Kandidatne liste za volitve v DZ je vložilo 20 strank in list.  Foto: BoBo
Kandidatne liste za volitve v DZ je vložilo 20 strank in list. Foto: BoBo

Po podatkih Državne volilne komisije (DVK) so kandidatne liste v vseh osmih volilnih enotah vložile vse parlamentarne stranke – SDS, LMŠ, SD, Levica, NSi, SAB, DeSUS, SNS in gibanje Povežimo Slovenijo, katerega del je koalicijska stranka Konkretno.

Liste so vložile tudi nekatere neparlamentarne stranke in liste, ki se podajajo na volitve. V vseh volilnih enotah bodo imele svoje kandidate stranke in liste Gibanje Svoboda, Vesna zelena stranka, Naša dežela, Piratska stranka Slovenije, Za ljudstvo Slovenije, Lista Borisa Popoviča, Nestrankarska ljudska lista gibanja Zdrava družba, Resni.ca, Domovinska liga in Za ljudstvo Slovenije in Naša prihodnost ter Dobra država, ki se na volitve podajata s skupno listo kandidatov.

V Zavezništvu osvobodimo Slovenijo so kandidatne liste vložili v sedmih volilnih enotah, ne pa tudi v volilni enoti Novo mesto.

Sorodna novica Inštitut 8. marec poziva, naj se glasovanje omogoči tudi volivcem, ki bodo pozitivni po 20. aprilu

Kandidatne liste morajo prestati še postopek preizkusa zakonitosti. Tako bo večina volilnih komisij volilnih enot v naslednjih dneh vložene liste kandidatov pregledala, nekatere so to že storile in ugotovile, ali so določene v skladu z zakonom. Če liste izpolnjujejo vse zakonske pogoje, jih volilne komisije potrdijo, v nasprotnem primeru pa zavrnejo.

Volilne komisije posameznih volilnih enot morajo v skladu z rokovnikom DVK-ja seznam potrjenih list kandidatov v volilni enoti po izžrebanem vrstnem redu sestaviti do 3. aprila. Seznam list kandidatov po volilnih enotah in sezname kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih okrajih, pa bo DVK javno objavil do 8. aprila.

Število strank, ki so nastopile na volitvah do zdaj

letoštevilo strankpreboj v DZ
1992258
1996227
2000238
2004207
2008177
2011207
2014177
2018259
202220

Dva kandidata za poslanca italijanske manjšine

V tekmi za poslansko mesto predstavnika italijanske narodne skupnosti se bosta na volitvah pomerila aktualni poslanec Felice Žiža in dolgoletni predsednik Unije Italijanov Maurizio Tremul, ki je bil Žižev izzivalec že pred štirimi leti.

Med pripadniki italijanske manjšine je bilo na dan razpisa tokratnih volitev, 14. februarja, 2771 volilnih upravičencev.

Za poslanca madžarske narodnosti trije kandidati

Kandidaturo za volitve poslanca madžarske narodne skupnosti so vložili trije kandidati. Za poslansko funkcijo se bodo potegovali sedanji poslanec Ferenc Horvath, Otto Močnek in Mihael Kasaš.

Med pripadniki madžarske manjšine je bilo na dan razpisa tokratnih volitev 5563 volilnih upravičencev.

Znani so kandidati in liste pred aprilskimi volitvami