Začela je delovati druga enota avtocestne policije. Foto: Policija
Začela je delovati druga enota avtocestne policije. Foto: Policija

Kot sporočajo iz Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), so predhodni preizkus v zadevi ustanovitve avtocestne policije začeli na podlagi prijave iz junija letos. Iz očitkov v prijavi je izhajalo, da bi pri sporazumu o medsebojnem sodelovanju pri ustanovitvi avtocestne policije, ki je bil sklenjen 23. decembra 2020 med ministrstvom za notranje zadeve, ministrstvom za infrastrukturo, Policijo in Darsom, lahko zaznali znake nasprotja interesov oz. elementov korupcije.

Sorodna novica Dars pri sofinanciranju avtocestne policije ne vidi ničesar spornega

Komisija je v postopku proučila omenjeni sporazum in preostalo relevantno dokumentacijo. Ker je ugotovila, da očitki iz prijave ne dajejo podlage za utemeljen sum kršitve nasprotja interesov, je postopek ustavila. "Ker pa je bilo ugotovljeno, da iz zadeve izhajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti, je komisija prijavo odstopila v pristojno reševanje Specializiranemu državnemu tožilstvu," so sporočili iz KPK-ja.

Kot je na začetku avgusta poročal Dnevnik, naj bi bila problematična nekatera pavšalna nakazila, za katera naj ne bi bilo popolnoma jasno, za kaj so namenjena, ter donatorske pogodbe, ki po svoji vsebini niso bile donacije. Očitki naj bi bili uperjeni predvsem v direktorja uprave avtocestne policije Andreja Juriča in še dva zaposlena v policiji.

Po informacijah časnika Delo pa naj bi pristojne institucije v povezavi s projektom ustanovitve avtocestne policije že napisale prve kazenske ovadbe. Te naj bi doletele nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa, nekdanjega ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca in direktorja uprave avtocestne policije Andreja Juriča, ki so bili poleg uprave Darsa podpisniki spornega sporazuma o medsebojnem sodelovanju pri ustanovitvi avtocestne policije, poroča časnik.