Interpelacija je zadela tudi zdravstveno ministrico. Foto: BoBo
Interpelacija je zadela tudi zdravstveno ministrico. Foto: BoBo
Peter Gašperšič
V SMC-ju je podpora Gašperšiču močna, a ne povsem enotna. Foto: BoBo
DZ, SMC
Kustec Lipicerjeva pričakuje podporo v SMC-ju in v koaliciji. Foto: DZ/Borut Peršolja
Kolar Celarčeva naj bi imela podporo koalicije
Koalicija ni povsem strnjena za ministrom Gašperšičem

Po besedah Božiča, ki je bil prisoten na današnjem srečanju z ministrom, imata s Ferlugo pomisleke (oba poslanca sta pred časom tudi zamrznila svoje članstvo v stranki). Spomnil je, da je ozračje razgrelo dogajanje glede drugega tira, saj si vsi želijo, da bi projekt stekel čim prej, in to tako, da se ne ponovi projekt, kot je bil Teš 6.

O tem, kako bosta s Ferlugo glasovala, se še ne izrekata, a za podporo bi moral Gašperšič zelo dobro "oddelati svoje delo", o čemer v tem trenutku Ferluga dvomi. "Lahko pričakuje podporo, če bo naredil nekaj neverjetnega," je še dejal.

Ob tem je Božič poudaril, da je drugi tir projekt te vlade, ne le ministra Gašperšiča. Nase ga je, tako Božič, prevzel sam predsednik vlade Miro Cerar. "On zanj odgovarja, si izbira ekipo," je pojasnil Božič in dodal, da ima Cerar odgovornost, da projekt pripelje do konca.

SMC hoče glasovalno disciplino
Vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer je po sestanku povedala, da so poslanci strinjali, da je izjemno pomembno, da ohranijo politično stabilnost za nadaljevanje dela v tem mandatu. Prav tako se zavedajo, kako odgovorna je pri tem vloga SMC-ja, zato se pričakuje, da bodo pri končnih odločitvah enotni.

Enotnost pa je ključna tudi znotraj koalicije, ki glede Gašperšiča prav tako ni enotna, zato se bodo o podpori ministru v koaliciji še pogovarjali. A je bila jasna, da podpora interpelaciji zoper ministra pomeni kršenje koalicijske pogodbe.

V zadnjem času nekateri tudi namigujejo, da Gašperšič ravno v času pred interpelacijo ponuja določene rešitve. Kustec Lipicerjeva je poudarila, da so v SMC-ju zelo nenaklonjeni poskusom "trgovanja ali kravjih kupčij, zato da bi pridobili glasove na interpelaciji s projekti, ki še niso dovolj zreli ali premišljeni". Tega minister po njenih besedah ni želel konkretno komentirati.

Sestanek tudi s kandidatko za ministrico
Koalicijski vrh je po srečanju z Gašperšičem nadaljeval s kandidatko za finančno ministrico Matejo Vraničar Erman, ki jo bo pristojni odbor DZ-ja zaslišal v sredo. Težav ni pričakovati, saj jo tudi koalicijski partnerji podpirajo.

Sledilo je tudi srečanje z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, ki ima po besedah premierja enotno podporo koalicije. V DeSUS-u in SD-ju kritik na njen račun namreč niso skrivali, od nje pa med drugim pričakujejo odgovor na očitke v interpelaciji, ki jo je v petek vložil SDS. Interpelacijo je pripravil tudi NSi, a je ne bo vložil. Podprl bo predlog SDS-a.

Kolar Celarčeva pa je danes koaliciji po Cerarjevih besedah obsežno in celovito predstavila načrt za prihodnje mesece za izboljšanje stanja v zdravstvu. Na vlado in v DZ bo septembra šel predlog prepovedi uporabe tobačnega zakona, oktobra pa bo vlada sprejela tudi novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, v katerem po besedah ministrice celovito urejajo koncesije.

Napovedala je še nekatere druge zakone, ki niso zaveza v koalicijski pogodbi, a so nujno potrebni. To so po njenih besedah zakon o kakovosti in varnosti v zdravstvu, zakon o upravljanju in vodenju v javnozdravstvenih zavodih ter novela zakona o pacientovih pravicah, na osnovi katere bodo bolje vsebinsko opredelili tudi pravilnik za ustrezno upravljanje čakalnih dob.

