Ustavno sodišče je dovolilo, da gre zakon o zakonski zvezi na referendum. Foto: BoBo
Ustavno sodišče je dovolilo, da gre zakon o zakonski zvezi na referendum. Foto: BoBo

Ker so v koaliciji že v prvih štirih dneh, preden je bilo zbiranje podpisov prekinjeno, zbrali več kot 48.000 podpisov, so se odločili, da jih v preostalih dneh, ki jih imajo na voljo, ne bodo več zbirali. Kot je pojasnila Zevnikova, ne želijo obremenjevati upravnih enot, hkrati pa se nameravajo v tem času posvetiti nagovarjanju volivcev, naj se udeležijo referenduma.

To nameravajo storiti na različne načine, prek medijskih objav in udeleževanja na različnih dogodkih, je še pojasnila sovoditeljica koalicije. Dodala je še, da bodo v referendumski kampanji "objeli Slovenijo" ter volivcem poskušali razložiti, zakaj je pomembno, da se referenduma udeležijo in glasujejo proti.

Če bodo v koaliciji zahtevo za referendum vložili še ta teden, je pričakovati, da bo referendum potekal med 6. in 20. decembrom.

V kampanjo se bo dejavno vključil tudi ZL
Poslanec ZL-ja Matej T. Vatovec pa ob razvoju dogodkov meni, da je edina stvar, ki jim preostane, to, da se aktivno zavzamejo za to, da se omenjena novela dokončno uveljavi. Po mnenju poslanca je namreč skrajni čas za to, da tudi Slovenija "postane družba, ki vključuje vse, ne pa izključujoča družba". Tako bo ZL po njegovih besedah gotovo sodeloval v referendumski kampanji.

To, da si Koalicija za otroke gre želi referendum decembra, pa po njegovem mnenju ni naključno. "Seveda bi bil to idealen čas za takšno kampanjo, sploh z retoriko, ki smo jo že videli, se pravi tudi sovražni govor, ki prihaja s to kampanjo," je ocenil. Toda v ZL-ju bodo, kot je poudaril, naredili vse, da bo novela obveljala, je še dodal.