Cilj je bil, da bi lahko množično cepili že od 15. februarja, ampak teh pogojev zdaj še ni, je v Odmevih povedal Jelko Kacin – tokrat v vlogi nacionalnega koordinatorja za cepljenje proti covidu-19. Foto: Zajem zaslona
Cilj je bil, da bi lahko množično cepili že od 15. februarja, ampak teh pogojev zdaj še ni, je v Odmevih povedal Jelko Kacin – tokrat v vlogi nacionalnega koordinatorja za cepljenje proti covidu-19. Foto: Zajem zaslona

Do včeraj je bilo proti covidu-19 pri nas z enim odmerkom cepljenih več kot 77.500 ljudi, z dvema odmerkoma pa več kot 48.500 ljudi. Z obema odmerkoma je bilo tako cepljenih 3,7-odstotka prebivalstva. Kot je dejal Roman Jerala s Kemijskega inštituta, s cepljenjem trenutno zmanjšujemo število smrti pri starejši populaciji, ne bomo pa mogli s pričakovano količino cepiva ustaviti epidemije. "Zagotovo je številka nizka, je manjša od naših zmožnosti, trenutno se organiziramo na način, da bi lahko mesečno pocepili od 500 do 600 tisoč ljudi. Na tak način bi lahko nadomestili zamujeno," pa je trenutno bilanco precepljenih državljanov v Odmevih komentiral nacionalni koordinator za cepljenje proti covidu-19 Jelko Kacin.

Sorodna novica Jerala: S pričakovano količino odmerkov ne bomo ustavili epidemije

Po najbolj optimistični napovedi – če bi v februarju prejeli 150 tisoč odmerkov (to pomeni tudi več odmerkov cepiva AstraZenece) – bomo lahko tudi več pocepili, vendar je to še vedno zgolj "ena četrtina tistega, kar smo računali". Cilj je bil, tako Kacin, da bi lahko množično cepili že od 15. februarja, ampak teh pogojev zdaj še ni.

Ali se morebiti spreminja kaj v razporedu prednostnih skupin za cepljenje? "Zdravstveni delavci so v glavnem pocepljeni, tudi v domovih je vse dokončano, starejši od 80 let bodo prihodnji teden vsi pocepljeni, potem se bo šlo na nižjo starostno skupino. Tukaj ni sprememb, gre se navzdol. Pri teh 70-letnikih se pojavljajo ranljive skupine, kronični bolniki – tukaj je dolg spisek tistih, ki pridejo v to skupino – potem pridejo na vrsto osebe, starejše od 65 let, potem znova mlajši kronični bolniki (stari od 18 do 64 let) in potem starejši od 60 let. Hkrati pa je tukaj še ključna infrastruktura, učitelji, vojska, policija," je razložil Kacin.

Kako bomo nadoknadili zaostanke pri cepljenju?

"Do poletja bi morali pocepiti vsaj polovico prebivalstva, to je naš cilj"

Glede na trenutno precepljenost smo še zelo daleč od cilja, da bi do poletja dosegli 70-odstotno precepljenost prebivalstva. Kot je zatrdil nacionalni koordinator za cepljenje, cilj ostaja še vedno enak. Če se bo uresničila napoved, da bo AstraZeneca začela množično dobavljati svoje cepivo in da se bosta pojavila nova proizvajalca Janssen (v tem primeru bo zadoščal en odmerek cepiva) in Curevac, bodo poskušali do takrat pocepiti čim več ljudi. "Če bi v aprilu, maju in juniju cepili po 500 oz. 600 tisoč odmerkov, bi se to moralo do julija vendarle poznati. Vsaj polovico prebivalstva bi morali pocepiti do takrat. To je naš cilj, tukaj smo ambiciozni, tukaj delamo z roko v roki z Evropsko komisijo, iščemo vse mogoče opcije, da bi se količine cepiva povečale," je zelo optimističen scenarij predstavil Kacin.

Kot je znano, se nekatere članice EU-ja za nakup dodatnih odmerkov cepiva dogovarjajo tudi z Rusi. "Za zdaj se o tem pogovarjajo številni, rezultatov pa je manj. Verjetno ste slišali predsednico, ki je vprašala Putina, kako to, da cepiva v Rusiji ni, ga pa milijonske količine ponujajo drugim državam," je poudaril Kacin, ki je zgodbo s Sputnikom označil z besedami "precej govora, manj učinka".

Sorodna novica Kanadska raziskovalca pozivata k cepljenju s samo enim odmerkom Pfizerjevega cepiva

Kaj pa je z ljudmi, ki pridejo na cepljenje in zavrnejo določeno cepivo? "Za zdaj takšnih ni," pravi Kacin. Ker je AstraZeneca omejena na tiste do 65 let in izjemoma za nepokretne, je na voljo za mlajše letnike in ključne strukture. "To je edino, kar imamo na voljo. Vse cepivo Pfizerja in Moderne gre za starostnike od 75. leta navzgor od prihodnjega tedna," je dodal.

Kanadska raziskovalca sta v priznani medicinski reviji New England Journal of Medicine pozvala vlade po svetu, naj odložijo cepljenje z drugim odmerkom Pfizerjevega cepiva proti covidu-19, saj da je cepivo glede na dokumentacijo že po prvem odmerku 92,6-odstotno učinkovito. Ali bo tudi Slovenija šla v razmislek, da bi cepili enkrat? Kot je pojasnil Kacin, pogoje cepljenja določa proizvajalec, Evropska agencija za zdravila pa je dala soglasje, da je potreben drug odmerek. Če bo proizvajalec dal kakšne dodatne dokaze, ali so te trditve resnično smiselne, "potem bi lahko prišlo tudi do tega, to bi nam močno olajšalo zadeve".

In kako je na velike količine cepiv pripravljen zdravstveni kader? Po Kacinovi oceni se vsi zavedajo, da je to ključna prioriteta. "Ko bomo imeli dovolj cepiv, nobena zdravstvena dejavnost ne bo tako pomembna, kot je to cepljenje, takrat bomo računali tudi na zaposlene v bolnišnicah, takrat se bomo mobilizirali, stali v vrstah in nadoknadili vse zamujeno," je še poudaril.