Glede prihodnjih poslovnih načrtov so v podjetju Metropolitana skrivnostni. Foto: RTV SLO
Glede prihodnjih poslovnih načrtov so v podjetju Metropolitana skrivnostni. Foto: RTV SLO

Podjetje, ki ga je ustanovila Ljubljanska nadškofija predvsem za gospodarjenje z gozdovi na Gorenjskem, se je pred dnevi odločilo izplačati še vse druge male delničarje, tako da bo postalo edini lastnik blejskega gospodarstva.

Na gozdnem gospodarstvu upajo, da bo 120 zaposlenih še naprej skrbelo za gozdove, delo jim je obljubila tudi nadškofija. Ta prevzem utemeljuje z odgovornim upravljanjem z gozdovi in lažjim financiranjem dejavnosti, njihovi poslovni načrti pa so poslovna tajnost.

Nadškofija je do zdaj dobila vrnjenih 3.410 hektarjev v okviru Triglavskega narodnega parka in 2.275 zunaj njega, ni pa še znano, kdaj bo radovljiška upravna enota odločala o preostalih 15 tisočih hektarjih gozdov, saj bodo počakali na mnenje ustavnega sodišča.

Blejska župnija se je pritožila na sodišče, ki ji je prisodilo le cerkev z zvonikom, blejskega otoka pa ne. Vrhovno državno tožilstvo je vložilo še zahtevo za varstvo zakonitosti, saj naj bi vrhovni sodniki v podobnih primerih Betnave in otoka odločalo po različnih kriterijih.

Če bo ustavno sodišče odločilo, da se denacionalizirano premoženje lahko vrača v naravi, bo temu sledila tudi radovljiška občina, sicer pa ne. Ustavno sodišče bo razsodilo po tem, ko bo vrhovno odločilo o varstvu zakonitosti, kar naj bi se zgodilo kmalu.