Dominika Švarc Pipan. Foto: MMC RTV SLO
Dominika Švarc Pipan. Foto: MMC RTV SLO

V Slovenskem sodniškem društvu, ki združuje več kot 550 sodnikov, se veselijo sodelovanja s kandidatko za novo pravosodno ministrico, ki je mednarodno pravna strokovnjakinja in je pomembne izkušnje glede pravosodja pridobila kot državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje. "Prepričani smo, da bo dialog med novo ministrico in sodniki vsebinski, konstruktiven in spoštljiv," se je na vprašanje Slovenske tiskovne agencije odzvala predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević.

Sodniki od Dominike Švarc Pipan pričakujejo spremembo odnosa izvršne oblasti do sodne veje, sprememb pa si želijo tudi glede zavedanja pomena sodniške neodvisnosti in samostojnosti ter posledično posluh pri njunem varovanju in krepitvi, in sicer na področju materialne neodvisnosti, zagotavljanja varnosti sodnikov in varstva pred pritiski. Poseben izziv bodo tudi načrtovane spremembe sodniške zakonodaje, pri čemer v društvu pričakujejo, da bodo kot stanovska organizacija ustrezno poslušani in slišani.

Sorodna novica Dominika Švarc Pipan: Nož v hrbet iz lastnih vrst

Tožilci si želijo kadrovske popolnitve

V Društvu državnih tožilcev Slovenije imena kandidatke za pravosodno ministrico ne komentirajo, upajo pa, da bo komunikacija z njo potekala normalno in tudi, da se bo lotila ureditve več področij. Na prvem mestu opozarjajo na kadrovsko popolnitev državnih tožilstev, torej da bo nova vlada nemudoma imenovala že izbrane kandidate za državne tožilce, in ureditev položaja državnega tožilstva, zlasti porušenih plačnih razmerij.

Na področju zakonodaje si v društvu želijo temeljitih sprememb kazensko-procesne zakonodaje, med katerimi poudarjajo popravke kazenskega zakonika in zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Ob tem pričakujejo, da bodo spremembe zakonodaje usklajene tako s stroko kot s pravno teorijo.

Pričakujejo pa tudi odpravo varčevalnih ukrepov, sprejetih pred desetletjem zaradi finančne in gospodarske krize. "Pričakujemo odpravo Zujfa, in to takoj," se je za STA odzval predsednik Društva državnih tožilcev Slovenije Boštjan Valenčič.

O kompetencah kandidatke za pravosodno ministrico ne dvomijo tudi v Notarski zbornici Slovenije. "Glede na pomen ministrstva za pravosodje in njegovega predstojnika za delovanje vseh sestavnih delov pravosodnega sistema, kamor spada tudi notariat, je kompetentnost resornega ministra zelo pomembna. Glede na dosedanje sodelovanje in izkušnje nimamo nobenih razlogov za dvom o ustreznosti Dominike Švarc Pipan za to odgovorno funkcijo," se je na prošnjo STA-ja odzval predsednik zbornice Bojan Podgoršek.