Premier Borut Pahor se že pogovarja s kandidati. Foto: BoBo
Premier Borut Pahor se že pogovarja s kandidati. Foto: BoBo
Dušan Kumer
Med kandidati so tudi SD-jevci (čeprav so nekdanji ministri iz vrst Zaresa in LDS-a), ker je zaradi kratkega časa bolje, da funkcije prevzamejo tisti, ki se že ukvarjajo s temi področji, je dejal Dušan Kumer. Foto: MMC RTV SLO/G.Petovar
Pahor že išče nove ministrske kandidate

Neuradno se med imeni kot kulturni minister omenja Jožefa Školča. Med kandidati za nove ministre so tudi poslanci SD-ja, ker "prehodni čas do volitev ne bo dolg, zato je prav, da to funkcijo prevzamejo ljudje, ki se že zdaj ukvarjajo s področjem", je dodal Kumer.

Vodja SD-jeve poslanske skupine je znova potrdil, da bo premier Borut Pahor najverjetneje predlagal sveženj petih imen, ki bi nadomestila ministre, ki so vlado zapustili, in njihovo potrditev vezal na zaupnico vladi. Dodal je, da je "tako edino prav" in da je "takšno tudi stališče poslanske skupine SD-ja".

Državni zbor se je na izredni seji seznanil z odstopom ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, ki svojega odstopa pred poslanci ni obrazložila. Kresalova bo tekoče posle opravljala do imenovanja novega ministra.

(Ne)zaupnica: Široko odprta avtocesta do predčasnih volitev
Tako naj bi poslanci o novih ministrih odločali že v drugi polovici septembra. Če jih poslanci ne potrdijo, pa bo "na široko odprta avtocesta do predčasnih volitev", je še pojasnil Kumer, ki meni, da bi lahko te izvedli že konec leta, če seveda "nima kdo v rokah še kakšnega jokerja".

Usklajevanja o tem, kdo bo na mestu predsednika DZ-ja nadomestil Pavla Gantarja, ki je s septembrom napovedal svoj odstop, bodo stekla prihodnji teden, zato Kumer ni želel potrditi informacije o tem, da naj bi bila resna kandidatka za to mesto Darja Lavtižar Bebler. Dejal je, da se bo SD o kandidatu najprej pogovoril s koalicijskim partnerjem LDS-om, nato pa še z drugimi poslanskimi skupinami, saj kandidat za izvolitev potrebuje 46 glasov poslancev. Glasovanje je sicer tajno.

Znano je, da mora premier Borut Pahor poleg predsednika državnega zbora najti tudi novega ministra za visoko šolstvo znanost in tehnologijo (šolskemu ministru Igorju Lukšiču, ki je začasno prevzel resor Gregorja Golobiča (Zares), se obdobje treh mesecev vodenja izteče 23. septembra), ministre za javno upravo, kulturo, gospodarstvo in notranje zadeve. Poleg Golobiča so vlado po odhodu Zaresa iz koalicije namreč zapustile ministrice Irma Pavlinič Krebs, Majda Širca in Darja Radić, zaradi nepravilnosti pri najemu stavbe za NPU pa je pred kratkim odstopila Katarina Kresal (LDS).

Pahor že išče nove ministrske kandidate