Ljubljančani prvi maj praznujejo na Rožniku. Foto: RTV SLO/M. K.
Ljubljančani prvi maj praznujejo na Rožniku. Foto: RTV SLO/M. K.
Zadnje priprave v Boštanju
V Boštanju so pripravili rekordni kres. Foto: RTV SLO
Rekorden kres v Boštanju

V Boštanju pa so uspeli s podiranjem svetovnega rekorda, saj so postavili najvišji kres na svetu. Segel je kar 43,44 metrov visoko in si zagotovil vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. V mesecih pred tem so za ta namen podrli marsikatero staro hišo in barako, ki bi sicer kazila okolje. Kres si je ogledalo kar 15.000 ljudi. Do zdaj je bil rekorden kres na Japonskem, ki je segel 37,5 metrov v višino.

Mladi so opravili preko 3.000 delovnih ur, da so na dobrih 43 metov visok kres nanosili okrog tisoč kubičnih metov materiala. Ta je ob gorenju sprostil toliko energije, kot jo proizvede hidroelektrarna Boštanj v enem tednu obratovanja.

Na Rožniku govoril Semolič
Ljubljančani 1. maj tradicionalno praznujejo na Rožniku, kjer je ob 21. uri zbrane nagovoril tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Ob njem je spregovoril še generalni sekretar Evropske zveze kovinarjev Peter Scherrer. Semolič je dejal, da so prizadevanja za doseganje večje konkurenčnosti in produktivnosti pomembna, predvsem, če želimo dosegati večjo gospodarsko rast in biti uspešni na svetovnih trgih, ob tem pa je opozoril, da temu ne sme biti podrejeno prav vse, še zlasti ne zdravstvo, šolstvo in kultura. Povedal je tudi, da mladi potrebujejo več zaposlitev za nedoločen čas. Scherrer pa je dejal, da se je mogoče krčenju socialnih pravic ogniti le s solidarnostjo.

Rožnik je v jasnem vremenu obiskalo 20.000 ljudi. Največje kresovanje na Celjskem je bilo na Špici, ob sotočju Savinje in Ložnice.

Na Krasu brez ognja
Izjema so le občine na ožjem območju Krasa in del mestne občine Koper, kjer je razglašena velika požarna ogroženost. Tam prepoved kurjenja nadzirajo policisti ter gozdarski in kmetijski inšpektorji.

Pazljivo z ognjem!
Uprava RS za zaščito opozarja vse, ki kurijo kresove, da morajo pri tem zagotoviti primerno varnost. Kurišče mora biti tako obdano z negorljivim materialom in primerno oddaljeno od gozda, dreves, prometnih poti in zgradb.

Pri kurjenju ne smemo uporabljati vnetljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju povzročajo močan dim in strupene pline. Ob ognju mora biti vedno odrasla oseba. Ob vetrovnem vremenu je treba kurjenje kresa prekiniti. Po končanem kresovanju je treba ogenj pogasiti, kurišče pa prekriti s peskom ali zemljo.

C.R.

Rekorden kres v Boštanju