Kdo bo vodil slovensko centralno banko? Foto: BoBo
Kdo bo vodil slovensko centralno banko? Foto: BoBo


Vložili so jih viceguvernerja Marko Bošnjak in Primož Dolenc, nekdanja članica sveta Banke Slovenije Mejra Festić, nekdanji slovenski član Evropskega računskega sodišča Milan M. Cvikl in prvi mož Triglav Skladov Benjamin Jošar.

Iskanje sprožil odhod Jazbeca
Predsednik republike Borut Pahor je kandidature za guvernerja začel zbirati konec aprila, potem ko je svoj mandat predčasno končal Boštjan Jazbec. Evropska komisija ga je namreč sredi februarja predlagala za člana odbora in direktorja v enotnem odboru za reševanje, osrednjem organu za reševanje bank v okviru bančne unije, nato pa sta njegovo imenovanje potrdila še pristojni odbor v Evropskem parlamentu in Svet EU-ja. V predvidenem roku, ki se je iztekel v ponedeljek, je bilo oddanih pet predlogov kandidatur, so sporočili iz predsednikovega urada.

Predstavitev kandidatov
Med temi sta trenutna viceguvernerja in člana sveta Banke Slovenije Bošnjak in Dolenc. Oba sta predtem delovala v bankah, ukvarjala sta se predvsem s tveganji. Dolenc po Jazbečevem odhodu tudi začasno vodi bančnega nadzornika. Predtem je deloval na Deželni banki Slovenije, ob tem je kot profesor predaval še na primorski univerzi. Bošnjak pa je deloval v Hypo Alpe Adria banki, kjer je nadzoroval čiščenje portfelja.

Med prispelimi predlogi kandidatur je tudi nekdanja članica sveta Banke Slovenije Festićeva, ki je trenutno redna profesorica na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti in znanstvena svetnica Fakultete za management Univerze na Primorskem. Kot nekdanja viceguvernerka se je ukvarjala predvsem s preiskovanjem sumov kaznivih dejanj pri odobravanju posojil. Od takrat je znana njena izjava, da so kazenski standardi za bančne kriminalce pri nas premili.

Kandidira tudi nekdanji slovenski član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl, ki je trenutno dejaven v Evropski banki za obnovo in razvoj. Je edini s političnimi izkušnjami, saj je bil član LDS-a in SD-ja, kot generalni sekretar je služboval v nekdanji vladi Boruta Pahorja, bil je tudi minister za evropske zadeve.
Iz finančnih krogov prihaja Jošar, trenutno predsednik uprave Triglav Skladi, predtem je bil član največje zavarovalnice, kariero pa je začel v KD Group in Abanki.

V septembru pogovori s poslanci
V predsednikovem uradu so napovedali, da bo Pahor zdaj preučil prejete kandidature in predvidoma v prvem tednu septembra opravil posvete s poslanskimi skupinami v DZ-ju. Ob tem so zagotovili, da se bo v teh pogovorih potrudil oblikovati potrebno podporo kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim merilom. DZ bo izbranega kandidata sicer predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur, po tem pa je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata.

DZ bo o kandidatu glasoval najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga. Glasovanje je tajno, kandidat pa potrebuje podporo 46 poslancev.

Zapleti niso nenavadni
V preteklosti pri potrjevanju kandidatov v DZ-ju ni šlo vedno gladko. Leta 2007 je takratnemu predsedniku Janezu Drnovšku uspelo šele v tretje, saj poslanci niso podprli ne kandidature Mitje Gasparija za nov mandat ne predloga za imenovanje Andreja Ranta. Guverner je tako nato postal Marko Kranjec.

Jazbec je bil četrti guverner Banke Slovenije za Francetom Arharjem in omenjenima Gasparijem in Kranjcem ter prvi, ki je predčasno končal svoj mandat. V prihodnjih tednih bomo tako dobili petega guvernerja v samostojni državi.