Tudi spremembe na področju zavarovanja oz. sistemski zakon na tem področju bo pripravljen letos, zagotavlja ministrica.

Podpora koaliciji da, manj jasno pa glede podpore ministrici
Po sestanku je minister iz vrst DeSUS-a Gorazd Žmavc povedal, da so na srečanju ocenili, da je treba podpirati izvajanje koalicijske pogodbe in koalicijo. A se je tudi pokazalo, da mora ministrica jeseni predložiti rešitve in jih uskladiti predvsem v sodelovanju z odborom za zdravstvo v DZ-ju.

V DeSUS-u sicer menijo, da morajo v pogovore o učinkoviti zdravstveni politiki vključiti tudi stališča zdravstvenih oz. zdravniških organizacij in da bodo kot koalicijski partnerji enotni v stališčih do zahtev opozicije. Ni pa konkretno odgovoril glede podpore ministrici pri glasovanju o interpelaciji.

Predsednik SD-ja in kmetijski minister Dejan Židan pa je po sestanku koalicijske partnerje in zdravniške organizacije pozval, da tvorno sodelujejo do konca leta. Pred dobrim tednom se je Židan namreč srečal s predsednikom zdravniške zbornice Andrejem Možino, zbornica je do ministrice zelo kritična, in mu predlagal, da se do konca leta zakopljejo bojne sekire.

Danes so se po njegovih besedah pogovarjali, kako javne zavode narediti učinkovitejše, da več naredijo in da delujejo pregledno. Po mnenju SD-ja je zdaj najnujnejše skrajševati čakalne vrste, se pa boji, da brez dodatnega denarja ne bo šlo. Treba bo pogledati, ali je mogoče zdravstveno blagajno očistiti določenih obremenitev, ki niso del zdravstva, ampak ostanek preteklosti.

Tudi zdravstvena zavarovalnica po njegovem mnenju nima nobene potrebe, da deponira denar, ampak naj ga raje usmeri v zdravstvo. Če bo pa tega premalo, bodo koalicijske stranke podprle iskanje dodatnega denarja.

Očitki ministroma
Ministrici za zdravje SDS v interpelaciji očita, da pripravlja zakonodajo na podlagi političnih prioritet, ki so v škodo bolnikov ter zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih. Odgovornost ji pripisujejo tudi za slabo poslovanje javnih zdravstvenih zavodov, neukrepanje pri koruptivnih dejanjih v zdravstvu in čakalne vrste.

ZL pa ministru Gašperšiču v vloženi interpelaciji očita neodgovorno ravnanje pri gradnji drugega tira, sum nezakonitega vplivanja na nadzornike Luke Koper in privatizacijo državne infrastrukture.
Gantar kritičen do ministra, ministrice
Poslanec DeSUS-a Tomaž Gantar ocenjuje, da so nekateri očitki v obeh interpelacijah utemeljeni. Od ministrice pričakuje jasne vsebinske rešitve in časovne roke, sicer je na interpelaciji ne bo podprl. V tem trenutku je nemogoče napovedovati, kako bo DeSUS glasoval ob obravnavi interpelacije, je dejal Gantar. Prepričan je, da bo ministrica iz njihovih vrst dobila tudi glasove podpore. A za zdaj Gantar lahko govori o sebi in kot pravi, brez jasnih vsebinskih rešitev in rokov, ministrica njegove podpore ne more imeti.
Podobno mnenje ima Gantar glede ministra za infrastrukturo, ki se bo na interpelaciji zagovarjal predvidoma na septembrski redni seji. Gašperšič že primorskim poslancem ni odgovoril na vprašanja, med njimi je nekaj ključnih, je pojasnil Gantar. Pričakujejo odgovor, zakaj se je odločil za javno-zasebno partnerstvo pri gradnji drugega tira, saj je ta odločitev nekako unikum tudi v EU-ju, ključno pa je vprašanje, kako bi bil morebitni zasebni partner poplačan. Brez ustreznih pričakovanj nihče v ta projekt ne bo vlagal, je jasen Gantar.

V preteklosti je že omenil, da ga bo minister težko prepričal. "Danes ne smem reči, da me ne bo," pravi poslanec, ki sicer pričakuje sredin sestanek poslanske skupine z ministrom.

Kolar Celarčeva naj bi imela podporo koalicije
Koalicija ni povsem strnjena za ministrom Gašperšičem