Vse pogostejše prometne nesreče na slovenskih cestah, nas opozarjajo, kako pomembno je darovati kri, je prepričan Miklavčič. Foto: RTV SLO
Vse pogostejše prometne nesreče na slovenskih cestah, nas opozarjajo, kako pomembno je darovati kri, je prepričan Miklavčič. Foto: RTV SLO
Dan krvodajalcev

Krvodajalstvo ostaja v Sloveniji najbolj množična solidarnostna akcija, saj letno daruje kri več kot 97.000 krvodajalcev.

Slovenski krvodajalci tako z več kot 42.000 litri krvi v celoti pokrivajo vse potrebe po krvi, je ob dnevi slovenskega krvodajalstva dejal predsednik Rdečega križa Slovenije . V Sloveniji po njegovih besedah vsakih pet minut nekdo potrebuje kri, pri tem pa je izpostavil tudi nekatere težave krvodajalcev, ko delodajalci ukinjajo stimulacije za dan, ko ljudje dajejo kri.

Že večkrat so se z dopisom obrnili na vse sindikate in delodajalce, vendar odgovora, kot je povedal Miklavčič, še ni. Druga težava pa je komercialna - zaralčunavanje najemnine za najem prostorov za krvodajalske akcije, je dodal predsednik RKS-ja.

Osnovna naloga Rdečega križa Slovenije pri krvodajalstvu ostaja motiviranje krvodajalcev, pridobivanje novih, ohranjanje in organizacija krvodajalskih akcij. V letošnjem letu so si zadali tudi vključevanje mladih v program krvodajalstva, je dejal Miklavčič in dodal, da so posebej ponosni na tisoče krvodajalcev in na 2.600 prostovoljcev RKS-ja, ki letno opravijo preko 26.000 prostovoljnih delovnih dni pri vodenju krvodajalskih akcij.

Dan slovenskega krvodajalstva je 4. junij, svetovni dan krvodajalstva pa 14. junij. RKS ga bo obeležil s tradicionalnim vseslovenskim srečanjem v Veržeju.

Dan krvodajalcev