Kresalova je dejala, da vse priča, da
Kresalova je dejala, da vse priča, da "nam je veliko bolj kot strpnost blizu poveličevanje naših lastnih vrednot in izključevanje tistih, ki jih z nami ne delijo". Foto: MMC RTV SLO
Tržiški župan pa je dejal, da "ni in ne bo popuščanja zaradi zgodovinskega spomina do okupatorjev, njihovih sodelavcev in domačih izdajalcev", in dodal, da so "zgodovinska dejstva jasna in nesporna". Foto: RTV SLO

Ob tem je dejala, da je zgodovina človeštva prežeta z zgodbami o rasizmu, nacionalizmu, ksenofobiji, etnocentrizmu in diskriminaciji. Vse priča, da "nam je veliko bolj kot strpnost blizu poveličevanje naših lastnih vrednot in izključevanje tistih, ki jih z nami ne delijo". Opozorila je, da demokracija, enakost pravic in svoboda različnih prepričanj nikdar niso priborjene za vedno.

Gozd - vas heroj
Kresalova je spomnila, da letos mineva 65 let od požiga vasi Gozd, ki je kljub majhnemu številu hiš in prebivalcev nudila pomembno zatočišče hrabrim partizanskim četam. "Ta majhna partizanska vasica pa je vendarle na neki način velika, saj je tako pogumen upor kot usoda njenih vaščanov pravzaprav usoda širšega kroga slovenskega prebivalstva," je dejala.

Kot je še dodala, je v poslovilnih pismih ujetih borcev, ki so vedeli, da bodo za svoj boj za svobodo plačali najvišjo ceno, mogoče razbrati izjemno osebnostno in moralno moč. "Zgodba slovenskega upora je zgodba o etičnem dejanju in nedvomno predstavlja temelj slovenske nacionalne osvoboditve, hkrati pa tudi temelj državne osamosvojitve slovenskega naroda," je še dodala ministrica.

Sajovic: Ni in ne bo popuščanja zaradi zgodovinskega spomina
Tržiški župan Borut Sajovic (LDS) pa je v svojem pozdravnem nagovoru poudaril pomen letos v parlamentu sprejetih dveh zakonov, in sicer zakona o vojnih grobiščih in zakona o žrtvah vojnega nasilja. "Ni in ne bo popuščanja zaradi zgodovinskega spomina do okupatorjev, njihovih sodelavcev in domačih izdajalcev," je dejal in dodal, da so "zgodovinska dejstva jasna in nesporna".

Svoj nagovor je končal v upanju, da se takšni dogodki nikdar več ne bi ponovili ter da bomo znali zbrati moči in se spopasti s svetovno krizo. K lepšemu življenju pa lahko prispevamo s solidarnostjo, socialno državo in trdim ter poštenim delom.