Foto: DZ/Barbara Žejavac
Foto: DZ/Barbara Žejavac

V torek je pooblaščena skupina parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) opravila nenapovedan nadzor na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), Generalni policijski upravi (GPU) in Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova).

Anja Bah Žibert in Dejan Kaloh opozarjata, da so bile glede nadzora v dveh medijih predstavljene podrobnosti, za katere niti člani Knovsa, vsaj nekateri, niso vedeli. Po besedah poslanke ne gre le za zlorabo Knovsa v politične namene, ampak je ogroženo tako delovanje obveščevalno-varnostnih služb kot nacionalna varnost.

Po njenih besedah je bilo kršenih nekaj členov kazenskega zakonika, zakon o tajnih podatkih, zakon o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb ter poslovnik Knovsa. Glede na to, da se ve, kdo je bil v pooblaščeni skupini, poleg njiju še dva člana komisije DZ-ja in sekretarka, je sum tega kaznivega dejanja po besedah Bah Žibertove in Kaloha precej zožen na posamezne osebe in gre najverjetneje za člana Knovsa.

"V SDS-u si ne želimo, da je 10. sedež Knovsa tisti sedež, ki ga imajo predstavniki medijev. Tako se ne da delati. Knovs ima jasne naloge in pooblastila ter jasno sestavo," je poudarila Bah Žibertova.

Po besedah Kaloha gre pri kazenski ovadbi za sum kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika. Ovadbi je predložen predlog izvedb posameznih preiskovalnih dejanj. Kot priče predlagata predstavnike nadzorovanih služb, ki so bili v posamičnih nadzorih, da povedo, v kakšnem obsegu se je zgodila izdaja tajnih podatkov.

Kaloh je opozoril na nadzor na Sovi. "Obstaja realna bojazen, da je bil ogrožen nacionalni interes Slovenije. Kot ste prebrali iz obeh medijev, so se tam pogovarjali tudi o nasilnih protestih, ki so bili pretekli četrtek. Tam se je operiralo z določenimi imeni in realna bojazen je, da novinarji Dnevnika in 24ur.com ta imena posedujejo," je dejal.

Pojasnil je tudi, da se je na 24ur.com pojavil članek o nadzoru ob 15.10, pooblaščena skupina pa je nadzor na Sovi končala ob 15.30. Tako sklepa, da je nekdo, ki je vedel, kaj so teme nadzora in kaj se bo spraševalo, o tem predhodno seznanil novinarje, ali pa da je bil nekdo od članov Knovsa ozvočen. "To bi bila grozljivka na celi črti," je opozoril Kaloh, ki upa, da se bo izkazalo, da ni tako.

Upa tudi, da bo specializirano državno tožilstvo s posebno skrbnostjo preučilo kazensko ovadbo, ker gre po njegovem mnenju za zgodovinsko odtekanje podatkov iz samega nadzora v kontekstu obsega izdaje tajnih podatkov.