Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Komisija se je seznanila s poročilom nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTV Slovenija) za leto 2018, ki ga je zavod končal z nekaj več kot 1,1 milijona evrov izgube. Tudi na splošno se je razprava na seji komisije vrtela predvsem okoli stroškov dela na RTV Slovenija.

Predsednik nadzornega sveta zavoda Andrej Grah Whatmough je pojasnil, da so nadzorniki lani vodstvu RTV Slovenija naložili znižanje stroškov dela, kar pa se ni zgodilo. Zato bodo tudi letos posebno pozornost namenili ukrepom za znižanje teh stroškov.

Kadunc: Število zaposlenih bi znižali z 2.500 na 2.100

Generalni direktor zavoda Igor Kadunc je opozoril, da se je lani število redno zaposlenih na RTV Slovenija povečalo zaradi zaposlitve 84 stalnih pogodbenih sodelavcev, kot jo zahteva zakonodaja. Ostaja še 20 takšnih sodelavcev, pri katerih pa po njegovih besedah "še vedno ni jasno, ali se sploh želijo redno zaposliti in pod kakšnimi pogoji bi to storili".

Kadunc je poudaril, da ni zagovornik takojšnje odpustitve 170 ali 200 zaposlenih, zato da bi se lahko pohvalili z znižanjem stroškov dela. Namesto tega si po njegovih besedah v vodstvu RTV Slovenija prizadevajo, da bodo s "postopnim prilagajanjem" v daljšem časovnem obdobju število zaposlenih od nekdanjih 2.500 znižali na 2.100. Cilj do konca letošnjega leta je pri številu 2.228.

Kadunc je sicer leto 2018 označil za zahtevno tako s produkcijskega kot kadrovskega vidika. Poslovni rezultat je zato po njegovi oceni kljub izgubi bistveno boljši od pričakovanega. Dejal je, da ima RTV Slovenija še okoli 22 milijonov evrov rezerve za poslovanje in tehnološko prenovo. Predlog finančnega načrta za leto 2019 pa predvideva 5,5 milijona evrov presežka odhodkov nad prihodki.

Deljena mnenja poslancev

Mnenja poslancev o stroških dela na RTV Slovenija pa so bila deljena. Po mnenju Janija Möderndorferja iz SMC-ja ima RTV Slovenija preveč zaposlenih, navajanje reševanja problematike prekarnih delavcev kot razloga za višje stroške dela pa je označil za "bolj slab izgovor". Po njegovi oceni je RTV Slovenija prevelik mastodon za potrebe Slovenije in se pomika proti popolnemu kolapsu.

Kaj komisija DZ-ja v sklepu predlagala RTV Slovenija

Komisija DZ-ja je v sklepu nadzornemu svetu in vodstvu RTV Slovenija med drugim predlagala, naj analiza zaposlenih v zavodu po njihovem številu in delovnih obveznostih zajema še primerjavo z javnimi oz. nacionalnimi radiotelevizijami v drugih državah, "pri čemer naj se ugotovi tudi dodana vrednost na zaposlenega". Prav tako komisija pričakuje stroškovni razrez po posameznih programskih delih.

Luka Mesec (Levica) je Möderndorferju očital, da s takšnimi stališči ustvarja nepotrebno paniko. Dejal je, da se mu zdi izdelava analize zaposlenih na RTV Slovenija nepotrebna, saj v zavodu ni nobenega kriznega stanja.

Möderndorfer se je sicer obregnil tudi ob vsebino poročila nadzornega sveta. Poudaril je, da poslanci zaradi premalo podatkov ne morejo imeti lastnega vpogleda v stanje, ampak so odvisni od "diametralno nasprotnih" razlag predsednika nadzornega sveta in generalnega direktorja.

Robert Polnar (DeSUS) je dodal, da so napetosti med nadzornim svetom in vodstvom zavoda očitno največje prav pri vprašanju stroškov dela.

Vsebina poročila je zmotila tudi predsednika SNS-a Zmaga Jelinčiča Plemenitega, ki je opozoril, da v poročilu ni podatkov o tem, zakaj se je denar porabil.

Andrej Šircelj (SDS) je napovedal, da bo sklep komisije podprl, "čeprav je bilo do zdaj sprejetih že nekaj takšnih in podobnih sklepov, pa se ni nič spremenilo". Dejal je, da RTV Slovenija očitno obremenjuje "zmešnjava nadzora in vodenja zavoda, kar je razlog za zaskrbljenost".

Sklep je sicer podprlo osem poslancev, eden je glasoval proti.