Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ob nujnih obolenjih in poškodbah bo aktivirano prek Urgentnega centra Jesenice. Od tam bodo, če bo to potrebno, na teren poslali tudi zdravnika. Dodatno reševalno ekipo je odobrilo ministrstvo za zdravje.

Gre za zelo veliko pridobitev, za katero si je občina prizadevala že dolgo, poudarja kranjskogorska županja Henrika Zupan. "To je v dobro občanov, smučarjev, obiskovalcev, dobrodošla zadeva," je povedala za TV Slovenija.

Za kako nujno pridobitev gre, se je ekipa TV Slovenija prepričala sama, saj jim je vozilo pred reševalno enoto komaj uspelo posneti. Skoraj ves dan je bilo namreč na terenu. "V ekipi sta stalno diplomirani zdravstveni tehnik in zdravstveni tehnik po 12 ur dnevno, zagotovili smo novo reševalno vozilo," je pojasnil Matjaž Žura, direktor osnovnega zdravstva Gorenjske.

Reševalno vozilo je vredno slabih 155 tisoč evrov. "To je v bistvu podaljšek Urgentnega centra Jesenice, to je eden prvih takšnih projektov v Sloveniji, kjer poskušamo izboljšati dostopnost urgentne službe medicinske pomoči," je navedla Maja Robič, direktorica ZD-ja Jesenice. Od tam bo, če bo potrebno, prišel tudi zdravnik. Vsi skupaj pa se, po vzoru Bohinja, trudijo vzpostaviti dodatno, turistično ambulanto.

"Predvsem bi razbremenila zdravnici, ki delata v zdravstveni postaji Kranjska Gora, in deloma tudi Urgentni center Jesenice, ki je zelo obremenjen ob koncih tedna in med turistično sezono," je še pojasnila direktorica ZD-ja Jesenice.

Ko se število prebivalcev Kranjske Gore potroji, dežurnega zdravnika ni. Občina ima sicer v proračunu za novo ambulanto že zagotovljen denar. "Zbiramo zdravnika in medicinske sestre, ki bi hoteli v svojem prostem času delati v turistični ambulanti, najprej bomo poskusili s sistemom trikrat na teden popoldne," je sklenil Žura.

Sčasoma pa vsak dan in vse leto. A tega ob pomanjkanju kadrov še dolgo ne bo. Zato so že reševalnega vozila zelo veseli, saj omogoča hiter odziv in znatno krajši dostopni čas kot doslej, ko se je moral pripeljati z Jesenic.

Zgornjesavska dolina dobila stalno reševalno vozilo