Foto:
Foto:

Ob tem jih je pozval, da aktivno sodelujejo pri javni razpravi o tem dokumentu. Bela knjiga je po Kebru šele podlaga, na kateri bo oblikovana zakonodaja na tem področju, med drugim tudi predlog zakona o zdravju, ki naj bi ga po ministrovih napovedih DZ sprejel že do naslednjega poletja. Člani skupščine so sicer razpravo o beli knjigi preložili na prihodnjo sejo.

Po besedah Kebra v stališčih zbornice in ministrstva glede bele knjige ni bistvenih razlik, saj se oboji strinjajo, da reforma postavlja bolnika v središče dogajanja ter da vsebuje več ali manj solidarnosti v zdravstvu.

S tem se je strinjal tudi generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Borut Miklavčič, ki je pri tem poudaril nujnost čimprejšnjega sprejetja reforme.

Fides: Bela knjiga je jačna lupina brez vsebine
Nasprotno pa je menil predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Konrad Kuštrin, ki je belo knjigo označil kot "jajčno lupino brez vsebine". Ta je bila po njegovem oblikovana v ozkem krogu ljudi brez potrebnega partnerskega odnosa dravstvenega ministrstva do slovenskih zdravniških organizacij. "Če je tako, naj minister tudi predlog zakona o zdravju piše sam," je še poudaril Kuštrin.