Stanje v Strugah. Foto: Radio Slovenija/Matija Mastnak
Stanje v Strugah. Foto: Radio Slovenija/Matija Mastnak

21. septembra je potekal sestanek predstavnikov občine Luče s predstavniki tehnične pisarne, na katerem so bili tudi predstavniki družin iz zaselka Struge. Pogovarjali so se o sanaciji velikega usada in dogovorili, da bo tehnična pisarna izdelala projektno nalogo, na podlagi katere bo geolog opravil geološke raziskave območja usada.

Sorodna novica Za sanacijo usada v Strugah pri Lučah bo projektno nalogo pripravila tehnična pisarna

"Nihče si ne upa prevzeti odgovornosti nase. Mislim, da če neko odločitev sprejmemo, jo lahko pozneje še vedno popravimo. Če pa ne bomo sprejeli odločitve, ne bomo naredili nič," je komentiral župan Luč Klavdij Strmičnik. "Dejstvo je, da ni osebe, ki bi si upala odločiti in reči, zadeva bo takšna pa takšna, mogoče bo narediti protipoplavno zaščito ali pa je ne bo mogoče. Sam sem se pogovarjal s posameznimi akterji in vsak s svojega področja pač razlaga, da se bo zadeva dala urediti," je dodal. Da bi bili domačini varni pred naslednjimi obilnejšimi padavinami, bi morali izvesti več protipoplavnih ukrepov. A to bi bilo cenejše kot selitev na nadomestne lokacije, še pravi župan.

V službi za obnovo po poplavah in plazovih so za STA pojasnili, da je naselje Struge njihova prioriteta. Dejali so, da so bile strokovne ekipe že dvakrat na terenu v Strugah, največja težava pa je že omenjeni veliki usad. Poudarili so tudi, da morajo geologi sprejeti še dodatne strokovne rešitve za usad oz. ugotoviti, ali je usad škodljiv ali ne, in se tako izogniti preuranjenim, a škodljivim rešitvam za prizadete družine v Strugah. Po prvih ogledih pa je bilo sicer ugotovljeno, da je sanacija hiš mogoča.

Kaj bo z zaselkom Struge

Predstavniki družin razmišljajo o državljanski nepokorščini

Predstavniki družin so medtem sporočili, da so doslej prejeli le informacijo, da bodo odgovor o njihovi usodi dobili do decembra. Menijo tudi, da bi bilo bolje, da bi tudi njihove hiše odneslo, ker bi potem vsaj vedeli, pri čem so v danih razmerah.

Če njihovim zahtevam ne bo ugodeno, bodo zaprli cesto do Luč, Solčave in Logarske doline, so napovedali.

"Hiše so zaradi vode spodkopane, razžrte, smrtno nevarne, živeti v njih je nevarno za naša življenja torej nemogoče. Živimo na sedmih različnih lokacijah, težko delujemo kot družine, imamo težave z mobilnostjo, saj nam je odneslo oz. uničilo 13 avtomobilov," navajajo predstavniki družin.

Ocenili so, da tehnična pisarna očitno ne deluje in nima učinka, medtem pa njihovi domovi dnevno propadajo, ker v njih ni življenja.

Predstavniki družin so dejali, da želijo izvedeti od pristojnih, ali bodo Struge še naprej obstajale ali ne. "Če nimajo jasnega namena z našim naseljem, naj nam to jasno povedo in preselili se bomo na druge varnejše lokacije. V tem času moramo zaposleni zagotavljati svojim družinam življenjsko eksistenco s svojimi službami, sami se ukvarjamo s sanacijo, a opažamo, da smo pri tem pozabljeni in nemočni, saj ves svoj prosti čas namenimo ohranitvi naših domov," so navedli.

Dodali so še, da se po vseh travmah, ki so jih preživeli v čakanju na rešitev s helikopterjem med vodno ujmo, nazadnje ukvarjajo s tem, na kar niso nikdar pomislili niti ne verjamejo, da se jim to dogaja.

"Želimo jasen odgovor: Struge da ali ne. V nasprotnem primeru razmišljamo o zapori ceste, kakršne koli posledice pač že bodo," je po poročanju Radia Slovenija povedal eden od krajanov.

Iz oddaje Tednik: Negotovost v Strugah
Oddaja Arena o popoplavni obnovi