"Točno sem vedel, koliko moram kakšnemu nesti, da sem dobil podpisana soglasja, da je zadnja denacionalizacija urejena," je na seji dejal župan. Foto: BoBo
Plačilo
Ko je nosil kuverto z denarjem, se je "počutil kot mafijec", hkrati pa ga je bilo sram, naj bi svetnikom med drugim dejal Drolec. Foto: MMC RTV SLO
Kaj bo z županom Komende?

Tomaž Drolec je svetnikom občine Komenda že konec maja priznal, da se samo z lepimi pismi ne da nič storiti in da se je v preteklosti "počutil kot največji mafijec", ko je za pridobitev soglasij pristojnim nesel 16.000 ali 26.000 evrov. Zdaj - štiri mesece pozneje - je posnetek seje, za katero je tudi Drolec vedel, da se snema, prišel v javnost. Prvi so ga objavili na POP TV.

"Če me bodo zaprli, me bodo zaprli"
Njegove besede seveda odpirajo veliko dodatnih vprašanj, saj je župan pri podkupovanjih omenil tudi zaposlene na ministrstvih in druge uradne osebe. "Če me bodo zaprli, me bodo zaprli," je Drolec dejal svetnikom. S tožilstva so za MMC sporočili, da je zadeva v predkazenskem postopku, na protikorupcijski komisiji pa napovedali, da bodo še danes pojasnili, ali bodo sprožili kakšne postopke oziroma ali proti Drolcu preiskava že poteka.

Policija preiskuje že od junija 2011
Odzvali so se tudi na policiji, kjer so za MMC povedali, da je policija že začela izvajati prve ukrepe v zvezi z navedbami "v nekaterih medijih o sumu koruptivnih kaznivih dejanj, ki se nanašajo na poslovanje občine Komenda". O tem so že obvestili pristojno državno tožilstvo, je povedal Vinko Stojnšek in dodal, da Policijska uprava Ljubljana že od junija 2011 vodi tudi predkazenski postopek zaradi suma po uradni dolžnosti pregonljivega kaznivega dejanja tudi povezanega s poslovanjem občine Komenda.

Tonski posnetek je lahko dokaz, a ga je treba preveriti
Na vprašanje, ali je tonski posetek, ki domnevno obremenjuje Tomaža Drolca lahko dokaz kaznivega dejanja, pa na policiji pojasnjujejo, da so tako tonski kot drugi posnetki "načeloma lahko dokaz", a je treba kljub temu preveriti vse okoliščine njihovega nastanka in navedb ljudi na posnetku.

KPK: Prejeli prijavo, prednost ima policijsko delo
V Komisiji za preprečevanje korupcije so prav tako potrdili, da so z zadevo seznanjeni, saj je komisija prejela prijavo, povezano s primerom, ki ga že preiskuje policija. Komisija zato v dogovoru s policijo svoje delo izvaja tako, da ne ogroža interesa predkazenskega postopka; želi se izogniti položaju, ko bi dva organa v isti zadevi delovala neusklajeno, so povedali za MMC. Predkazenski postopek je namreč prednostni, zato na komisiji menijo, da ne bi bilo primerno, da primer kakor koli komentirajo.

Drolec se je zavil v molk, odzval se bo pisno
Drolec na naša vprašanja ni hotel odgovarjati, saj pravi, da bo svojo izjavo javnosti posredoval pisno. Pojavljajo se tudi namigovanja, da bo v njej najavil svoj odstop z mesta župana, ki ga zaseda vse od ustanovitve občine. Vprašanje je tudi, kaj bo z direktorico uprave Majdo Ravnikar, ki jo Drolec v posnetku omeni kot pričo podkupovanja.

Veliko uslug iz Ropovega kroga
Šlo naj bi za pridobivanje dovoljenj za gradnjo Centra Komenda in Poslovne cone Komenda ter napoved, da tudi pri odobritvi gradnje na sedmih hektarjih zemljišč, na katerih jim Zavod za varovanje narave Kranj ni dovolil zidanja, občina pa se je na to pritožila, ne bo šlo le z lepimi pismi.

Za časopis Dnevnik pa je Drolec priznal, da se je za pomoč pri projektu gradnje poslovne cone obrnil na znanca Toneta Ropa, ki je v tistem času vodil vlado, ta pa ga je seznanil z Brankom Plešincem, ki mu je naredil veliko uslug.

Kaj bo z županom Komende?