu doseči takšno stanje varnosti, kot je doseženo v BiH-u.

Jones tudi z Drnovškom
Za četrtek pa so predvidena srečanja s predsednikom Janezom Drnovškom, z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom in s predsednikom parlamentarnega odbora za obrambo Rudolfom Petanom.