Foto: BoBo
Foto: BoBo

Odgovor na vprašanje, koliko kandidatov se bo potegovalo za mesto generalnega direktorja policije, bo sicer znan po 7. juniju, ko se izteče kratek rok za prijave. Ministrstvo za notranje zadeve je javni natečaj namreč objavilo 30. maja.

Natečajna komisija bo preverila, ali prijavljeni kandidati izpolnjujejo natečajne pogoje, nato pa še njihovo primernost za razpisani položaj v skladu s standardi strokovne usposobljenosti, kar vključuje tudi ustni razgovor in testiranje vodstvenega položaja.

Nato bo ministru za notranje zadeve sporočila seznam primernih kandidatov, generalnega direktorja policije pa na predlog pristojnega ministra imenuje vlada.

Potrebnih je 15 let dela v policiji

Kandidat za generalnega direktorja policije mora imeti najmanj 15 let delovnih izkušenj v policiji in najmanj osem let izkušenj na vodstvenih delovnih mestih v javnem sektorju. Prav tako mora med drugim izpolnjevati izobrazbene pogoje, ne sme biti pravnomočno obsojen in ne sme biti član politične stranke.

Prijavi mora priložiti tudi petletno vizijo prednostnih nalog in razvoja policije, vključno z načini upravljanja z viri.

Senad Jušić opravlja funkcijo začasnega generalnega direktorja policije od februarja letos, ko je na tem mestu nasledil Boštjana Lindava. Jušića je vlada na čelo policije imenovala, potem ko je vodenje ministrstva za notranje zadeve prevzel Boštjan Poklukar. Nedavno je za Primorske novice potrdil, da se bo potegoval za položaj direktorja policije s polnim mandatom.