Foto:
Foto:

Stavkali naj bi zaradi nezadovoljstva z razmerami. Motita jih predvsem preobremenjenost zaposlenih in neurejena plačna politika.

Potreba po novih kadrih
V KC-ju naj ne bi izpolnjevali niti minimalnih kadrovskih normativov za normalno delo. Kljub sklepu sveta zavoda KC-ja, da je treba nemudoma zaposliti dodatne zdravnike in medicinske sestre in tehnike, se to ni zgodilo.

Poleg tega je po noveli zakona o zdravstveni dejavnosti predpisano, da bi morali vsi zdravstveni delavci in sodelavci pisno soglašati z razvrstitvijo v dežurno službo, če njihovo nepretrgano delo traja več kot 16 ur oziroma če opravijo več kot osem nadur tedensko, vendar takšnih soglasij v KC-ju niso podpisovali.

Prenizke plače glede na strukturo zaposlenih
Težavo predstavljata tudi nedorečenost plačne politike in višina plač, saj se, čeprav je struktura zaposlenih v KC-ju med najvišjimi v Sloveniji, to na plačah ne odraža. Tako je bila povprečna izplačana plača v KC-ju v letu 2003 314.835 tolarjev, medtem ko je bila v javnem sektorju povprečna izplačana plača okrog 335 tisočakov.

V Zvezi sindikatov javnega sektorja sicer ugotavljajo, da vlada s taktiko stalnega odpiranja novih vprašanj očitno zavlačuje pogajanja o kolektivni pogodbi v javnem sektorju, saj so bila zadnja resna pogajanja na to temo novembra lani.

Po besedah predsednika zdravstvenega sindikata Matije Cevca bi stavko preložili le, če bi dobili odločen in zanesljiv znak, da bo prišlo do ukrepov na področju upravljanja s človeškimi viri in plač.

Hočevar: KC deluje normalno
Generalni direktor Kliničnega centra Franc Hočevar je v zvezi z napovedjo stavke povedal, da stavkovne napovedi ne bo sprejel. Ko jo bo, pa bodo stekle aktivnosti, predpisane z zakonodajo in stavkovnimi pravili, čeprav se Hočevarju težave, ki so jih izpostavili sindikati, ne zdijo kritične. Direktor ne izključuje možnosti, da je kakšno delovno mesto tudi preobremenjeno. Na splošno ocenjuje, glede na rezultate učinkovitega zdravljenja, da Klinični center deluje normalno v razmerah, ki so podobne kot v drugih bolnišnicah in povezane z iztrošenostjo opreme izgubami, likvidnostnimi težavami ter podobnim.