Foto:
Foto:

Govorila sta o sodelovanju Slovenije in FJk-ja pri regionalnem razvoju v luči evropskega povezovanja in pobude o oblikovanju Evroregije. Ta naj bi po Illyjevem predlogu poleg FJk-ja in Slovenije vključevala še del avstrijske Koroške in morda celo del Madžarske.

Kovačeva je izpostavila še vprašanje prostega pretoka delovne sile in manjšin na obeh straneh. Illy je dejal, da je italijanskega ministra za delo že dvakrat opozoril na škodljivost moratorija.

Z župani tudi o evropskih denarnih skladih
Kovačeva in Illy sta se na povabilo sežanskega župana Miroslava Kluna srečala še z župani Krasa, Notranjske, Posočja, Goriške in Obale ter s predstavniki regionalnih razvojnih agencij in predstavniki območnih obrtnih ter gospodarskih zbornic. Župani so izrazili očitke, da je bilo na področju ustanavljanja regionalnih razvojnih agencij v Sloveniji v preteklosti premalo narejenega in da je bilo doslej v Sloveniji pripravljenih premalo projektov za črpanje denarja iz evropskih skladov.

Ministrica Kovačeva je poudarila, da se v Ljubljani trenutno zavzemajo za 14 regij, med katerimi naj bi bila tudi Notranjsko-Kraška regija, kar so župani s tega dela Slovenije sprejeli z odobravanjem. V zvezi z denarjem iz evropskih strukturnih skladov pa je Kovačeva poudarila, da bo teh sredstev, ki so bila doslej preslabo izkoriščena, v prihodnje več, saj je Slovenija doslej prejela le 10 odstotkov tovrstnih sredstev v primerjavi z evropskimi državami.