Srbija je znova na zelenem seznamu, Italija po novem na oranžnem, kamor so se z rdečega premaknile tudi hrvaške obmejne županije, deli Avstrije in Madžarske pa so končali na rdečem. Foto: BoBo
Srbija je znova na zelenem seznamu, Italija po novem na oranžnem, kamor so se z rdečega premaknile tudi hrvaške obmejne županije, deli Avstrije in Madžarske pa so končali na rdečem. Foto: BoBo

Vlada je že v soboto posegla v odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na nadzornih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Slovenije.

V sklopu sprememb je vlada poleg zelenega in rdečega seznama držav predvidela tudi oranžnega. Države s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami, ki niso uvrščene na zeleni (varne države) ali rdeči seznam (države s slabimi epidemiološkimi razmerami), bodo torej po novem uvrščene na oranžni seznam.

Danes se je nato vlada seznanila z oceno epidemiološke situacije v državah EU-ja in schengenskega območja, Zahodnega Balkana in izbranih tretjih državah ter priporočilom Evropske komisije glede ukrepov na mejah. Na podlagi tega je določila spremembe na seznamih držav glede na epidemiološko tveganje.

V vladnem uradu za komuniciranje so naknadno popravili sporočilo, da bodo spremembe začele veljati s torkom, ne s ponedeljkom.

Razdelitev na bolj in manj tvegana območja

Na zelenem seznamu držav sta se znova znašli Srbija in Poljska ter se med evropskimi državami pridružili močno okrnjeni druščini Cipra, Latvije, Litve, Lihtenštajna in Finske.

Z zelenega seznama pa sta se umaknili sosednja Italija, ki je po novem kot celota na novo določenem oranžnem seznamu, ki nadomešča dozdajšnjega rumenega, ter Avstrija.

Na oranžnem seznamu so po novem tudi obmejne hrvaške županije, npr. Istra in Primorsko-goranska županija, ki so bile do zdaj štete kot del rdeče Hrvaške. Ob tem so se z zelenega na oranžni seznam npr. premaknile še Nemčija, Združeno kraljestvo, Norveška, Slovaška in Estonija.

Na rdečem seznamu so zdaj ostale hrvaške županije in nekateri deli držav članic EU-ja in Švice. V Avstriji gre za dežele Dunaj, Tirolska in Predarlska, na Madžarskem pa za administrativni enoti Budimpešta in Györ-Moson-Sopron.

Rdeč tudi Pariz

Iz Švice so na rdečem seznamu zdaj npr. kantoni Fribourg, Ženeva in Vaud, iz Belgije le še območje Bruslja, iz Irske Dublin, na rdečem kot celota nista niti Nizozemska in Francija, pač pa le nekateri deli, med katerimi je npr. tudi Pariz.

Na rdečem seznamu je tako 114 tretjih držav in 16 članic EU-ja in schengenskega območja, pri čemer so za države, ki imajo neenakomerne porazdelitve okužb, na seznamu samo administrativne enote s slabo epidemiološko sliko.

OGLEJTE SI NOVI BARVNI SEZNAM DRŽAV

Katere države (oziroma njihova območja) so na zelenem in katere na rdečem seznamu? Celoten seznam najdete tukaj.

Sorodna novica Po novem za vstop v Slovenijo dovolj negativen izvid testa; testiranje tudi med karanteno

Iz oranžnega območja EU-ja ali schengena tudi brez testa ...

Vlada je sicer že v soboto z omenjenimi spremembami režima na mejah določila dodatno izjemo, tako da za osebo, ki v Slovenijo prihaja iz članice EU-ja oziroma schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam, ne bosta potrebna ne karantena ne potrdilo o negativnem izvidu testa.

... vstop iz rdečih držav le z negativnim testom

Za tiste, ki bodo v Slovenijo vstopili iz tretjih držav na oranžnem seznamu in iz držav oz. delov držav na rdečem seznamu, pa bo s ponedeljkom veljalo, da se bo mogoče 10-dnevni karanteni na meji izogniti s predložitvijo negativnega izvida testa na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen pri kateri od verodostojnih organizacij v državi članici EU-ja, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji.

Negativen test bo odpravil karanteno

Vlada je prav tako določila, da bo lahko oseba, ki ji je bila z odločbo odrejena karantena, v času trajanja karantene opravila testiranje na prisotnost novega koronavirusa. Če bo izvid testa negativen, ji bodo odločbo odpravili.

Ciprčani v Slovenijo da, slovenski turisti na Ciper ne

Ob tem naj sicer opozorimo, da tovrstna razdelitev barvnega seznama velja le za vstop v Republiko Slovenijo in ni nujno recipročna.

Oblasti v Švici so tako denimo uvedle obvezno karanteno za potnike iz 15 držav, ki imajo potrjeno zvišanje okužb z novim koronavirusom, med njimi je tudi Slovenija, ki se je znašla tudi na t. i. ciprskem seznamu C.

Čeprav je torej Ciper pri nas na zelenem seznamu, slovenski turisti tja ne morejo potovati, razen če imajo ciprsko državljanstvo ali nepremično na Cipru ali posebno dovolilnico za vstop v državo in dokazilo o negativnem izvidu testa. V nasprotnem primeru morajo sami plačati testiranje, ki stane 60 evrov, kot tudi sami kriti stroške bivanja v samoosamitvi, 13. dan pa morajo, prav tako na lastne stroške, opraviti novo testiranje.


Pogovor z Jelkom Kacinom za Televizijo Slovenija

Vlada spreminja seznam epidemiološko varnih držav

Kaj je novega, je v Dnevniku TV Slovenija voditeljica Elen Batista Štader povprašala uradnega vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina.

"Tiste države, pri katerih so se epidemiološke razmere močno popravile, lahko izboljšajo svoj status, nekatere ga pač izgubljajo. Za nas je recimo presenetljivo, da je Srbija tako popravila svoj status, da bo lahko danes postala zelena, torej varna. Po drugi strani je na Hrvaškem nekaj županij, ki so rdeče, ampak zanimivo je, da so vse županije, ki mejijo na Slovenijo, po novem oranžne. Ko gre za Avstrijo, so rdeči Dunaj in dve deželi – Predarlska in Tirolska, pri Madžarski pa je rdeča prestolnica Budimpešta in okrožje Győr. Torej to so spremembe, ki so vezane na evropski pristop – čim več poskušamo reševati s testiranjem ljudi in čim manj z zapiranjem s karantenskimi odločbami."

Torej, če človek pripotuje iz katere koli države na svetu in na meji predloži negativni izvid testa na novi koronavirus, se lahko s tem popolnoma izogne karanteni?

"V državo je mogoče vstopiti, če gre za test, ki ga priznavata dva naša laboratorija. Seznam laboratorijev po svetu, katerih testi so pri nas sprejeti – in mejni organi na podlagi takega testa spustijo potnika v Slovenijo brez karantene –, je objavljen na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano."

Ta ukrep se zdi prej sproščanje kot zaostrovanje glede na trenutno naraščanje števila okuženih povsod po Evropi?

"Jaz bi ga razlagal kot poenostavitev poslovanja v pogojih, ko bo zelo veliko pozitivnih in bolnikov, takrat je izdajanje karantenskih odločb še dodatno breme. Če pa imamo dokaze, da so ljudje negativni, potem je mogoč vstop v Republiko Slovenijo. Ampak rekel bi, da bomo na splošno v prihodnjih tednih in mesecih vse manj potovali, ker se epidemiološke razmere povsod po Evropi slabšajo, izjema je le nekaj držav."