Ministrica Simona Kustec. Foto: MIZŠ
Ministrica Simona Kustec. Foto: MIZŠ

"Za nami je še eno zelo drugačno šolsko leto. Čeprav polno neznank in nepredvidljivih korakov, nam je odpiralo vrata k novim znanjem in spoznanjem. Le dovoliti smo si morali to in odločno hoditi po poti znanja naprej," je v poslanici zapisala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Izrazila je veselje, da so lahko v šolah ob izboljšanju epidemiološke slike izpeljali šole v naravi, zaključna druženja in valete.

"Iskrena hvala vsem, ker ste naredili vse, da smo letošnje šolsko leto lahko uspešno pripeljali do konca. Hvala nekaj več kot 191.000 učenkam in učencem, 74.000 dijakinjam in dijakom ter preko 40.000 zaposlenim v osnovnih in srednjih šolah po celi državi. Hvala tudi staršem, starim staršem, sorodnikom, prijateljem za vso podporo, usmerjanje otrok in za sodelovanje s šolo," je dodala Kustečeva.

Sorodna novica Glasna opozorila šolskih svetovalnih delavcev: "Naše delo je postalo neobvladljivo"

Vloga staršev in svojcev

Poudarila je pomembno vlogo svojcev za uspešno in zdravo delo v šolskem prostoru. "Vsi skupaj ste si letos zaslužili odmor in počitek po dolgem šolskem letu. V tem času pa nas, skupaj s stroko, čez počitnice čaka glavno delo. Jeseni vam moramo in vam bomo omogočili svežo pot naprej. Preko informacij o poteku letošnjega šolskega leta in vseh njegovih poti in stranpoti se pripravljajo številne strokovne smernice in predlogi ukrepov za okrevanje, za jutrišnji dan šolskega prostora. Pri tem moramo pomagati tako učencem kot učiteljem," pravi ministrica.

Po navedbah Kustečeve je v teku niz raziskovalnih projektov, tako na področju vrtcev kot za raven osnovnega in srednjega šolstva, ki jih izvajajo pedagoški inštitut, zavod za šolstvo, Center za poklicno izobraževanje in Državni izpitni center. Posebej pozorni pa bodo na rezultate nacionalnega preverjanja znanja in mature.

V pripravi strokovne smernice in ukrepi za okrevanje

Spomnila je, da konzorcij treh pedagoških fakultet pripravlja osrednjo nacionalno strokovno študijo, v pripravi so tudi že usmeritve in priporočila učiteljem ter ravnateljem za premagovanje zaostankov, ki bodo predstavljeni 24. avgusta. Ob tem je Kustečeva vse strokovne delavce, učence in starše pozvala, naj sodelujejo pri iskanju najboljših rešitev za čim bolj kakovosten izobraževalni sistem v prihodnje in za okrevanje po epidemiji.

Ministrica je vsem zaželela lepe počitnice in nujen predah po težkem šolskem letu. "Pazite nase. Če še niste, se prosim cepite – to ta trenutek še vedno zagotavlja varno preživljanje počitniških dni, zanesljivo pa tudi možnost, da se jeseni spet vidimo v prostorih šol," je še pozvala Kustečeva, ob tem pa vsem čestitala ob prazniku samostojnosti. "Naj nas v prihodnje povezujejo sodelovanje, pomoč, medsebojno razumevanje, strpnost, sočutje in spoštovanje. Isti duh poguma in povezanosti kot pred 30 leti. Skupaj smo močnejši in le skupaj lahko ustvarjamo družbo, kjer sta znanje in izobrazba ključni vrednoti ter popotnici za boljši jutrišnji dan," je sklenila.

Video: Poslanica ministrice