ZD Šiška v Ljubljani. Foto: BoBo
ZD Šiška v Ljubljani. Foto: BoBo

V Ljubljani trenutno deluje šest ambulant za neopredeljene v štirih enotah zdravstvenega doma. V njih se je doslej opredelilo okoli 1000 pacientov, obiskov pa je bilo še nekaj sto več. Potrebe ljudi so velike, interes zdravnikov, da bi delali v teh ambulantah kljub dobremu plačilu, pa majhen.

Predstojnik enote v Šiški, ki je poleg svoje redne ambulante ta teden delal tudi v ambulanti za neopredeljene, Andrej Divjak je dejal: "Ljudje prihajajo s konkretnimi težavami, velikokrat pa žal vidimo paciente z iztirjenimi kroničnimi boleznimi, kar je skrb vzbujajoče. Lahko rečemo, da se že pozna, da kakšno leto niso imeli izbranega osebnega zdravnika."

Prihajajo z več težavami, obravnava je daljša, saj zdravniki ne poznajo zgodovine bolnika. Kljub dobremu plačilu, 80 evrov neto na uro, pa je interes zdravnikov za to delo zelo majhen. "Gre za delo zunaj rednega delovnega časa, torej zdravnik mora oddelati svojih osem ur rednega delovnega časa in potem naknadno iti še v tovrstne ambulante. Predvsem starejši kolegi težje sprejmejo te obremenitve," je povedal Divjak.

Še so možnosti, da bi okrepili zdravniške ekipe, pravi Divjak. "Mogoče pri upokojenih zdravnikih, predlagal bi ministrstvu, da bi vključili tudi specializante po vsaj drugem letu specializacije, ko že imajo določeno kilometrino," je navedel.

Kot predstojnik enote tudi odločno zagotavlja, da noben pacient ne bo ostal brez pomoči. "Nedopustno je, da bi pacienta pustili pred vrati," je sklenil.

Zato pacientom svetuje, da s samo opredelitvijo v ambulanto brez zdravstvenih težav ni treba hiteti. Največji naval bolnikov je na ljubljansko ambulanto v Polju, kjer prihodnji torek odpirajo dodatno ambulanto.